LIFESTYLE

Povsod veliko novega, a doma najbolj sladka novost

Ko smo se prejšnji mesec v lov za novostmi podali na Svetovni mobilni kongres (World Mobile Congress), ki vsako leto na ogled postavi tehnološke novosti, si nismo niti mislili, da bo v tistem času prikupna ideja priletela tudi iz naših logov.

Da najprej razložim, zakaj je to tako zanimivo. Ker smo na salonu v Barceloni (nekateri mu rečejo tudi sejem, a mi raje ne – saj se že nekaj časa tam ne da nič prav zares kupiti) poleg klasičnih tabličnih računalnikov, telefonov in vsega, kar je z njimi povezanega, opazili predvsem to, da vsi večji igralci zelo razmišljajo o avtomobilskem svetu. Ni ga junaka, od Huaweia, Nokie, Boscha pa vse do tega, da je na tehnološkem salonu svoj razstavni prostor že peto leto zapored kot samostojni razstavljavec zasedlo avtomobilsko podjetje Ford.

In vsi imajo skupni imenovalec. Pametna mobilnost. Z besedo mobilnost lahko lepo objamemo oboje, mobilnost – kot transport od točke A do točke B in mobilnost v smislu povezanosti s spletom.

Večina cilja na to, da nas bodo zelo kmalu avtomobili vozili sami, avtonomna vožnja pa bo dala vozniku veliko več manevrskega prostora v vozilu in – to dejstvo pa nas prave avtomobiliste še vedno vsaj malo razburi – z mislimi in pogledom ne bo treba biti več ves čas na cesti. Do tedaj bo še kar nekaj sprememb cen goriva.

Večina cilja na to, da nas bodo zelo kmalu avtomobili vozili sami, avtonomna vožnja pa bo dala vozniku veliko več manevrskega prostora v vozilu.

Trenutno se vsi trudijo ugoditi vozniku in iščejo načine, da se le ne bi odpovedal uporabi telefona v vozilu. Čeprav, roko na srce, bi se moral. Nova vozila že imajo in predvsem še bodo imela rešitve, ki so bolj ali manj posrečene. In še nekaj je res: nobena alternativa na zaslonu v avtomobilu ne deluje tako intuitivno kot naši mobilniki, ki jih imamo v rokah več ur na dan.

Zgleda še ni čisto pravih rešitev za tiste, ki avto že imajo in ga v naslednjih nekaj pomladih ne nameravajo zamenjati za novega. Vse, kar smo videli v Barceloni, je bilo precej osnovno. Zato smo do presenečenja naleteli doma, iz sivih celic ekipe z imenom The Kiwi Factory, ki jih najdemo v ljubljanski Tobačni. Tam je očitno nastala baza za gadgete in razvoj. Če je to kaj povezano s časom čakanja na potni list, me ne sprašujte.

In ta ekipa je, ki jih očitno tako kot Raymonda Tuska iz House of Cards navdušujejo ptiči, razvila Bluejay. Stvar, ki bi lahko poslovenili kar v modro šojo, so lansirali na crowdfunding platformi Kickstarter. Tam lahko svojega “ptička” do 31.3. naročite, še preden gre v serijski štanc. Mimogrede, projekt je že podprt – za zagon so potrebovali 80.000 ameriških zelencev in trenutno, 10 dni do konca kampanje, jih imajo prek 100.000. Lahko ga ulovite od 79 dolarjev naprej, predvideni čas dobave pa je letošnji julij.

Zakaj?

Predvsem lahko navduši zato, ker za začetek pomaga pri osnovnih rečeh, kot so iskanje avtomobila z mobilnikom na prakirišču in obratno – mobilnika v avtomobilu. Je držalo za telefon, ki deluje v kombinaciji z aplikacijo na pametnem mobilniku. Ponuja tudi bližnjice do klicev, navigacije, opozarja na čas parkiranja, je vaš potovalni računajnik, … In ne smemo pozabiti, da ponuja možnost povezave s pametnimi domovi – se pravi se bodo nekoč vaši radiatorji sami prižgali, ko boste 5 minut stran od doma.

Več o projektu tudi TUKAJ.

Nima vsega, a ima (za začetek) dovolj

Če torej vsaj naslednje leto vašega vozila še ne boste menjali za novega, opremljenega z vsemi možnimi tehnikalijami, je Bluejay elegantna rešitev. Ne samo zaradi tega, kar že ponuja, ampak tudi zato, ker je dodatnih možnosti in nadgradenj res veliko in nam bo pomagal delati mobilnost med mobilnostjo bolj varno.

Če boste vozili po pravilih in “pametno”, bodo, in so že, to prepoznale tudi zavarovalniške družbe.

Tudi opcij povezav je veliko. Če boste vozili po pravilih in “pametno”, bodo, in so že, to prepoznale tudi zavarovalniške družbe. Morda bodo za svojega kmalu sprejele tudi Bluejay, tako kot npr. Triglav že dela z aplikacijo Drajv, kjer vozniki dobijo popuste in nagrade za zavarovalniške pakete svojih konjičkov.

In če gremo še naprej. S preprostim čipom v diagnostični OBD vhod v vašem vozilu bi aplikacija z držalom za pametni telefon dobila še tisoč novih funkcij. Morda celo odklepanje avtomobila s telefonom. Zakaj pa ne?

Foto: arhiv proizvajalca

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.