HRANA&PIJAČA

Že poznate ričkovo olje?

Če imajo Primorci oljčno in Štajerci bučno olje, imajo Korošci ričkovo ali totrovo olje.

Riček (Camelina sativa) je starodavna oljna rastlina severne Evrope in ričkovo olje vsebuje enkrat več maščobnih kislin omega 3 kot omega 6 ter tako ugodno vpliva na srce in ožilje, krepi živčni sistem in preprečuje vnetne procese. Olje je bogato z vitaminom E (celo do 750 mg/100 g), ki je močan antioksidant. Samo olje ščiti, da ne postane prehitro žarko, v našem telesu pa preprečuje nastajanje prostih radikalov in nas tako ščiti pred boleznimi srca, artritisom in rakavimi obolenji, krepi imunski sistem ter lajša menstrualne težave. Poleg tega je ričkovo olje bogato z rastlinskimi steroli, fitosteroli, ki preprečujejo nastajanje škodljivega holesterola v telesu.

Samo olje ščiti, da ne postane prehitro žarko, v našem telesu pa preprečuje nastajanje prostih radikalov.

Korošci, pri katerih ričkovo olje še ni šlo v pozabo, trdijo, da ima neverjetne učinke na naše zdravje. Žlička ričkovega olja zjutraj na tešče in pred spanjem naj bi pozdravila vnetja sluznic, uravnala želodčno kislino in zacelila rane na želodcu. Olje je blagodejno pri zdravljenju ran, tudi že ognojenih in opeklin, kar so vedeli že pred stotimi leti, saj so ga ravno v te namene uporabljali na Soški fronti.

Ričkovo olje je primerno tudi za nego kože, tako za vsakodnevno nego ali kot masažno olje, saj izboljša tonus kože. Masaža lasišča z vročim ričkovim oljem pa bo odpravila prhljaj. Ričkovo olje lahko kupite na spletu, v spletni trgovini www.mediterra.com, v vseh večjih trgovinah (Mercator, Spar, E. Leclerc, Kalček in Nama) ter ostalih izbranih eko trgovinah ter trgovinah z zdravo prehrano po Sloveniji.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.