HRANA&PIJAČA

Kuharija po slovensko: Izvirna ideja za turiste v Ljubljani

Kuhanje in hrana sta izvrsten način za spoznavanje običajev države, ki jo obiščemo, ob tem po navadi srečamo še nekaj novih ljudi, izvemo njihove zgodbe, se razvajamo z okusi, in to doživetje je nekaj, kar za vedno ostane z nami. O projektu Cook Eat Slovenia smo se pogovarjali idejno vodjo Špelo Vodovc.

Kako je nastala ideja o tem, da bi za turiste v Sloveniji organizirali kuharske tečaje?

Ideja za kulinarične tečaje je v moji glavi nastala že pred nekaj leti. Zase lahko rečem, da vsak izlet doma ali v tujini vedno povezujem tudi z dobro hrano in pristno lokalno izkušnjo. V Sloveniji takšne ponudbe ni bilo, zato se je priložnost ponudila kar sama od sebe. Cook Eat Slovenia smo ustanovile same kulinarične navdušenke. Turistom oziroma vsem, ki bi želeli pobliže spoznati načine priprave značilnih slovenskih jedi, smo želele ponuditi edinstveno kulinarično izkušnjo. Prve tečaje smo začeli leta 2014, takrat smo jih izvedli približno 15 v glavni turistični sezoni. V vmesnem času smo vložili veliko dela v promocijo in v slabem letu so se tečaji res dobro prijeli.

Kako pa izvedo za vas?

Obiskovalci nas najpogosteje najdejo na spletu, prek naše spletne strani www.culinaryslovenia.com, ali jih k nam umerijo na turističnoinformacijskem centru Ljubljana. Izjemno dobro sodelujemo tudi s slovenskimi in tujimi agencijami, ki se ukvarjajo z organizacijo potovanj in izletov po Sloveniji.

Od kod prihaja največ tečajnikov? 

Največ tečajnikov k nam pride iz ZDA ter iz Zahodne in Severne Evrope, predvsem iz Velike Britanije. Glede vrste turistov ni nobenega pravila – obiskujejo nas turisti popolnoma vseh generacij, jih pa družita ljubezen do dobre in lokalne hrane ter želja po odkrivanju novih receptov, sestavin in običajev.

Turistom oziroma vsem, ki bi želeli pobliže spoznati načine priprave značilnih slovenskih jedi, smo želele ponuditi edinstveno kulinarično izkušnjo.

Si sami izberejo jed, ki bi se jo radi naučili skuhati? So to samo značilne slovenske jedi? 

Učimo jih le priprave značilnih slovenskih jedi, a jedilnik ves čas prirejamo, saj smo izjemno pozorni na to, da uporabljamo sveže in sezonske sestavine. Meni za delavnico imamo pripravljen, priredimo pa ga tudi za vegetarijance in vegane ali v primeru posebnih želja, če je to le mogoče. Zelo pogosto pripravljamo sladke in slane štruklje, saj so tečajniki izjemno navdušeni nad pripravo testa in postopkom izdelave štrukljev, nadev pa prilagodimo glede na sezono. Pogosto pripravimo tudi frtaljo z zelišči, pršutov toč s polento in ajdovo kašo z različnimi dodatki, v poletnem času so na meniju tudi ribe. V jesenskem in zimskem času pa so na jedilniku žganci, zelje, klobase.

Koliko časa traja tečaj, lokacija, cena in ali poteka vse leto? Se lahko nanj prijavimo tudi domačini?

Tečaji potekajo ob torkih, sredah, petkih in sobotah. Med tednom jih izvajamo v večernih urah, v soboto pa je tečaj mogoče izvesti tudi dopoldne. Tečaj traja približno 4 ure. Cena delavnice je 70 EUR/osebo za večje skupine (nad 12 oseb), ponudbo in ceno prilagodimo glede na želje gostov. Običajno začnemo z že pripravljeno degustacijo značilnih slovenskih hladnih predjedi, skupaj pa pripravimo okusno toplo predjed, glavno jed in sladico. Vsako jed, ko jo pripravimo skupaj, tečajniki tudi v miru pojejo, zraven pa jim postrežemo tudi različne vrste slovenskega vina, domače tradicionalne sokove ter slovensko žganje in likerje različnih okusov. Na tečaj se lahko prijavi prav vsak, ki ima rad dobro hrano. Večino tečajev izvajamo v angleškem jeziku, v primeru mešane skupine pa v angleškem in slovenskem. Lepo vabljeni v našo kuhinjo.

Med našim obiskom sta se pod vodstvom idejne vodje tega projekta Špele Vodovc učila priprave štrukljev, brancina s krompirjem in blitvo ter polente s točem simpatična Avstralca Amalia Goulding in njen sin Daniel. Amalia, sicer hči slovenskih izseljencev iz Solkana, in Daniel sta bila nad izkušnjo navdušena. Povedala sta, da sicer znata pripraviti nekaj slovenskih jedi, vendar sta si vedno želela narediti tudi štruklje. Med pripravljanjem jedi ob ob srkanju malvazije nam je Amalia v odlični slovenščini oziroma solkanščini zaupala zgodbo svoje družine, ki je v začetku petdesetih let minulega stoletja z ladjo odplula v daljno Avstralijo. Njeni starši so si tam najprej našli delo kot sezonska delavca, z pa njo govorila samo v slovenskem jeziku, zato ga še vedno govori tako dobro. Zdaj se vsako leto vrača nazaj, za kuharski tečaj pa sta se s sinom odločila prvič.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.