LEPOTA&ZDRAVJE PRIPOROČAMO

Filipinska masaža: Čudežna moč bananinih listov

Filipinska Hilot terapevtska masaža je starodavna umetnost zdravljenja z uporabo golih rok in zelišč, povezana s starejšimi zdravilci.

Je del tradicionalne  starodavne kulture Filipincev na daljnem vzhodu Azije. Filipinci so v starih časih Hilot obravnavali kot čudežno umetnost zdravljenja, zato ima pri ljudeh velik pomen še danes. Je neke vrste telesna in terapevtska manipulacija, ki ugodno vpliva na žile, kosti in mišice, vendar na drugačen način kot običajna masaža, kajti pri Hilot masaži se uporabljajo le deviško kokosovo olje in bananini listi. V Sense Wellness v Austria Trend Hotelu v Ljubljani, ki med vsemi wellnessi daleč naokoli velja za trend-setterja orientalskih masaž, je Hilot terapevtsko masažo prva v Slovenijo pred devetimi leti pripeljala direktorica in lastnica Sense Wellnessa, Andreja Medvedič.

Pri Hilot masaži se uporabljajo le deviško kokosovo olje in bananini listi.

Hilot je filipinska tradicionalna oblika zdravljenja, ki naj bi obstajala že več kot tisoč let. Čeprav obstaja veliko oblik domačih terapevtskih masaž (splošno znano kot hilot sa pilay) v vsaki od etnolingvističnih skupin na Filipinih, se je iz eklektične mešanice masažnih tehnik iz teh jezikovno/kulturnih področij sedaj razvila tehnika znana kot filipinski Hilot. Prakticiranje  Hilota je del filipinskega načina življenja. Pred prihodom priljubljenih sodobnih zdravnikov, je bil “manghihilot” darovalec zdravstvene nege v skupnosti. S prihodom novih metod, novih zdravil in novih tehnologij je bil postavljen v ozadje, v zadnjem času pa se je s svetovnim preporodom alternativnih oblik medicine in z raziskavami ter študiji o “starih” načinih zdravljenja, Hilot ponovno vzpostavil kot filipinska umetnost zdravljenja, ki temelji na znanstvenih- univerzalnih in naravnih zakonih.

Osnovni koncept tradicionalnega filipinskega zdravljenja je, da sta zdravje in dobro počutje vzdrževana z ravnovesjem in harmonijo. Po drugi strani,  so nelagodje in bolezni rezultati neravnovesja in disharmonije. Pri Hilot terapevtski masaži terapevt z diagnozo dotika identificira področja energetskega neravnovesja v telesu stranke, pri čemer pred in po zdravljenju uporablja tople bananine liste in deviško kokosovo olje. Najprej se naredi pregled hrbta s toplimi bananinimi listi, ki so naravni ionizator in bi načeloma na naoljenem telesu morali teči gladko, vendar se ustvari neka energija na točke, ki niso prehodne in se te listi prilepijo. Tako terapevt vzpostavi diagnozo kateri deli telesa so manj bioenergetsko prevodni. Nato določi moten pretok energije v telesu in se posveti problemu dokler ne ustvari ravnovesja in harmonije ter občutek olajšanja. Od tu naprej nadaljuje prilagojeno zdravljenje za odpravo ali ublažitev teh neravnovesij. Kokosovo olje je bistvenega pomena pri Hilot masaži, saj z njim terapevt ohrani tople roke.

 

Sestavine in tehnike Hilot terapevtske masaže:

– deviško kokosovo olje

– topli bananini listi

– terapevt uporablja 90% pritiskov s palci in 10% nežnih masažnih gibov

– ročno ustvarjanje toplote in zmanjševanje napetosti v sklepih

– trepljanje in nežno ščipanje za zmanjševanje bolečine in zaviranje razvoja mišic

 

Pozitivni učinki Hilot masaže:

– zmehča otrdele tvorbe v hrustančnih predelih, kitah in mišicah

– izboljša krvni pretok

– napne in izboljša videz kože

– zmanjšuje bolečine v mišicah

– odpravlja napetost telesa

– deluje sproščujoče in odpravlja stres

 

Nasveti po masaži

Po terapiji se stranko običajno opozori, da se ne kopa še približno štiriindvajset ur, da se olje dobro vpije v kožo. Priporočljivo je piti veliko tekočine kot je čaj limonine trave,ingverjev čaj, zeleni čaj ali vročo vodo. Vsaj 2 uri po masaži se je potrebno izogibati mastni hrani in alkoholu  ter ostati v toplem prostoru in se ne izpostavljati mrazu, da se naše pore ne zaprejo in da se telo počasi prilagodi na nižje temperature.

Foto: Sense wellness club

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.