HRANA&PIJAČA

Velikonočne dobrote iz Slovenske hiše

Iz Slovenske Hiše na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani že celo soboto omamno diši po poticah, gostje pa lahko preizkusijo tudi zanimiv trik, s katerim se hitreje olupi pirhe.

“Za praznike smo se odločili, da malce razvajamo obiskovalce Slovenske Hiše, zato bomo ves ta čas delili velikonočne dobrote,” pravi Tina Mentol, etnologinja, ki v omenjeni restavraciji skrbi tudi za stike z mediji. Potice so naročili pri domači pekarni Dvorska Pekarna iz Dvora pri Žužemberku, in sicer so potice ročno delane ter pečene v domači kmečki krušni peči. Gostje lahko uživajo v treh vrstah potice: pehtranovi, orehovi in potici iz pirine moke z jabolki in orehi.


Na kratko o zgodovini potice

Slovenci si ne predstavljamo praznikov brez potice, ponekod velja, da je dobra potica merilo za dobro kuharico. Prvo omembo potice srečamo že pri Primožu Trubarju, ko navede ‘povitico’, povit kolač. Obstajajo razlage, da je potica povitica, ker je nadev povit v testo, poznamo pa tudi povitice. Potice so bile v preteklosti na mizi za praznike, bile so iz bele moke, ta je bila priložnostna in praznična, saj je bila predobra za slovenskega kmeta, lahko je bila narejena tudi iz pirine, koruzne ali ajdove moke. Gospodinje so obogatile potico s tistim, kar je bilo pri hiši, potratna potica je dobila ime, ker je šlo vanjo več sestavin kot v navadno, potice delimo tudi na sladke in slane.

Potratna potica je dobila ime, ker je šlo vanjo več sestavin kot v navadno, potice delimo tudi na sladke in slane.

Poznamo veliko različic potic, za najznačilnejšo za slovensko območje velja pehtranova, poznamo še orehovo potico, makovo, s suhim sadjem, mlinčkovo, skutno, lešnikovo, rožičevo, belo – mandljevo, kostanjevo, z rozinami, medeno, smetanovo, ocvirkovo, kašnato, špehovko, metino … Modernizacija receptov je prinesla spremembe in nove verzije potic, čokoladne, kokosove, korenčkove, presne, veganske, brez jajc itd. Nadevi so se razlikovali tudi glede na sezono in možnost dobave surovin, tisto, kar je bilo pri hiši, kar je raslo na vrtu, kar so lahko gospodinje kupile na tržnici in kar so si privoščili pri hiši. Potice so različnih velikosti, oblik, nadevov, količine nadevov, zagotovo je k obliki pripomogel okrogel model pekača in je to postal nekakšen zaščitni znak potice – ko si jo predstavljamo, je okrogla in bogata z nadevom.

Trik za lupljenje pirhov

Pirhe so v Slovenski Hiši barvali s čebulo in teranom, tako da so dobili lep rdečkasto rjav in vijoličast odtenek, na hitro so celo videti, kot bi bili čokoladni.  Gostje jih lupijo po posebnem postopku, s katerim to opravilo poteka precej hitreje, in sicer jih postrežejo v tegl’cu, v katerem je za prst vode. Tudi dve vrsti hrena, ki ga ob šunki strežejo obiskovalcem, so pripravili sami, in sicer  hren z jabolki in mletimi orehi, drugi je pa blažji smetanov hren.

Foto: Peter Irman

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.