POTOVANJA PRIPOROČAMO

Rajsko letovišče, ki ga je postavil Slovenec

Tropski otok Flores je pravi turistični biser, njegova lepota pa je očarala tudi Slovenca Andreja Zorka, ki je tam postavil Coconut Beach Resort.

Andrej sicer že petnajst let živi na Baliju, kjer sta si s ženo Ido ustvarila dom in družino, tam pa vodita tudi znano letovišče Zala Villa Bali. Njuno srce pa je pred časom  med raziskovanjem Indonezije hipu osvojil prelep otok Flores. “Z ženo Ido rada potujeva po celotni Indoneziji in, ko sva se prvo noč zbudila na Floresu, sva vedela, da si želiva tukaj narediti hiško ob morju. Cel dan sva si ogledovala primerne lokacije ob morju in našla prostor, nama pisan na kožo: peščena plaža s kokosovimi drevesi. Sprva sva hotela narediti hiško samo za naju in najina otroka a po štirinajstih dneh razmišljanja sva se odločila, da narediva letovišče – 8 bambusovih bungalovov in restavracijo.”

“Flores je še danes bolj robinzonski,” pravi Andrej. Ženske si še vedno same naredijo obleko iz bombaža, ki ga pripravijo za tkanje, v nekaterih vaseh pa se na primer še vedno preživljajo z nabiralništvom. Najboljši čas za obisk je od aprila do decembra. Idealen je za vse, ki imajo radi počitnice, kjer je malo turistov, primeren je tudi za mlade družine. Andrej gostom pomaga organizirati tudi vse izlete ter 5-dnevno potovanje po celotnem Floresu s kombinacijo počitnic na Baliju.

Idealen je za vse, ki imajo radi počitnice, kjer je malo turistov, primeren je tudi za mlade družine.

Ime letovišča Coconot Garden Beach Resort je izbrala žena Ida, arhitekturo pa je Andrej zasnoval sam. Lokalni mojstri so ga naučili, kako lahko uporabi bambus, kako se ga oblikuje in obdeluje, ukrivi in odreže na drugačen način. Želel je namreč bolj moderen videz in to mu je tudi uspelo. Vsak bungalov meri 40 m2, vsaka soba je opremljena s klimo, ventilatorjem ter mrežo proti komarjem. Pred bungalovom je terasa z dvema stoloma in mizico iz naravnega ratana ter viseča mreža za počivanje. Bungalovi so razdeljeni na 4 barve, vsaka ima pomen. Rumena barva nam prinaša veselje, upanje in srečo, rožnata lepoto, mir ter ljubezen, oranžna nas naredi vitalne in zabavne, modra pa nam prinaša mir in daje samozavest. Imajo pa tudi poseben bungalov za mladoporočence.

Gostje lahko snorkljajo ob koralnem grebenu pred letoviščem, se rekreirajo v fitnesu na plaži, veslajo s kajakom ali na SUP-u, jahajo konja ob sončnem zahodu, se odpravijo na izlet z leseno barko, kjer se naučijo, kako se tradicionalno spečejo ribe na plaži in kako se z mačeto odpre kokosov oreh. Lahko si ogledajo tudi kakšno tradicionalno vas in seveda mogočni še aktivni vulkan, ki ima tri  jezera, njihova barva pa se skozi leto spreminja. Za zaljubljence pripravijo romantično večerjo v posebnem bambusovem paviljonu ob morju. Postrežejo jim z barvito morsko ribo, pripravljeno na posušenem kokosovem orehu, na žaru pečenimi lignji, lokalno zelenjavo in rižem, postreženim v lupini ananasa, ter svež ananasov sok… Po večerji gosta izpustita v zrak lampijon v znak sreče in ljubezni. Naredili so tudi poseben prostor za opazovanje sončnega zahoda, kjer gostje srkajo lahko srkajo koktajle ali vodo iz svežega kokosovega oreha.

Kako do Floresa?

Andrej pravi, da so zelo ugodni leti do Balija iz Zagreba ali Benetk z Qatar Airways. “Po navadi gostje preživijo dve noči pri naju v Zala Villi na Baliju, tudi odvečno prtljago lahko pustijo na Baliju in se z letalom, let traja 1,5 ure, odpravijo na tropski Flores.”

Za vse informacije glede obiska Balija ali Floresa se lahko obrnete na Andreja in mu pišete na letsgoto.bali@yahoo.com.

Foto: Peter Irman

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.