HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Shambala: Četrtek je dan za sushi

Closeup of fresh sushi on rustic wooden table

V priljubljeni ljubljanski restavraciji z azijsko hrano jih pripravlja japonska mojstrica Taeko Onishi.

Gospa Taeko je prišla  v Slovenijo iz Japonske pred 11 leti, ko ji je zdaj že nekdanji soprog, ki je sushi mojster, našel službo v Ljubljani. Sama je sushi začela pripravljati za različne dogodke in delavnice. “S Taeko se poznamo že več let in je tudi že priskočila na pomoč, ko smo potrebovali dodatno roko v kuhinji. Poznavanje sestavin Shambaline ‘fusion’ kuhinje ji zato ni bilo tuje, in ko smo letos z njo poglobili sodelovanje, so se kar hitro porodile ideje za poseben sushi s Shambalinim podpisom.

S Taeko so poskusili narediti sushi po okusu njihovih gostov, zato so okusi nekaterih sushijev bolj intenzivni, začinjeni, predvsem pa poskrbijo za posebno doživetje. To niso običajni tradicionalni sushiji, temveč spajajo v japonsko tradicijo z drugimi azijskimi kuhinjami. Imajo pa tudi naš kraški sushi – s pršutom! Sushi s pršutom  navdušuje s svojo izvirnostjo in domačnostjo ter prepriča tudi tiste goste, ki ne spadajo ravno med ljubitelje sushija in ga morda zaradi odpora do surovih sestavin niso nikoli želeli poskusiti. Sicer pa povpraševanje po sushiju nenehno narašča, gostje radi naročijo sushi kot predjed, prigrizek ob vinu in nekateri tudi kot glavno jed.

 Sushi s pršutom  navdušuje s svojo izvirnostjo in domačnostjo ter prepriča tudi tiste goste, ki ne spadajo ravno med ljubitelje sushija.

Slovenci postajajo vedno bolj izobraženi na tem področju in Nana pravi, da se le redko še najde gost, ki bi sushi prvič poskusil pri njih. “Je pa pri nas posebna priložnost tudi za tiste, ki spadajo že med poznavalce, da poskusijo nekaj novega, na primer sushi s pikantno mariniranim piščancem ali pa, kako dobro se pravzaprav v zgodbo lahko vklopita sveži koriander in kisli mango ali na primer okra. Posebnost nekaterih naših sushijev je tudi ta, da so že sami dovolj začinjeni, da ni potrebe po sojini omaki in wasabiju, drugi, ki so nežnejših okusov, pa se bolje skladajo s tradicionalno japonsko spremljavo. Potrebno je malo eksperimentirati.”

Kako pravilno jemo suši? 

“Mislim, da je najbolje, če nekdo, ki ni nikoli poskusil sushija, začne najprej z bolj tradicionalnimi različicami – ob četrtkih v restavraciji pripravljamo več vrst sushijev, tudi takih, ki so bližje japonski kuhinji. Sushi se lahko je s palčkami ali pa kar z roko, bistvo je, da se ga poje v enem grižljaju, da občutimo spajanje vseh okusov. Zaporedje izbiranja vrst sushija ni bistveno, po želji. Vložen ingver je namenjen temu, da prekinemo okus po eni vrsti sushija, preden poskusimo naslednjega. Prav tako v ta namen lahko uporabimo vino ali bolj tradicionalno čaj,” razloži Nana Žargi.

Nekaj izrazov, tipičnih za suši:

Obstaja veliko različnih vrst sushija glede na kraj. Na japonskem so najbolj priljubljeni sushiji maki in sushi restavracije Japonci ocenjujejo glede na kakovost maki sushija.

Maki je zvitek. Hoso maki je tanjši zvitek, futo maki je debelejši zvitek.

Ura maki je obrnjen zvitek – tako, da riž in nori alga zamenjata položaj in je torej riž na zunanji strani. Tak zvitek je po naših izkušnjah tudi bolj primeren za nekoga, ki ga morda odbija občutek alge v ustih pri navadnem maki zvitku.

Nigiri (glagol nigiru pomeni stisniti z roko) je krogljica riža in rezina ribe ali zelenjava, ki sta sestavljeni skupaj. Brez nori alge.

Chirashi (glagol chirasu pomeni raztresti) je sushi riž v skledi, nad rižem so rezine surovih rib in zelenjave. Pri nas bolj poznan kot rice bowl ali riževa skleda.

Sashimi ni vrsta sushija, ampak je krožnik rezin surovih rib.

 

foto: Peter Irman

 

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.