HRANA&PIJAČA

Kaj imajo skupnega vino, zvezde in banka?

Na posestvu Mon Royal sredi Jeruzalemsko – Svetinjskih goric, so doma ena najboljših štajerskih vin, ki jih že drugo generacijo prideluje družina Kupljen. 

Samo Kupljen je posestvo po smrti očeta, legendarnega vinarja Jožeta Kupljena, prevzel lani spomladi. Njihova vinarska tradicija je sicer dolga, sloves pa so utrdili leta 1976, ko so šli v takratni skupni državi Jugoslaviji prvi med zasebnimi vinarji na tržišče z lastno etiketo. “To so bili dobri časi, saj smo vse vino prodali v Nemčijo, “ se spominja Samo, direktor Bauhausa v Sloveniji, poslovnež, za katerega so se mnogi ob prevzemu posestva spraševali, kako mu bo uspelo hkrati opravljati dve tako pomembni službi. No, zdaj po letu dni in pol je jasno, da to pravzaprav sploh ni bilo nikakršno vprašanje, saj je s prevzemom vse skupaj dobilo še večji zagon. Z ženo Lidijo imata neverjetno veliko energije, znanja vsak na svojem področju in strasti. Pravzaprav vse, kar potrebuješ za uspeh.

Ob našem obisku se je posestvo kopalo v soncu, na travi sta se leno pretegovali mački, razgled na okoliške vinske griče pa je jemal dih. V tako lepih krajih pač morajo nastajati lepe zgodbe … Jože Kupljen je leta 1968 iz njih odšel na delo v Nemčijo, k sestri, ki je bila že takrat uspešna gostinka, vendar ga je vedno vleklo nazaj domov in njegova velika želja je bila, da bi se ukvarjal z vinarstvom. Leta 1972 je kupil prvi vinograd in štiri leta kasneje, leta 1976, ustekleničil prvo vino. Veselje do tega dela pa je bilo vedno večje in tako se je vinogradu kmalu pridružila gostilna Taverna Kupljen. K zemlji okoli nje so poleg vinogradov in hiše sodili tudi gozdovi in štirje hektarji polj, na katerem bodo naslednje leto zrastle buče. “Želim pridelati najboljše bučno olje,” odločno pove Samo Kupljen, ki izdeluje še džin, vinjak in pomarančni liker, vse tri pijače pa bodo tudi v prodaji.

Leta 1992 je dom družine vin Kupljen postalo prelepo posestvo Mon Royal, ki je od Taverne oddaljeno 1,8, km. “Po nakupu Taverne je vinarstvo za mojega očeta postala izjemno profesionalna zadeva, tudi količine so bile naenkrat velike in v nekem trenutku je spoznal, da se gostinstvo in vinarstvo preveč mešata. Moj oče je bil zelo prijazen in družaben človek in nekoč se nam je zgodilo, da so v času trgatve prišli gostje, si želeli preizkušati vino in oče jim je ustregel. Preša je delala naprej, prav tako črpalka in ven je steklo kar 5000 litrov sivega pinoja. To je bila kar velika nesreča in takrat je dokončno padla odločitev, da ločimo ti dve dejavnosti.,” pripoveduje Kupljen.

Prva vinska banka

Njegov oče je bil zares inovativen in vedno je razmišljal veliko vnaprej. Bil je prvi, ki je na Štajerskem prideloval suha vina, ki vsebujejo manj kot 4 grame povretega sladkorja in Samo pove, da je bila takšna zgodba za tiste čase popolnoma nanavadna. “Rekli so, da smo čudni, da to ni tipično, da kaj se pa gremo. Poleg tega, da je bil prvi, ki je na trg poslal suha štajerska vina, je bil tudi prvi, ki je v teh krajih posadil modri pinot, rdečo sorto grozdja, in ga leta 1982 prvič tudi stekleničil. Je pa ravno pred kratkim prišla ven novica, da je pravzaprav tukaj rojstni kraj modre frankinje in portugalke in tako imamo edini v Sloveniji avtohtono rdečo sorto Štajerci. Tukaj so bile sicer vedno prisotne rdeče sorte, ampak po 2. svetovni vojni so v nekdanji Jugoslaviji določili, da morajo biti tukaj bele sorte, rdeče so bile rezervirane za obmorske kraje, in jih je bilo prepovedano pridelovati. V tem času se je na naših koncih izgubilo vse rokodelsko znanje pridelave rdečega vina in mi smo porabili kar nekaj let, da smo ga ponovno osvojili nazaj.

V tem času se je na naših koncih izgubilo vse rokodelsko znanje pridelave rdečega vina in mi smo porabili kar nekaj let, da smo ga ponovno osvojili nazaj.

Tako smo na začetku delali krasen rose, potem krasen cviček, potem pa od leta od leta 1980 zares dober modri pinot. Leta 1996 smo posadili še naš prvi merlot, ki smo ga stekleničili leta 2008.” Posebnost vinske hiše Kupljen je prva nacionalna vinska banka Slovenije, ki jo je Jože Kupljen odprl leta 1991. Z nakupom certifikata postanete lastnik 6 klasičnih ali 3 Magnum buteljk. Te hranijo v vinski banki pod idealnimi pogoji, dvignete pa jih lahko v roku 10 let. Imetnik certifikata sme vstopiti tudi v banko, v kateri zori najboljše vino preteklih desetletij.

Imajo svojo zvezdo. Dobesedno.

Samo in Lidija sta po prevzemu vinske hiše nadaljevala s stilom in tradicijo, ki jo je vpeljal Jože, sta se pa vseeno odločila, da še bolj ločita bele in črne etikete vin. Tista z belimi etiketami načeloma niso zorela v lesu, so sadno mineralna vina in so v steklenicah z navojem. Črna etiketa pa je rezervirana za vina, ki so načeloma zorela v malih hrastovih sodih in so v steklenicah, ki so zaprte s plutovinastim zamaškom. Prav imena črnih etiket imajo res nenavadno zgodbo. “Preden smo Slovenci vstopili v Evropsko Unijo, so Avstrijci zaščitili ime latinsko ime Štajerska (Stiria) za vse proizvode, ki jih lahko narediš iz grozdja. Oče je imel vino z imenom Ekstrakt of Styria in očitno je nek uradnik na Dunaju malo brskal po spletu, našel vino in tako so nam zaplenili vse steklenice. Oče se je zelo ujezil in začel tuhtati, kako bi rešil zagato. Potem pa je enkrat na radiu slišal novico, da je glasbenik Elton John kupil zvezdo in jo po nekomu poimenoval, in si je rekel, da to je pa odlična ideja. Takoj se je lotil dela, v Londonu vzpostavil kontakt z zemljiško knjigo za zvezde in kupil zvezdo Star of Styria. Tako naša najboljša vina imen (delijo se na Red star in White star) niso dobila po teritoriju, ampak po zvezdah,” razloži Samo, sicer velik ljubitelj filmov Vojna zvezd. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo katero od vin poimenoval v zvezi z njim in tako se je Siriusu, ki je že na tržišču, ter Aldebaranu in Bellatrix, ki prideta ven z letnikom 2016, pridužil še Skywalker, cuvee na osnovi merlota. Bellatrix bo oranžno vino, ki je v družini vin Kupljen povsem nova zgodba. In še zanimivost: Njihova zvezda leži v ozvezdju Orion, lega: RA 05h 04m 52s d 12“ 10‘ 35“.

Leta 2015 so imeli v kleti s peninami nesrečo, po udaru strele se je pokvarila klimatska naprava in v dveh dneh se je klet segrela na 30 stopinj. 4000 buteljk penine je eksplodiralo in tako je ostalo le 1000 steklenic. Letos jih bodo nastavili na novo in kmalu bodo ljubitelji Kupljenovih mehurčkov ponovno uživali v vseh treh: Brut, ki je narejena iz sauvignona, Rizling Extra Brut iz renskega rizlinga in pa Turmalin Rose iz modrega pinoja.

 

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.