LIFESTYLE

Na Ray Banke je prisegala že Marilyn Monroe

Znameniti model Wayfarer so na tržišče poslali leta 1952 in v kmalu so to postala očala, ki jih je za svoje vzel cel kup hollywoodskih zvezdnikov.

Zgodovina priljubljenih očal Ray Ban sicer uradno sega v  leto 1937, ko je bila znamka ustanovljena v okviru hčerinskega podjetja Bausch&Lomb, ampak njihova zgodba se je začela že nekaj let prej, leta 1929, ko je ameriška vojska iskala rešitev za svoje pilote. Z letali so namreč letali čedalje višje in težave z bleščečim soncem, glavoboli in slabosti so jih pri tem zelo obremenjevale. Še isto leto je John MacCready iz United States Army Air Corps dal pobudo podjetju (ki se je takrat ukvarjalo z medicinsko opremo) Bausch&Lomb, da izdelajo pilotska očala, ki bi preprečevala oziroma manjšala slabosti in glavobole pri njihovih pilotih. Sedem let kasneje je nastal prvi prototip očal, ki so ga poimenovali Anti Glare (zanimivost je bila ta, da je bil izdelan iz plastičnega okvirja in je imel zelena stekla).

1937 so ga predelali in mu naredili kovinski okvir. Tako je nastal Ray Ban Aviator, ki so ga nato tudi patentirali. Leta 1952 je sledil Wayfarer, ki so ga opremili z G-15 steklom. To je bilo izdelano iz mineralnega stekla in termalno ojačano, plastični okvirji pa so bili takrat prava mala revolucija. Svoj pohod med zvezdniki so očala začela leta 1955, ko jih je v filmu upornik brez razloga nosil James Dean. Dizajn očal je ustrezal tako moški kot ženskam in zaradi njihove uporabnosti so jih radi poimenovali “mala črna oblekica” med sončnimi očali. Nosila so jih na primer modna ikona, igralka Audrey Hepburn, umetnik Andy Warhol, ameriški predsednik John F. Kennedy, glasbenik Bob Dylan in ena najbolj seksi žensk vseh časov Marilyn Monroe, nanje pa je prisegal tudi pokojni kralj popa Michael Jackson

Sledili so novi in novi modeli, med katerimi je bil prepoznaven tudi Olympian 1965. Od takrat dalje se znamka očal ne pojavlja samo pri znanih osebnostih, ampak je sinonim kvalitete. Letošnja kolekcija pomlad-poletje prinaša novost, in sicer nekakšno mešanico priljubljenih modelov očal Ray-Ban Clubmaster in Round, imenovano Clubround. Model, oblikovan za sodobne intelektualce, ki stremijo k unikatnemu in po meri narejenemu slogu, združuje pristno zasnovo DNK Ray-Bana in ikoničnega sloga, ter na takšen način ustvarja sodoben videz. Pri tej znamki gre pravzaprav za prenovo oziroma posodobitev legendarnega modela Ray-Ban Gatsby iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, nov pomen pa daje značilnemu visokemu slogu, ki prekriva obrvi, in okroglim okvirjem s pridihom sodobnosti.

Izogibajte se ponaredkom

Dve leti nazaj je v Sloveniji izbruhnila afera o ponarejenih Ray Ban-ovih očalih, ki so zelo škodljiva. Ponaredki naredijo več škode kot koristi, saj lahko prepuščajo do 66 odstotkov UV žarkov, kar lahko pusti trajne posledice. Zelo pomembno je izbrati očala s primerno UV zaščito in seveda morajo nuditi tudi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči. Vrednost UV zaščite mora biti UV400 oz. 100% UV zaščita. Pri izbiri materiala iz katerega so izdelana stekla sončnih očal imamo danes na razpolago široko paleto raznih umetnih mas in različnih  vrst stekel. Najpogostejši materiali uporabljeni pri steklih za sončna očala so: polikarbonat, trpežen in izredno lahek material; CR-39, plastika, ki se uporablja večinoma za korekcijska stekla; steklo, ki je veliko bolj trpežno vendar tudi težje in manj udobno pri sami nošnji.

Ponaredki naredijo več škode kot koristi, saj lahko prepuščajo do 66 odstotkov UV žarkov, kar lahko pusti trajne posledice.

​T​udi barve stekel igrajo zelo pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči. Razumljivo je, da si barvo izbiramo po lastnem okusu, vendar je dobro upoštevati nasvete optikov pri izbiri prave barve. Vsaka barva stekel igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe. Siva recimo ne popači barv, rjava znižuje bleščanje, rumena preprečuje lesk in zelena preprečuje bleščanje. Potem pa so tukaj še polarizirana stekla, ki namreč preprečujejo bleščanje svetlobe, ko se le-ta odbija od gladkih predmetov, vode, ledu, mokrega cestišča in podobno. Ta stekla so najbolj priporočljiva.

Nekaj nasvetov za nakup sončnih očal …

Ob nakupu sončnih očal pa je priporočljivo, da se izberejo stekla, ki imajo zaščito proti praskam. Tudi sončna očala imajo svoj rok trajanja. Stopnja UV zaščite pri novih očalih in starih se razlikuje od tega, kako skrbno jih vzdržujemo. In če so popraskana UVB žarki lažje povzročajo poškodbe oči. Plastična stekla so temu veliko bolj podvržena kot steklena. Čeprav so zelo atraktivna, so stekla, ki so zrcalna, zelo občutljiva na praske. Zelo pomembno vlogo pri izbiri kvalitetnih stekel za sončna očala igra antirefleksni sloj. Ta sloj namreč odpravi zrcaljenje stekla, ki povzroča napetost in utrujenost oči v različnih pogojih – pri delu z računalnikom, pri nočni vožnji z avtomobilom, pri umetni svetlobi, …

Foto: arhiv Ray Ban ( Luxottica Group)

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.