HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Oglejte si bistro Bineta Volčiča

Vrhunski chef in eden izmed najbolj prepoznavnih kuharskih obrazov pri nas  je odprl svoj Monstera bistro v središču Ljubljane.

Tako je Bine uresničil svoje sanje po lastnem kotičku z inovativno avtorsko kuhinjo. Binetovo kulinarično filozofijo zaznamujejo nenehno iskanje novih okusov, sezonske sestavine najvišje kakovosti ter uporaba nenavadnih in pozabljenih živil, kar uvršča njegov Monstera bistro med posebnosti ljubljanske gostinske ponudbe.

»Končno imam prostor, kamor lahko pridejo gostje poskusit mojo hrano! V bistroju kuham iskreno in sproščenost ambienta mi daje še večjo ustvarjalno svobodo.«

Binetov bistro je poimenovan po rastlini “monstera deliciosa”, ker ga ta sobna roža spominja na otroštvo (v 80-tih letih smo jo srečevali skoraj v vseh uradih in drugih javnih ustanovah) in ga poleg nostalgije tudi navdihuje pri snovanju jedi. Pred štirimi leti je namreč izvedel, da monstera deliciosa v svojem tropskem naravnem okolju rodi sadeže, ki so ne le užitni, temveč še zelo nenavadnega okusa, namreč mešanica okusov banane, ananasa, jagode in kivija. Na splošno je »zmešana kuhinja« oziroma s tujko »fusion-cuisine« stalnica Binetovega kulinaričnega izraza, saj se ne omejuje pri izbiri in kombiniranju sestavin na krožniku.

Sadeže monstere za Binetov bistro ekskluzivno dobavlja Tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku, kjer poleti dozorijo. Bine se bo v kratkem tako z vso vnemo lotil kreiranja sladice iz tega sadeža, ker pa so količine zelo omejene, je izziv zanj še toliko večji. Monstera je navdihnila tudi notranji dizajn prostora, ki je delo mlade slovenske arhitektke Maje Stamenković. Bistro je zasnovan preprosto in funkcionalno; v njem ni nepotrebnih elementov, saj tako lahko izstopata hrana na krožnikih in pijača v kozarcih gostov.

Bine Volčič s svojo ekipo v Monsteri ob začetkih dneva ponuja domače zajtrke, ki so obenem del kulinaričnega projekta Okusi Ljubljane – Bine je prav posebej za ta projekt zasnoval »Ljubljanski fruštek«, popečen brioš s slanino, zeliščnim namazom in poširanim jajcem. Čez dan se gostje lahko v Monstera bistroju hitro in okusno najejo, saj sveže sezonske sestavine kraljujejo v bistrojskih kosilih – meni se menja tedensko: vsak dan ponujajo dve predjedi, dve glavni jedi in dve sladici, pri čemer je ena od izbir vselej brezmesna. Ob koncu tedna (od četrtka do sobote) pa si Bine ob večerih privošči svojo kuharsko svobodo v  7-hodnem degustacijskem meniju in skupaj s svojimi gosti raziskuje nova kulinarična obzorja. Ker se želijo v Monstera bistroju  posvetiti vsakemu gostu, jih lahko naenkrat sprejmejo le 24.

Ob koncu tedna (od četrtka do sobote) pa si Bine ob večerih privošči svojo kuharsko svobodo v  7-hodnem degustacijskem meniju in skupaj s svojimi gosti raziskuje nova kulinarična obzorja.

Bine Volčič je eden izmed prvih kuharjev v Sloveniji, ki uveljavlja koncept kuhanja s čim manj odpada oziroma s tujko “zero-waste-cuisine”. V svetu kulinarike to postaja vedno večji trend, saj se tudi na splošno krepi zavedanje o pomenu ohranjanja narave za prihodnje generacije. V tem smislu se kuharji trudijo uporabiti kar največji del »surovine«, tako da okusno postrežejo tudi tiste užitne dele rastlin in mesa, ki so jih  prej zavrgli. Denimo olupki, ki ocvrti postanejo zelo okusen čips, ali manj znani deli drobovine, saj govedina niso samo stejki… S tem kuharji izkazujejo spoštovanje do surovin oziroma naravnih virov, ki jim omogočajo njihovo delo. Bine se je spoznal s to kuharsko filozofijo preko prijateljstva s finskim chefom Sasujem Laukonnenom, čigar helsinška restavracija Chef & Sommelier je odlikovana z eno Michelinovo zvezdico.

 

V bistroju Monstera se trudijo, da bi bila ponudba pijač čim bolj naravna:

  • omejena vinska ponudba s tretjino ekoloških vin,
  • avtorsko zvarjeno pivo iz mariborske mikropivovarne Lila Misa,
  • doma pripravljeni sadni in zeliščni sirupi,
  • domači sokovi preverjenih dobaviteljev ter
  • naravna pitna voda, brez plastenk in odvečne embalaže. Pitno vodo visoke kvalitete, po kateri slovi Ljubljana, v bistroju strežejo v steklenici Muzejske vode in tako pomagajo, da skupni projekt Mestnega muzeja Ljubljana in javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija živi naprej. Po želji gostov pitno vodo s pomočjo profesionalne vodne točilne pipe tudi gazirajo.

Kuharsko ekipo sestavljata Mišo Jović in Žan Tominšek, mlada in zagnana kuharja, ki ju je Bine kot tekmovalca dobro spoznal v zadnji sezoni resničnostnega šova Gostilna išče šefa. S svojo predanostjo sta si zaslužila nadaljevanje kulinaričnega učenja pod Binetovim mentorstvom. Binetu v administrativnem delu posla kot vselej stoji ob strani njegova žena Katarina, v strežbi pa ekipo dopolnjujeta Leon Stijepić in Klara Zoran.

CENE MENIJEV

Kosilo 2-hodni meni = 15 EUR

Kosilo 3-hodni meni = 18 EUR

Večerja 7-hodni degustacijski meni = 50 EUR

OSNOVNE INFORMACIJE

Delovni čas:

PON – SRE: 8.30 – 17.00

ČET – SOB: 8.30 – 23.00

NED / praznik: ZAPRTO

naslov: Gosposka ulica 9, 1000 Ljubljana

 telefon: +386 40 431 123

 rezervacije: info@monsterabistro.si

www.monsterabistro.si

 

Foto: Robi Rep in Janez Marolt

 

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.