HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Barbarella: Veganske dobrote v središču Ljubljane

Obiskali smo Barbarella Arkade Bistro in se iz prve roke prepričali, kakšne veganske in vegetarijanske dobrote nastajajo pod rokami lastnice bistroja Barbare Radojlovič.

“Z uživanjem rastlinske hrane sem se prvič srečala konec leta 2007, ko sem iskala naravno rešitev za svoje najboljše zdravje in počutje. Iz jedilnika sem črtala vsa barvila, konzervanse, prehranske aditive in mlečne izdelke. Ker mesa nikoli nisem rada uživala, sem se tako prvič seznanila s filozofijo veganstva in se odločila da naredim temeljito spremembo v svojem življenju,” o sebi na svoji spletni strani www.barbarella.si piše Barbara Radojlovič. Med drugim se je izobraževala tudi na prvi certificirani presni akademiji Matthew Kenney v Oklahomi ( ZDA). Barbarella Arkade Bistro se nahaja na ljubljanski tržnici.

Kakšna je na splošno v Ljubljani ponudba vegetarijanskih in veganskih jedi? 

Opažam, da se dogaja na področju veganske in vegetarijanske kulinarike in da se ponudniki prebujajo. Želim si le, da bi lahko imeli večji izbor zdravih jedi, da ne bi bilo v ponudbi samo cvrtje, izdelki iz bele moke – kruha in mesni nadomestki ampak dejansko ponudba iz zdravih brezglutenskih žit, sveže zelenjave in sadja.

Koliko let je zorela želja po tem, da bi odprla bistro in zakaj?

Želja po bistroju je bila vedno prisotna, ampak sem čakala na pravo lokacijo. Lokacija na tržnici se mi je zdela primerna, saj je neposredno povezana z ekološko tržnico in sestavinami, ki jih uporabljamo in se mi je zdelo prav super, da lahko na ljubljanski tržnici ljudem ponudimo nekaj bolj svežega, zelenega in okusnega, saj vsaka prestolnica takšno ponudbo nujno potrebuje.

Katerih pravil se držiš pri pripravi jedi?

Sveže, zeleno in okusno. Brez uporabe rafiniranih maščob, rafiniranega sladkorja, mlečnih izdelkov in mesa. (velikokrat tudi brez glutena).

Kaj običajno najdemo na jedilniku? Si zelo pozorna tudi pri izbiri sestavin?

Imamo majhen bistro, v okviru katerega ponujamo sveže stisnjene sokove, smoothie-je, smoothie sklede, solatne in riževe sklede, brezglutenske sendviče in juhice in brezglutenske sladice. Pri nas ne ponujamo klasičnih gaziranih sladkih pijač, ampak ekološke lemonade, ekološki jabolčni sok in ekološki domači ledeni čaj, ki ga osladimo z agavinim sirupom. Sedaj poleti so najbolj popularni avokado toast, smoothie skleda in veganski burger. Pri sestavinah sem zelo izbirčna in jih nabiram povsod. Od bio trgovin, do različnih okoliških kmetov in ponudnikov na tržnici.

Pri nas ne ponujamo klasičnih gaziranih sladkih pijač, ampak ekološke lemonade, ekološki jabolčni sok in ekološki domači ledeni čaj, ki ga osladimo z agavinim sirupom.

Se srečuješ tudi z gosti, ki so skeptični glede tovrstne prehrane? Predvsem zato, ker je ne poznajo dobro, se bojijo, da ni okusna …

Človek se vedno sreča s tovrstnimi vprašanji, ampak sem izhajala iz dolgoletnih izkušenj, ko smo marsikaterega mesojedca navdušili z “nemesnimi jedmi”, zato se nisem preveč obremenjevala. Bolj pomembno se mi zdi, da ljudem damo možnost bojše in bolj zdrave izbire, zato v bistro povabimo vsakogar in smo veseli, kadar koga, ki ima predsodek pred vegansko hrano, povsem navdušimo.

Poskusili smo veganske kremne rezine, ki so bile res dober približek tega, kar naj bi kremšnita bila ….  Se rada igraš in “preurejaš” že znane jedi, ki so bodisi mesne ali kako drugače neprimerne za vegetarijance in vegane?

To je največji izziv in kadar je tako uspešen kot kremna rezina sem zelo vesela. Znane jedi imamo v spominu in ljudje so hvaležni, kadar naredimo bolj zdravo različico, saj mislijo, da ne bodo nikoli več mogli jesti jedi iz naprimer otroštva. Pri ustvarjanju novih jedi pa kombiniram, včasih je inspiracija že znana jed, včasih jed, ki sem jo jedla na potovanju ali pa sama sestavina ki je popularna v sezoni, odvisno od razpoloženja.

Največji izziv pri pripravljanju teh jedi?

Vse, okus, izgled, konsistenca, in konsistentnost priprave, torej da zagotavljamo, da je vedno enaka.

 

Barbarellin najljubši zeleni detox smoothie

  • 2,5 dcl pomarančnega soka
  • ½ olupljene, zmrznjene banane
  • ½ zmrznjenega manga
  • 2 pesti špinače
  • malo limonine lupinice
  • ¼ čajne žličke spiruline v prahu

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.