HRANA&PIJAČA

V zakulisju letalskega cateringa

Ena največjih letalskih družb Turkish Airlines nas je povabila v zakulisje priprave hrane za strežbo na letalih.

Turkish Do & Co podjetje, ki skrbi za vrhunski letalski catering, je skupna naložba podjetij Do & Co iz Avstrije in Turkish Airlines, ki je bilo ustanovljeno leta 2007. Na tem področju imajo veliko izkušenj, saj pripravljajo hrano na prestižnih dogodkih, kot so dirke Formula 1, svetovno nogometno prvenstvo, jadralska regata America’s cup in svetovni pokal v smučanju. Sedež družbe je na Dunaju, kjer imajo v lasti hotel s petimi zvezdicami in vrhunsko restavracijo Do & Co nasproti katedrale Sv. Štefana v centru mesta.

V kuhinjah Turkish Do & Co na istanbulskem mednarodnem letališču Atatürk je zaposlenih približno 4.000 ljudi, ki s hrano oskrbujejo 900 letal in več kot 30 različnih letalskih družb, ki dnevno vzletijo z istanbulskega letališča. Vsa priprava jedi poteka ročno, vrhunsko je tudi poskrbljeno za higieno, saj vse poteka po standardih HACCAP. Hrano naložijo na posebne vozičke, ki jo prepeljejo na letalo, osebje pa med pripravo prestane dve varnostni kontroli.

Vsa priprava jedi poteka ročno

Leta 2010 so na vseh daljših poletih uvedli tudi t. i. leteče kuharje (flying chefs) in vzdušje, za katerega poskrbijo med obrokom na letalu, je podobno kot v najboljših restavracijah. Vse sestavine so sveže in najboljše kakovosti. Potniku ob prihodu na letalo postrežejo s sladko pozornostjo ali pa pravo turško limonado, mizo tudi pogrnejo, ob večerih pa prižgejo elektronsko svečo. Hrano postrežejo na krožnikih iz najboljšega porcelanater skrbno pa pazijo, da k obroku postrežejo ustrezno vino. Seveda so na voljo različni meniji, od vegetarijanskega, mesnega, menija za dojenčke in jedi za ljudi s posebnimi dietami.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.