HRANA&PIJAČA

Marijana in Haris Radžo: Zdrava hrana mora biti tudi okusna!

Spremembe si moraš najprej želeti, potem pa postopoma spreminjati način življenja. Vse skupaj pa začiniti z veliko ljubezni in dobre volje. Nekako tako bi lahko opisali vodilo zakoncev Radžo, ki stojita za spletno trgovino kupujemzdravo.si.

Z Marijano in Harisom smo poklepetali kar pri njima doma, kjer sta nam pripravila veganski zajtrk in malico. Marijana, prehranska svetovalka AFP, je že večino svojega življenja vegetarijanka, Haris pa je to postal po selitvi iz Sarajeva v Ljubljano.

V zadnjem času se pojavlja vedno več strokovnjakov in svetovalcev za prehrano. Kako naj vemo, komu zaupati? 

Res je in ravno zaradi tega so ljudje še bolj zmedeni in sploh ne vedo, kaj je zdravo. Berejo predvsem populistične in senzacionalistične članke, ki z dejansko znanostjo o prehrani nimajo nič skupnega. Bojijo se povsem napačnih stvari, kot so soja, gluten, sadje in ogljikovi hidrati … Znanost o prehrani niso dietne uspešnice, niso zdravniki, ki pišejo različne bestsellerje, niso prehranski guruji niti blogerji, konsenz znanosti o prehrani povzemajo stališča največjih prehranskih organizacij. Žal ta večinoma ostaja skrita ljudem. Izogobati se moramo tistim, ki nam obljubljajo hitre in čudežne rešitve. Te na dolgi rok ne delujejo. Prav tako tudi nobena skrajnost in demoniziranje kateregakoli makrohranila ne vodi do trajnega uspeha. Če govorimo o hujšanju, ti rezultati po navadi trajajo mesec ali dva, potem se vrnemo v prvotno ali še hujše stanje. Težko je reči, komu zaupati, oseba mora propagirati spremembo načina življenja in čim bolj polnovredno in raznovrstno prehrano, ki naj bo pretežno rastlinska.

Z vseh strani poslušamo velikokrat nasprotujoče si informacije: enkrat so maščobe zdrave, spet drugič niso, vsakih nekaj let se pojavi nov veliki ‘krivec’ med živili za debelost in zdravstvene težave … Kakšno je vajino mnenje in kako se pravzaprav lotiti zdravega prehranjevanja. Kako začeti, katera načela upoštevati?

To je še en tipičen primer redukcionizma. Obojih se poje preveč, tako dodanega sladkorja kot nasičenih maščob, in to je glavna težava. Tako maščobe kot sladkor pa so del zdrave prehrane. Govorimo seveda o naravno prisotnih sladkorjih v sadju, zelenjavi  in dobrih virih maščob, kot so oreščki, semena in avokado. Znanstveniki so raziskovali področja, kjer živijo najdlje živeča ljudstva z najmanj boleznimi, tako imenovane ‘modre zone’ ( Okinawa, del Sardinije, Ikaria v Grčiji), in vsem je skupno, da so jedli predvsem rastlinsko hrano, veliko polnovrednih ogljikovih hidratov, kot so žita, sladki krompir in riž. Glavni vir beljakovin so bile stročnice (leča, fižol, soja …) in prav smešna se nama zdi ta gonja proti soji, ker najbolj zdravi ljudje na svetu je uživajo največ, še posebej pa v Aziji. Niti ena resna znanstvena študija še ni potrdila njene škodljivosti. Ravno nasprotno, dokazali so njeno varovalno vlogo pri hormonsko odvisnih vrstah raka. V ‘modrih conah’ so jedli tudi ogromne količine sadja in zelenjave, živalska hrana se je sicer jedla, vendar zelo malo, meso na primer petkrat mesečno, in še to v zelo majhnih količinah. To naj bi bila tudi načela zdrave prehrane, ki jih zagovarjajo tudi največje svetovne prehranske organizacije in tudi midva. To pomeni čim več polnovrednih žit, sadja, zelenjave, semen in stročnic.

Kako sta začela vidva? 

Marijana: Jaz sem postala vegetarijanka pred 24 leti iz etičnih razlogov, saj nisem več želela podpirati krute mesne industrije. Takrat še ni bilo grozljivih filmčkov s prizori iz klavnic, meni so zadoščali že teksti, ko sem brala, kaj se z ubogimi bitji dogaja in kakšne muke trpijo v času življenja. Nisem želela biti del tega. Par let nazaj sem črtala iz prehrane še mlečne izdelke.

Haris: Prihajam iz Sarajeva, kjer je meso osnovna hrana. Na srečo družina, iz katere izhajam, ni bila pretirano mesojeda. S prihodom v Slovenijo sem najprej črtal rdeče meso in iz zdravstvenih razlogov tudi mlečne izdelke. Pred tremi leti pa sem si pogledal dokumetarec Earthlings, ki prikazuje resnične in grozljive prizore ravnanja človeka z živalmi. Takrat sem opustil meso. Moje meso so zdaj tofu, tempeh in seitan!

Kakšna so vajina osebna načela pri prehranjevanju?

Trudiva se jesti čim manj predelane hrane, obožujeva azijsko kuhinjo, ki je bogata z začimbami, krožniki morajo biti čim bolj pisani in mamljivi, saj sva velika gurmana. Ne sklepava kompromisov, in ko gre za hrano, sva zelo izbirčna.

Kakšen je na primer vajin običajen jedilnik?

Najina hrana je tako pestra in raznolika, da je težko govoriti o običajnem jedilniku. Dan po navadi začneva bodisi z zelenim sokom ali proteinskim šejkom ali pa  kavico z rastlinskim mlekom, smoothiejem … Za zajtrk si včasih pripraviva doma narejen muesli s sadjem in sojinim jogurtom, obožujeva različne kaše, kot so prosena, ajdova, amarant, ki jih prav tako pripraviva s sadjem, rastlinskim mlekom, včasih si privoščiva chia puding, včasih proteinske palačinke na 101  način … Zelo raznoliko. Kadar si zaželiva slano, si vmešava tofu scramble ali pa narediva namaz iz semen in oreščkov….   Za kosilo pa ne gre brez ogromne sklede solate, poleg si pripraviva recimo mariniran tofu, tempeh ali seitan, lečo, polpete, za prilogo pa sladki ali navadni krompir, hokaido bučo, rjavi riž in pa veliko raznovrstne zelenjave, ki mora biti čim bolj pisana. Zadnje čase obožujeva tako imenovano bowl,  skledo, ki mora biti čim bolj pisana in vsebovati mora vsa makrohranila. Priprava je zelo enostavna in rada se igrava z različnimi prelivi, od tahinija do preliva iz indijskih oreščkov, arašidov … Velikokrat narediva tudi tajski curry in druge tajske specialitete, saj sva bila tam na tečaju kuhanja. Večerje so pri nama bolj lahke, običajno zelenjavna juhica s proteinskim kruhkom, kos tofuja ali solata s stročnicami.

Za ta način prehranjevanja velja, da naj bi bil dražji. Ali to po vajino drži in od kod to razmišljanje?

Skoraj vsak se lahko zdravo prehranjuje. Namesto sladkanih sokov pije vodo in osnovna živila, kot so fižol, riž, grah, krompir in tofu, niso tako zelo draga. Zelenjavo in sadje je najbolje kupovati lokalno.

Kako poskrbimo, da bolj zdrav način prehranjevanja osvojimo dolgoročno?  

Najprej si moramo spremembe želeti in potem način življenja temu prilagajati postopoma. V začetku se ljudje precej lovijo z okusi, zato se moramo najprej naučiti pravilne priprave. To je pogoj, in ko se navadimo na bolj zdrave in okusne sestavine, nam naenkrat nezdrava, mastna, ocvrta hrana ne tekne več. Takrat šele začnemo uživati in spoznavati nove okuse. Mogoče je lažji prehod tako, da uvajamo vedno več zdrave hrane in črtamo nezdravo.

Ko se navadimo na bolj zdrave in okusne sestavine, nam naenkrat nezdrava, mastna, ocvrta hrana ne tekne več.

Katere so največje težave, s katerimi se srečamo, ko se odločimo za bolj zdrav način prehranjevanja ?

Na srečo se Ljubljana hitro razvija v tej smeri in iz dneva v dan je več ponudbe zdrave in okusne hrane. Zna pa biti to težava izven Ljubljane in na potovanjiih. Včasih se tudi pregrešiva in ne jeva tako zdravo. Najlažje si je doma pripravljati hrano in jo odnesti v službo, če v bližini ni restavracije z bolj zdravo hrano.  Glede druženja pa ni nobenih težav, saj ne komplicirava. Običajno se bolj drugi obremenjujejo s tem, kaj naj nama pripravijo. Velikokrat sladice priskrbiva midva in so vsi navdušeni, zelo rada tudi povabiva prijatelje in jih razvajava z dobro hrano. Še posebej takrat, ko ustvariva kakšne nove okuse in želiva, da jih preizkusijo.

Verjetno je bilo vse, o čeme smo se pogovarjali zgoraj, tudi razlog, da sta pred kratkim odprla spletno trgovino kupujemzdravo.si?

Ideja o ustanovitvi najinega podjetja se je rodila zaradi zagovarjanja zdravega načina življenja, vrnitve k naravi in uživanja vseh dobrot, ki nam jih ponuja. Najina želja je ljudem ponuditi najboljše naravne izdelke po sprejemljivih cenah. Trenutno so naši izdelki namenjeni aktivnim in rekreativnim športnikom in tudi tistim, ki bi želeli začeti živeti zdravo in kakovostno. Živiva način življenja, ki ga želiva ponuditi tudi drugim. Izbrala sva delo, ki ga imava rada in v njem uživava. Drživa se Hipokratovega načela, ki pravi : “Dve stvari naj vam prideta v navado: da pomagate ali pa da vsaj nič ne škodite.” Ker tudi midva meniva, da je narava najboljši zdravnik, izbirava in zastopava izdelke vrhunske kakovosti, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju. Trenutno so to izdelki športne prehrane. Najine Veggie Style beljakovine so 100-odstotno naravne iz rastlinskih sestavin, presne, brez barvil, umetnih sladil ter umetnih arom. Izdelki so proizvedeni v EU in primerni tudi za vegetarijance in vegane. Ponudbo bova širila tudi na druge izdelke, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju (kulinarika, prehranska dopolnila, kozmetika, oblačila …). Sodelujeva s strokovnjaki na področju prehrane in športa, prehranskim svetovalci in fitness trenerji s ciljem, da vam pomagamo  živeti zdravo in kakovostno. Ponujamo tudi svetovanja o prehrani, prilagojena vašim potrebam, zmožnostim in željam. Svetovanje je namenjeno vsakemu, ki želi imeti nadzor nad svojim prehranjevanjem, videzom in zdravjem.

Zakaj so prehranski dodatki pomembni, zakaj jih priporočata in v čem se vajini razlikujejo od ostalih?

Poudarila bi, da je najpomembnejša polnovredna prehrana. Dodatki so lahko samo pomoč pri doseganju željenih ciljev. Naši izdelki sodijo med najčistejše in najbolj kakovostne na trgu, ponujava jih po dostopnih cenah. VEGGIE STYLE je povsem naravna formula rastlinskih beljakovin, ki dajejo telesu moč in energijo. Ključna sestavina je izolat rastlinskih beljakovin, ki vsebuje 84,4 % visoko kakovostnih rastlinskih beljakovin z asimilacijo 98 %, ki je primerljiva z jajčnimi in mlečnimi proteini. Ima zelo visoko vrednost BCAA (Branched Chain Amino Acids ) in glutamina. VEGGIE STYLE proteini so primerni za vsako dieto, ne vsebujejo nobene oblike sladkorja in imajo nizko vsebnost maščob,  sladkost pa jim daje ekstrakt stevie. Rezultat vsega tega je okusen shake, ki vašemu telesu zagotavlja vse beljakovine, ki jih potrebuje za trening, izgradnjo mišic in  pomaga pri kurjenju maščobe. Poleg visoke vsebnosti kakovostnih beljakovin imajo še naslednje prednosti:

• ne vsebujejo laktoze in mleka

• so lahko prebavljivi

• imajo visoko asimilacijo

• nizek glikemični indeks

• ne vsebujejo GSO

• so primerni za vegetarijance in vegane

• so brez glutena in soje

• hipoalergenski

• ne vsebujejo sirotke

• ne povzročajo napihovanja

Seveda smo želeli narediti najboljšo proteinsko formulo, zato smo preučili različne rastlinske vire, da bi naredili okusen in kakovosten proteinski prašek. Upoštevali smo vsebino beljakovin in aminokislinski profil različnih rastlin, seveda mora biti rastlina tudi dostopna. Grah vsebuje zelo kakovostne beljakovine in z ekstrakcijo z vodo dobimo izolat beljakovin najvišje kakovosti in čistosti 84,4 % beljakovin. Grahove beljakovine so skoraj popolne, vsebujejo samo malo manj cisteina in metionina, na drugi strani pa imajo veliko lizina. Riževe beljakovine so prav tako zelo dober vir aminokislin, imajo veliko vsebnost cisteina in metionina, ravno teh aminokislin, ki jih grah vsebuje malo manj. Imajo pa riževe manj lizina, ki ga imajo grahove več kot dovolj. Z mešanjem teh dveh tako dobimo idealen aminokislinski profil, ki je primerjiv s sirotkinimi in jajčnimi proteini. VEGGIE STYLE beljakovine so popolnoma naravne in tudi proces ekstrakcije je neagresiven brez uporabe kemikalij in pri nizkih temperaturah. So 100 % naravne, 100 % presne, 100 % rastlinske in primerne za vsakogar, tudi za vegane in vegetarijance. Proteinski napitek lahko pomaga pri kurjenju telesne maščobe in izboljšanju učinkovitosti pri vseh vrstah športa, tudi pri dvigovanju uteži. Tudi ostali izdleki so popolnoma naravni in učinkoviti. Namenjeni so kot pomoč pri hujšanju, izgradnji mišične mase, pospeševanju hormonov, za izboljšanje koncentracije in energije in imamo tudi antistres formulo.

Proteinski čokoladno-pomarančni kolački brez sladkorja in božanskega okusa!

Lahko jih pojeste za zajtrk ali pa sladico, ne vsebujejo dodanih maščob, so brez moke, popolnoma rastlinski in so zelo hranilni! Midva jih obožujeva!

Recept:

-1,5 skodelice čičerke iz pločevinke ali jo predhodno skuhajte

-1/3 skodelice pomarančnega soka (midva sva dodala še malo pomarančne esence za še bolj pomarančni okus)

– 4 žlice chia semen, zmešanih z 12 žlicami vode (pustimo nekaj minut, da se zgosti), to bo nadomestilo 4 jajca

– skodelica eritritola (midva sva uporabila sukrin gold, lahko katerokoli drugo sladilo)

– 30 g veggie style proteinov čokolada za še več beljakovin (zvrhane 3 VeggieStyle merice)

-1/3 skodelice kakava, lahko tudi več za še bolj čokoladni okus

-1/2 čajne žliče sode bikarbone

-1/4 čajne žličke vinskega kamna

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V multipraktiku zmešamo čičerko in pomarančni sok, dodamo preostale sestavine. Že ta zmes je božanskega okusa! Zmes damo na peki papir, ki smo ga pred tem na tanko namazali s kokosovim oljem, in pečemo 25-35 minut na 180 stopinj! Okrasimo s poljubnim sadjem (lahko tudi sojino smetano) Dober tek!

Proteinski SMOOTHIE GOZDNE SANJE, powered by VeggieStyle za božanski začetek dneva (borovnice, maline, VeggieStyle proteini, vanilja, rastlinsko mleko).

Sestavine:

Beli del:

3-4 kocke ledu

60 ml rastlinskega mleka (midva sva uporabila Provamel soja + kalcij)

par listov sveže mete

rdeči del

125 g zmrznjenih malin

125 ml rastlinskega mleka (uporabila sva Provamel soja + kalcij)

pol velike banane

Vijoličasti del

2-3 merici VeggieStyle proteinov + moringa (okus vanilja)

pol velike banane

250 g zmrznjenih gozdnih borovnic

250 ml rastlinskega mleka (uporabila sva Provamel soja + kalcij)

½ jušnje žlice stisnjene limone

PRIPRAVA:

1. V močnem blenderju zmešajte najprej beli del in natočite v kozarec.

2. V istem blenderju zmešajte rdeči del in ga natočite na beli.

3. Na koncu zmešajte tudi vijoličasti del in ga nalijte kot tretjo plast.

Kozarec okrasite s poljubnim sadjem (malina, borovnica, jagoda …).

Dober tek! 😉

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.