HRANA&PIJAČA

Jedi, s katerimi je Janez Bratovž navdušil v Hong Kongu

Baked lamb with bacon and vegetable

Janez Bratovž, eden najbolj priznanih slovenskih in evropskih kuharskih mojstrov, je svoj sloves pred časom utrdil še v Aziji, v Hong Kongu, kjer je kuhal na zasebni večerji drugega najbogatejšega Kitajca do 40 let. Adrian Cheng je lastnik verige draguljarn po vsej Kitajski, velja pa tudi za izrednega gurmana in poznavalca vin.

Romana Razgor, ki je v Hong Kong odpotovala s kuharskim mojstrom, nam je zaupala, da so mu po vsaki jedi ploskali, priprave za kuhanje pa so se seveda začele že v Sloveniji, na njih je sodeloval tudi neodvisni sommelier. Večerja je bila namreč idealna priložnost za predstavitev slovenskih vin, zato je pripravil izbor vin, ki so jih postregli ob vsakem hodu. V Hong Kongu pa so priprave na pomembno večerjo trajale kar tri dni. Gostitelji niso ničesar prepustili naključju in dan preden so jedi postregli gospodu Chengu, so pripravili preizkusno večerjo za 16 gostov, da bi se prepričali, da bo naslednji dan vse teklo brezhibno. Med natančnimi navodli je bilo na primer tudi to, da mora večerja trajati 2 uri in pol in da je priporočljivo, da postrežejo 8 hodov, saj na Kitajskem številka 8 velja za srečno.

Večerja je trajala 2 uri in pol in v tem času so postregli 8 hodov, saj na Kitajskem številka 8 velja za srečno.

Odprta kuhinja, kjer so gostje lahko chefa opazovali pri delu, je le nekaj dni prej nastala iz nič, njegovo spremstvo pa je ob prihodu nejeverno opazovalo prostor, ki se je v le nekaj dneh spremenil v vrhunsko restavracijo. Bratovžu so prepustili tudi izbiro porcelana, kozarcev in pribora. Nekaj kosov, ki si jih je izbral, so že naslednji dan z letalom dostavili naravnost iz Francije, prav tako pa se je sam odpravil na tržnico po sestavine za jedi, s katerimi je tako navdušil goste. Gostitelja tako zelo, da je v znak spoštovanja zakoncema Bratovž in Razgor podaril protokolarno darilo Kitajske vlade.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.