HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

“V mehurčkih je nekaj mističnega, posebnega in enkratnega”

Jana Sever je pred petnajstimi leti, ko je postala vinarka, na Štajerskem poskrbela za pravo malo revolucijo, zdaj pa pravi, da že dolgo ni več tako, da bi bilo vinarstvo strogo le domena moških. Velika uspešnica iz njene kleti je Dvorska penina, ki nastaja po tradicionalni metodi in iz grozdja sorte muškat, ki je zaradi aromatičnega okusa zelo priljubljena.

V življenju se vse zgodi z namenom, radi pravimo, in pri vas se je izkazalo, da je imela usoda za vas prav poseben načrt, da ljudi osrečujete z mehurčki …

Res je, z vinom sem se začela ukvarjati povsem po naključju, ko sva z možem kupila posestvo Pesniški dvori v Pesnici pri Mariboru. Vedno bolj naju je po toliko letih življenja v mestu vleklo v naravo, poleg tega pa sem si močno želela tudi psa. Posestvo, ki sva ga kupila, je imelo tudi vinograd, in ker sva oba z možem že od nekdaj ljubitelja dobrih vin, sva pomislila, zakaj se ne bi začela ukvarjati z vinogradništvom. Tako sem se iz butika z oblačili, ki sem ga imela vrsto let, preselila v službo v naravi. Ampak pred menoj je bil velik izziv, saj sem se morala vinogradništva in vsega, kar sodi zraven, naučiti praktično iz nič. Približno pet let je trajalo, da sem osvojila potrebno znanje.

Katere sorte grozdja pa rastejo na vašem posestvu?

Rumeni muškat, traminec in rizling. Penina je iz rumenega muškata, kar je posebnost tudi v svetu.

Koliko steklenic letno pridelate in kateri letnik velja za najboljšega?

Nekje okoli 5 do 6 tisoč letno. Trenutno imamo na zalogi (na sekundarnem vrenju) letnik 2011, 2013 in 2014. Letnik 2015 bomo polnili aprila. Penina mora ‘odležati’ kar nekaj let in pri nas počiva minimalno tri leta. Ker pa je naša penina všečna, letniki hitro poidejo. Smo pač manjša butična klet, ki prideluje zelo kakovostno penino iz aromatične sorte grozdja, in to po klasični metodi. Za Dvorsko penino letnik 2011, polsuho, smo prejeli zlato medaljo na Mednarodnem tekmovanju vin v Ljubljani. Menim, da je to kar veliko priznanje, saj se večina medalj dobi za suho ali brut, naša pa je bila celo iz sorte, ki je neobičajna za penino, torej rumeni muškat.

Posestvo, ki sva ga kupila, je imelo tudi vinograd, in ker sva oba z možem že od nekdaj ljubitelja dobrih vin, sva pomislila, zakaj se ne bi začela ukvarjati z vinogradništvom.

Katere jedi priporočate k Dvorski penini?

Našo Dvorsko penino ponudimo kot aperitiv ob začetku svečanih dogodkov ali na koncu, ob sladici. Polsuho penino priporočamo kot samostojno poživljajočo pijačo, saj ima pravo sorazmerje arome, malo sladkobe ter pravo in primerno stopnjo kisline. Ob hrani se lahko lepo poigramo in v kulinariki je penina zelo dobrodošla. Najbolje se poda k neagresivnim jedem, lepo se vključuje v mediteransko (morski sadeži) ali italijansko kuhinjo, ob sladicah pa je skoraj obvezna polsladka Dvorska penina, ki ima izrazito muškatno cvetico ter polaromatičen sadni okus po breskvi in bezgu.

Vinarstvo se mi je vedno zdelo bolj domena moških in zanima me, ali ste to na svoji poti kdaj občutili?

Dandanes ni več strogega kriterija in dojemanja moški-ženska. Pred petnajstimi leti pa je bila na Štajerskem to kar mala revolucija, toda z lažjo tehnologijo nas je kar nekaj na svetu, ki imamo to veselje in smo tudi pridobile veliko znanja o vinogradništvu in vinarstvu. Tudi sommelierke so dandanes zelo cenjene in spoštovane med svojimi stanovskimi kolegi, kar pa je bilo pred leti bolj moška domena. Čas in tehnologija gresta naprej in vesela sem, da je tako.

V penini je nekaj več, nekaj, česar ni v mirnem vinu, česar ni nikjer drugje kot samo v penini.

Zakaj po vašem mnenju ženske tako obožujemo mehurčke v penini?

V mehurčkih je nekaj mističnega, posebnega, enkratnega in vedno so drugačne oblike. In vsak vinar prideluje penino tako, da bi bila najboljša med najboljšimi. V penini je nekaj več, nekaj, česar ni v mirnem vinu, česar ni nikjer drugje kot samo v penini. Nekaj, kar nas poboža in daje posebnost trenutka! In vedno vinarji tekmujemo in vedno nekomu uspe narediti najboljšo penino, ki je polna drobnih neskončnih mehurčkov… Kaj nismo ženske tiste, ki v življenju rade izbiramo, rade opazujemo tekmovalnost? In lepo je če si, kot ženska del tega, kar je dobro, prijetno in ti daje ugodje.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.