LIFESTYLE PRIPOROČAMO

Špica vsak vikend gosti ustvarjalne delavnice za otroke

Vsako soboto in nedeljo med 10. in 13. uro na Špici potekajo ustvarjalne delavnice za otroke, ki jih izvaja Društvo za promocijo plesa Hatana.

Osnova delavnice je pedagoško delo skozi igranje iger s fokusom na socialnih veščinah, predvsem tem, da mladostniki znajo delovati v skupinskih situacijah s čim manj konflikta in trenj ter prevzeti določene odgovornosti do skupine. Ob igri poskušamo ozavestiti vprašanja tekmovalnosti, vprašanja vrednosti zmage, poraza in uživanja v samem potovanju. Hkrati želimo tudi spodbuditi posameznikovo motivacijo, da razvija svojo veščino v igri ne glede na morebitni prvotni ‘neuspeh’. Igre nudijo vzgojiteljem možnost, da znotraj teh socialnih mikrosituacij sledijo razvoju otrok.

Nabor iger ustreza različnim situacijam in publikam ter vključuje tako razvoj fizičnih, miselnih in socialnih spretnosti, prav naš nabor vključuje dejavnosti/igre, primerne in privlačne za oba spola, tako igre, ki temeljijo bolj na sodelovanju, kot take, ki temeljijo  na tekmovalnosti. Delavnica je primerna za vse šolske otroke.

Nabor iger ustreza različnim situacijam in publikam ter vključuje tako razvoj fizičnih, miselnih in socialnih spretnosti.

Ozaveščanje in obvladovanje konfliktnih situacij. Veliko iger je po naravi konfliktnih, nekdo zmaga, nekdo zgubi, včasih zaradi sreče, včasih zaradi sposobnosti ali napora. S tem nudijo namizne igre mikrokozmos, v katerem se znajdejo udeleženi in s svojim fiktivnim okvirjem omogočajo, da lahko po končani igri od zunaj pogledamo v zaključeno situacijo in pregovorimo, kaj se je vsakemu znotraj nje dogajalo. Tako lahko ugotovimo, kaj bi lahko naslednjič naredili drugače.

Razumevanje soigralcev, iti njim nasproti ali postaviti se zase. Skozi igre bomo raziskovali prostor skupnega (vsi skupaj zmagamo), ekipnega (pari in ekipe), posameznega (razvijanje lastnih sposobnosti) in vmesnega (branje soigralcev, pogajanja s soigralci). To razumemo kot ozaveščeno poglabljanje in artikuliranje socialnih vezi, ki že obstajajo med obiskovalci centra (s spremljajočim pogovorom o tem).

Samostojno odločanje in vztrajnost – tu gre za razvijanje tako miselnih kot perceptivnih in motoričnih spretnosti, prav tako socialnih veščin in tudi lastne kreativnosti. Kreativnost v igrah je vedno v komunikacijskem odnosu s soigralci. V lanskem delu se je porodilo tudi vprašanje vztrajnosti – torej kako spodbuditi posameznikovo motivacijo, da ni ta odvisna samo od zunanjih dejavnikov (rezultata), ampak najde vsak tudi svoje veselje in interes v igri.

Foto : Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.