LIFESTYLE

Hiša Štekar: V Brda goste privabljajo že 30 let!

Goriška Brda so v zadnjem času ena najbolj priljubljenih turističnih smeri v Sloveniji, Štekarji v Snežatnem pa so prve turiste Brda pripeljali leta 1986.

Turistična kmetija letos tako praznuje 30. obletnico, v čast temu jubileju pa v soboto, 16. aprila, pripravljajo zabavo, kjer bodo gostom razkazali tudi prenovljene sobe in kuhinjo. Čeprav zadnja leta turizmu posvečajo kar precej časa in energije, pa je na prvem mestu še vedno vinogradništvo. Začelo se je s pradedom Emilom, od njega se je negovanja trte in kletarjenja naučil sin Roman, ki je tudi prevzel kmetijo in je poleg vinarstva začel tudi s turizmom in prenočišči. Leta 2012 je vinarstvo prevzel najmlajši sin Jure, ki je na turistično kmetijo vnesel svežo energijo. Na posestvu si je ustvaril tudi družino, s partnerico Nino imata desetmesečnega sina Filipa. Prav njemu v čast je nastalo vino Filip (macerirana rebula in merlot). Narejeno je iz najboljšega grozdja, ki je bilo pobrano na najboljši legi.

Sveža energija pa se obeta tudi v kuhinji, saj se bo tašči Anuški, Juretovi mami, za štedilnikom pridružila Nina, Juretova partnerica Nina, sicer hčerka vrhunskega kuharskega mojstra Janeza Bratovža (Restavracija JB). Nina nam je povedala, da je že naštudirala stare briške recepte, ki jih bo preuredila na moderen način, kar je tudi sicer trend v kulinariki. Na jedilniku bodo tako na primer:

  • Telečji jezik z luštrekom
  • Polenta (mleta na mlin) s točem in ‘šalamom’
  • Telečja lička
  • Gandis (jed, ki je kombinacija sardel in mesa)
  • Sirkova juha (koruzna juha)

Novost je tudi ta, da kuhinja ne bo odprta več samo za goste, ki na turistični kmetiji bivajo, ampak bodo od četrtka do nedelje odprti za kosila in večerje.

 

In kaj vse pri Štekarjih lahko počnete?

Poleg tega, da lahko dobro jeste in pijete odlično vino, imate na primer možnost kuharskih tečajev. Organizirata Nina in gospa Anuška, učita pa tradicionalne briške kulinarike. V ponudbi je tudi piknik med vinogradi, kjer vam v košaro naložijo različne dobrote, potem pa jih v miru in v prelepi okolici v miru pojeste za zajtrk ali pa malico. Ogled kleti in degustacija odličnih vin sta že skoraj obvezna, od napornih kulinaričnih in vinskih ekskurzij pa si lahko odpočijete ob bazenu s prelepim razgledom na vinograde.

Več informacij o hiši Štekar lahko najdete na www.stekar.si.

Foto: Peter Irman, Dean Dubokovič (družinski portret)

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.