LEPOTA&ZDRAVJE PRIPOROČAMO

Vprašali smo dermatologinjo: Kaj pa strije?

Asist. Vesna Tlaker Žunter, dr. med.

“Strije so pogosta težava, ki sicer ne pomenijo bolezni, lahko pa so hudo psihično breme,” pravi asist. Vesna Tlaker Žunter, dr. med. iz Estetike Medartis, ki nam je pojasnila še nekaj dejstev o tej zoprni težavi. 

Kje na človeškem telesu se največkrat pojavijo?

Strije se pojavijo na koži, ki je izpostavljena stalnemu stopnjujočemu se raztezanju. Najpogosteje se pojavijo na trebuhu in dojkah nosečnic. Na koži pubertetnikov med hitro rastjo se najpogosteje pojavijo na ledvenem predelu pri fantih ter zadnjici, stegnih in dojkah pri dekletih, lahko pa tudi drugje: na primer na nadlakteh in drugod. Prav tako se strije pojavljajo pri ljudeh s čezmerno telesno težo in pri bodibilderjih.

Strije so linearne brazgotine v dermisu, srednjem sloju kože, ki jih spremlja stanjšanje vrhnjice.

Kakšen tip kože je najbolj dovzeten za njih?  Je pri tem tudi kakšna razlika med moškimi in ženskami?

Dejavnikov, ki vplivajo na nastanek strij, še niso v celoti pojasnili. Strije kažejo, da so v vezivnem tkivu nastale ‘razpoke’. Raztezanje kože poškoduje kolagenska in elastična vlakna. Na nastanek strij vplivata dolgotrajno zdravljenje s kortikosteroidi in Cushingov sindrom. Gotovo bi lahko imeli vlogo genetski dejavniki, vendar ti še niso pojasnjeni. Strije se pojavijo pri do 90 % nosečnic, 70 % pubertetnic in 40 % pubertetnikov (številni med njimi se ukvarjajo s športom). Pri ženskah so strije pogostejše kot pri moških.

Beremo in slišimo lahko cel kup nasvetov, kako se znebiti strij. Ali dejansko obstaja terapija, s katero jih lahko odstranimo ? 

Množica ukrepov in načinov zdravljenja na splošno pomeni, da zelo učinkovitega med njimi ni. Medicinsko dokazano videz zgodnjih strij pomembno izboljša tretinoin, zdravilo v kremi, ki ga dobimo na recept. Tega zdravila nosečnice ne smejo uporabljati. Uporabljajo se tudi različne vrste energijskih naprav, kot so laserji in radiofrekvenca, kemični piling in igličenje (nidling). Odziv na te ukrepe ni enak pri vseh osebah, lahko je zelo dober, lahko ga sploh ni, in ga ni možno predvideti. Na splošno pa se videz strij lahko vsaj deloma izboljša, če smo dosledni.

Množica ukrepov in načinov zdravljenja na splošno pomeni, da zelo učinkovitega med njimi ni.

Jih lahko kakorkoli preprečimo?

Ker vseh dejavnikov, ki vplivajo na nastanek strij, ne poznamo, jih tudi ne moremo zanesljivo preprečevati. Izogibanje čezmernemu raztezanju kože (hitremu pridobivanju teže) in omejevanje zdravljenja s kortikosteroidi ni v celoti mogoče. Razširjeno je prepričanje, da lahko strije preprečimo z uporabo posebnih krem. Na trgu je množica krem za nego trebuha v nosečnosti in preprečevanje strij zelo različnih cenovnih razredov. Nega kože na trebuhu je smiselna in primerna, vendar pa strij s kremami ne moremo zanesljivo preprečiti niti jih z negovalnimi kremami ne moremo zdraviti.

Ali lahko strije tudi bolijo  oziroma so še kako drugače moteče?

Sprva se strije kažejo kot stanjšana, rožnata koža, ki lahko tudi srbi. Sčasoma se povečajo in podaljšajo ter postanejo rdečkaste (t. i. rdeče strije). Površina strij je lahko fino nagubana. Zrele strije so beli, uleknjeni, nepravilno oblikovani pasovi, ki potekajo vzporedno z nateznimi črtami kože. Večinoma so široke 1-10 milimetrov in dolge več centimetrov. Postopoma lahko nekatere strije zbledijo in postanejo neopazne. Naravni razvoj strij je podoben tvorbi brazgotine ali celjenju rane.

Ali je pomembno, v kateri fazi jih začnemo sanirati? Ali tiste, ki so na primer v začetni fazi, kaj laže omilimo, ali so za terapije, s katerimi jih omilimo, bolj dovzetne stare strije?

Strije bolje odgovorijo na terapijo v zgodnji fazi, ko so še rdeče. Ko postanejo bele, je nanje težko vplivati.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.