LIFESTYLE PRIPOROČAMO

Melania Trump – Gola resnica: Kako je nastajala najbolj vroča knjiga tega poletja

»O Melanii Trump in njenemu statusu v ZDA imamo Slovenci napačno predstavo,« pravi Bojan Požar, avtor neavtorizirane biografije Slovenke, ki lahko postane prva dama ZDA. V elektronski obliki in angleškem jeziku se knjiga že uspešno prodaja na Amazonu, v četrtek, 30. Junija, pa izide tudi tiskana in dopolnjena različica v slovenščini, z naslovom Melania Trump – Gola resnica.

Takšna knjiga je kar velik zalogaj. Koliko raziskovalcev na terenu vam je pomagalo in kako velika ekipa stoji za projektom?

Poleg mene in Igorja Omerze, ki je soavtor drugega in tretjega poglavja, je pri nastajanju knjige sodelovalo še šest sodelavk in sodelavcev.

So imeli raziskovalci na terenu kakšne težave? So viri radi govorili o Melanii?

Velik, celo največji izziv je bil, da nismo smeli razkriti, da pripravljamo knjižno biografijo Melanie Trump, zato smo do prve izdaje na Amazonu raziskovali pod krinko. Ena od raziskovalk je na primer virom govorila, da pripravlja novinarski članek. Gre namreč za neavtorizirano biografijo, kar pomeni, da smo imeli večjo svobodo pisanja in nam ni bilo treba spraševati glavne junakinje knjige, kaj lahko objavimo in česa ne.

Če prav razumem, Melanie v zvezi s knjigo sploh niste nameravali kontaktirati?

Ne, ker smo vedeli, da ne bi odgovorila na nobeno vprašanje. Če bi knjigo pred objavo avtorizirala, pa bi šlo za njeno promocijsko knjigo, za njen piar. Tega pa nisem želel. Priprava knjige je morala potekala v najstrožji tajnosti tudi zato, ker je veliko vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi se razvedelo, da pišemo neodvisno biografijo morebitne prve dame ZDA. Lahko bi prišlo do tako močnih pritiskov, da ne bi knjiga nikoli izšla. Tudi kar se tiče virov, je bilo zanimivo. Bolj je Donald Trump zmagoval na predhodnih volitvah republikanske stranke, manj so bili pripravljeni govoriti o Melanii. Nekateri so popolnoma umolknili, drugi pa začeli spreminjati izjave, in to v njen prid.

Na primer?

Recimo zgodba Petra Butolna, njenega prvega fanta, ki je tudi razkril svojo zgodbo medijem. Meni je sicer povedal še druge stvari, ki jih medijem ni, in tudi priznal, da je za medije zgodbo o Melanii nekoliko olepšal. Ko sem ga vprašal, zakaj, mi je odgovoril, da zato, ker ima nanjo lepe spomine. In da noče pripovedovati tako, kot je bilo v resnici. Je pa to povedal in zdaj je zapisano v knjigi.

Priprava knjige je morala potekala v najstrožji tajnosti tudi zato, ker je veliko vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi se razvedelo, da pišemo neodvisno biografijo morebitne prve dame ZDA.

Vas je razkritje njenega polbrata kaj presenetilo? Vi ga namreč v prvi, elektronski izdaji ne omenjate …

Z Igorjem Omerzo in sva za to zgodbo izvedela približno dva tedna po izidu prve izdaje knjige na Amazonu. Z virom smo bili dogovorjeni, da pripravi srečanje z Denisom Cigelnjakom, vendar se je ta začel izogibati temu. Po mojih informacijah zato, ker je stopila v stik z njim ameriška revija GQ in mu ekskluzivno zgodbo tudi plačala. Kako je ameriška novinarka izvedela za Cigelnjaka in kdo ji je to povedal, pa lahko preberete v tej knjigi.

Ali Melania zgodbe iz Slovenije sploh kdaj komentira?

Ona pravzaprav zanika vse zgodbe, ki zdaj prihajajo iz Slovenije, čeprav so prepričljive in nekatere tudi dokumentirane. V knjigi je na primer zelo podrobno opisano delovno mesto njene mame, ki je bila šivilja, vendar to družina Knavs zanika. Pravijo, da je bila dizajnerka. Knjiga o njej in njeni družini razkriva zelo veliko stvari, odkrili smo celo več, kot smo pričakovali, saj gre za povsem povprečno in medijsko neznano slovensko družino. O tej družini se doslej ni vedelo skoraj ničesar.

Katero dejstvo o Melanii Trump vas je najbolj presenetilo?

To, da imamo Slovenci malo napačno predstavo o tem, kakšen je v resnici njen status v ZDA. Priznam, da sem to napačno presojal tudi sam, dokler nisem začel študirati njenega življenja. Do dveh mesecev nazaj Melania pravzaprav sploh ni bila znana pripadnica ameriške visoke družbe. Pač žena enega bogataša, nič več. Ko sem za knjigo kupoval njene fotografije tujih agencij, sem videl, da jih skoraj ni, na voljo jih je bilo zelo malo. Udeleževala se je dveh ali treh dogodkov letno. Melania Trump je za Američane postala zanimiva šele zdaj, ko je postalo jasno, da res lahko postane prva dama ZDA.

Sredi julija izide tiskana izdaja biografije tudi v ZDA. Ali je tujemu avtorju na ameriškem tržišču težko uspeti?

Ameriški knjižni trg je za neameriške avtorje strahovito zaprt. Čeprav dnevno izide 2000 novih knjižnih naslovov, je na ameriškem knjižnem tržišču samo 3 do 5 odstotkov avtorjev, ki niso iz ZDA. Februarja, ko smo knjigo izdali na Amazonu, o tem ni neposredno poročal noben ameriški medij. Za promocijo sem moral najeti piar agencijo, na srečo pa je začel Trump zmagovati v volilni kampanji in je tudi Melania postajala bolj zanimiva. Prodajna dinamika knjige je zelo odvisna od tega, če in kateri mediji poročajo o Melani in knjigi. Ko je revija GQ objavila zgodbo o njenem polbratu, se je to precej poznalo na prodaji, enako, ko je o knjigi pisal The New Yorker. Septembra pripravlja znana revija Vanity Fair daljši članek o knjigi in Melanii, so mi že poslali vprašanja, in to bo zelo pomembno za prodajo. Osebno pričakujem, da bo prodaja knjige skokovito narasla v zadnjih treh mesecih predsedniške kampanje, če bo zmagal Trump in bo Melania postala prva dama ZDA, pa lahko prodaja knjige poskoči tudi do vrtoglavih višin.

Kaj pa tuje novinarje najbolj zanima o Melanii?

Samo intimne zadeve, kjer brskajo za pikantnimi podrobnostmi. Najpogostejša vprašanja, ki mi jih postavljajo, so recimo, s kom vse je spala, če je že prevarala in ali bi lahko Donalda Trumpa, s kom vse je on prevaral njo, kakšna je v postelji … No, slednje mi je zaupal Peter Butoln in je zapisano v knjigi. Mislil sem, da bo tuje novinarje bolj zanimalo ozadje njene družine, njene korenine in zgodovina, pa jih zanima samo članstvo njenega očeta v komunistični partiji. Je pa res, da v ZDA o Melanii Trump poročajo vsi mediji, tudi resni, ne samo tabloidi, kot je to pri nas, v Sloveniji. Slovenski mediji pa raje povzemajo novice, povezane z Melanio, namesto da bi raziskovali. Večino stvari, ki so jih Slovenci izvedeli o Melanii, so povzete iz tujih medijev, no, zdaj pa je tukaj, hvala bogu, cela knjiga.

Bi bila lahko vaša knjiga tudi podlaga za scenarij za film ali serijo o Melanii?

Vse je odvisno tega, ali bo postala prva dama ZDA. Če to postane, bo knjiga zanesljivo podlaga za kakšen film ali nadaljevanko na HBO, če pa Trump ne zmaga, pa ne.

Najpogostejša vprašanja, ki mi jih postavljajo, so recimo, s kom vse je spala, če je že prevarala in ali bi lahko Donalda Trumpa, s kom vse je on prevaral njo, kakšna je v postelji …

Bi za Slovence, razen tega, da se lahko tolčemo po prsih, da imamo prvo damo ZDA, kaj spremenilo, če Trump zmaga? Ali recimo za nas pomeni več, da je Anže Kopitar kapetan hokejskega moštva LA Kings?

Kar zadeva Anžeta Kopitarja ali Gorana Dragiča, sta sicer res slavna, vendar v krogih, ki se zanimajo za hokej in košarko. Na splošno pa ju Američani ne poznajo. Bil sem tudi zelo presenečen in pristal na realnih tleh, ko sem na potovanju po Novi Zelandiji srečeval Američane, ki so bili v večini, 90-odstotno prepričani, da je Ivana Trump še vedno žena Donalda Trumpa, da je Melania Slovenka, pa ni vedel nihče. Niti slučajno. Tako da Slovenija, vsaj po mojem mnenju, ne bo imela kaj dosti od tega, če bo prva dama ZDA Slovenka. Bo pa Melania zagotovo poskrbela, da bo v vlogi prve dame vsaj enkrat prišla v Slovenijo, kjer jo bodo Slovenci sprejeli kot našo ameriško kraljico.

Zakaj je vaša neavtorizirana biografija Melanie Trump knjiga, ki bi si jo moral vsak Slovenec postaviti na kup, pripravljen za poletno branje?

Po mojem je knjiga napisana zanimivo, razumljivo in je polna še neznanih dejstev o Melanii in njeni slovenski družini. Navsezadnje je Melania trenutno najbolj znana Slovenka na svetu in prva tuja državljanka, ki lahko postane prva dama ZDA. To so neverjetna zgodovinska naključja.

Bi morali znati to Slovenci bolj tržiti? Recimo ameriškim turistom v Ljubljani ponujati izlet in ogled Sevnice, njenega rojstnega kraja?

Vsekakor. Američani, če bi bili bila zadeva obrnjena, bi to počeli že nekaj mesecev. Pa ne samo to, še kaj drugega. Prodajali bi idrijske čipke in zatrjevali, da jih je nosila Melania. Pravzaprav bi bilo škoda in smešno, če bi z blagovno znamko Melanie Trump imeli nekaj od tega samo avtorji te knjige (smeh).

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.