HRANA&PIJAČA

Spoznajte pravila pitja konjaka!

Vas je vedno zanimalo, kakšna so pravila uživanja konjaka? Za uzivajmo.si je nekaj o tem, kako pravilno postrežemo konjak, razkrila gospa Romana Razgor, velika poznavalka in ljubiteljica konjaka.

  • Najprimernejše priložnosti, ob katerih pijemo konjak

Konjak si privoščimo po večerji, v družbi poslovnih partnerjev, ob lepih trenutkih v družbi prijateljev, partnerjev, skratka ob pomembnih in lepih dogodkih.

  • Prava oblika kozarca je v obliki tulipana.

Takšna oblika najbolj izraža arome in usmerja moč cvetic in drugih vonjav proti nosu.

  • Konjak se vedno streže na sobni temperaturi.

Torej, kozarec držimo v roki, v dlani, tako, da se segreje na temperaturo našega telesa. Nekateri ga tudi segrevajo s svečo, kar ni prav. V Franciji tega niso nikoli počeli. Zaradi marketinga se je pri nas in tudi drugje po svetu stregel topel, spodaj s svečo segret konjak, v velikih kozarcih, kar pa ni prav.

  • Konjak se srka, nikoli ne popijemo konjaka na dušek.
  • Večinoma se pije po jedi.

Že nekaj let pa so priljubljeni tudi večeri s konjaki, ki jih organizira gospa Romana, kjer vrhunski šefi, kot sta Janez Bratovž in Igor Jagodic, pripravljajo večhodne menije in vsako jed spremlja drugačen konjak.

  • Kako spoznamo kakovosten konjak?

Vsi konjaki so dobri. Vsi so narejeni iz grozdja v pokrajini Cognac, razlika je le v staranju. Pomembno pa je vedeti to, da so konjaki samo iz Francije. Naša sogovornica pravi, da jo veliko ljudi še vedno sprašuje za kakšen ‘konjak’, ki ni iz Francije. Poudarja, da so tisto brendiji, in ne konjaki. Starejši je, bolj so bogati vonj, okus in pookus … Je pa res, da nekateri večji proizvajalci dodajajo karamelni sladkor, da je malo slajši. Nekateri tudi vaniljo in kavo, kar pa že ni več konjak, ampak liker.

Foto: Peter Irman

Minister za zdravje opozarja: “Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.