HRANA&PIJAČA

Sveži vietnamski zavitki z gamberi

Vietnamska jed, ki je odlična predjed ali pa služi kot lahko kosilo iz sveže zelenjave in svežih zelišč, zavita v rižev papir.

V ljubljanski azijski restavraciji Shambala so nam zaupali recept za njihove, med gosti izredno priljubljene, vietnamske zvitke.

Za 2 osebi potrebujete:

  • Rižev papir (riževo testo za zavitke), 4 kom.
  • Gamberi, 4 kom.
  • Zelena solata, narezana na trakove, 4 listi
  • Korenček, narezan na julien, 1 kom.
  • Mango, narezan na trakove, 1/2
  • Svež koriander, listi, 4 vejice
  • Sladka bazilika, 4 listi

Omaka:

  • Sok iz 2 limet
  • Česen, ½ stroka fino sesekljanega
  • Rdeči čili, ½, fino sesekljan
  • Voda, 0,5 dl
  • Ribja omaka, 0,5 dl
  • Sladkor, 1 žlička

Zmešate vse sestavine.

Priprava:

Najprej narežete vso zelenjavo in skuhate gambere. Pod toplo vodo zmočite rižev papir. Položiš ga na vlažno desko. Na vsak papir položite na sredino vse pripravljene sveže sestavine in jih zvijete v rolo. Rolo prerežete na polovico in servirate. Posebej servirate omako, v katero se pomakajo zavitki.

Foto: Peter Irman