HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Kje lahko jeste zmagovalno Prleško gibanico?

Ob vprašanju, katero gostilno naj še obiščemo, kadar smo na severovzhodnem koncu Slovenije, smo v zadnjem času največkrat dobili odgovor, da se splača  zapeljati do Križevcev, do gostilne Zorko.

Rečeno, storjeno. Prlekija in Prekmurje, kamor naju je s fotografom zaneslo tisti dan,  slovita po prijaznih in gostoljubnih ljudeh, zato se niti za trenutek nisva zbala, da nama bo pri Zorkotih kaj hudega. Sicer tradicionalna gostilna, ki sta jo pred 35. leti odprla zakonca Zorko, je v zadnjih letih postala tudi priljubljeno prizorišče kulinaričnih večerov. V njihovi kuhinji gostujejo največja slovenska kuharska imena, od Igorja Jagodica, Uroša Štefelina, Boruta Jovana do Marka Pavčnika. “V začetku je bila to zelo klasična gostilna in, ker je bil moj oče po rodu Prekmurec, ponujamo jedi z obeh strani reke Mure, od bograča, ki je na našem jedilniku od prvega dne, do govedine s hrenom, govedine v bučnem olju do mesa iz tunke,” uvod v zgodovino naredi Dušan, ki je po očetovi smrti prevzel posel.

V njihovi kuhinji gostujejo največja slovenska kuharska imena, od Igorja Jagodica, Uroša Štefelina, Boruta Jovana do Marka Pavčnika.

Pomemben del vsakdana pri njih so, poleg dela v gostilni, tudi konji. Njihova podoba je prisotna povsod, tudi v logotipu gostilne je konj. Dušan že od 16. leta tekmuje v kasaštvu, prav tako se z njimi ukvarja njegova žena Nina, njegov je tudi konj, ki je z nagradami v tej disciplini zaslužil največ. “Zdaj lepo uživa v penziji tam zadaj,” pokaže za stavbo gostilne. “Ko sem bil mlajši, sem se v Franciji kasaštva učil pri res zelo dobremu trenerju. in v Parizu tekmoval na dirkah. Kdo ve, mogoče bi bilo takrat bolje, da bi se namesto tega raje izučil pri kakšnem francoskem chefu,” se pošali Dušan. Po izobrazbi je sicer kuhar in natakar, vendar pravi, da sama izobrazba še ne pomeni nič. To delo te mora enostavno veseliti.

V zadnjih osmih letih, odkar ima glavno besedo mlajša generacija, v kuhinji poleg tradicionalne kulinarike sledijo še bolj moderni. Čeprav je njegova mama že v pokoju, si ne more kaj, da se ne bi vsake toliko sprehodila po kuhinji. “Ne more si pomagati, mora biti še vedno malo zraven,” se zasmeji Dušan in doda, da imajo sicer v kuhinji res zaupanja vredne ljudi, eden od kuharjev je na primer z njimi že od konca osnovne šole in je praktično del družine.

V veliko pomoč pri uvajanju sprememb je imel Andrej Kuhar, zagotovo eden najbolj znanih slovenskih chefov. “On je pravi živi leksikon. Zares sem mu hvaležen za vso pomoč, lahko bi rekel, da mi je skoraj kot drugi oče,” pravi Dušan. Največja sprememba so bili kulinarični večeri t.i. slow fooda z vinsko spremljavo in znanimi chefi. V tem okolišu je bila pred petimi leti to precejšnja redkost, zdaj pa je to stalnica. “Vsak od njih je pusti kak pečat in nekatere jedi, ki so jih ustvarili, še vedno radi ponudimo. Naš jedilnik je sicer še vedno stara klasika, radi  pa naše domače jedi delamo tudi na bolj moderen način. Recimo krožnik z bučno kremo, bučnimi semeni, cmočki iz rikote in mesom iz tunke za katerega je na primer zaslužen Marko Pavčnik.” Poleg te moderne verzije mesa iz tunke, so nama pri Zorkovih postregli še z dušenim govejim plečem simentalca, avtohtonega slovenskega goveda, priželjcem in odlično prleško gibanico s sladoledom z bučnim oljem.

Ob odhodu sem si seveda izprosila recept za njihovo Prleško gibanico,  ki na turistično gastronomski prireditvi Prleška gibanica 2016 ni zastonj dobila nagrade za najboljšo prleško gibanico med tržnimi ponudniki.

 

PRLEŠKA GIBANICA

SESTAVINE ZA VLEČENO TESTO:

60 dag moke (30 dag ostre in 30 dag mehke moke)

1 žlica masti

1 žlica kisa

ščepec soli

2  jajci

3,5 dl mlačne vode

Umesimo. Na pomokano površino testo vržemo vsaj 60 krat (priporočamo 100 krat). Testo rahlo premažemo z belim oljem in pokrijemo, da počiva vsaj eno uro.

NADEV:

1,2 kg skute

2 žlici sladkorja

malo limonine lupine (enkrat potegni po ribežu)

1,5 g vanilijevega sladkorja

1 čajna žlička soli

Vse sestavine premešamo.

600 g kisle smetane

3 rumenjaki

130 g surovega masla

Umešamo kislo smetano in rumenjake. Na ognju stopimo surovo maslo.

Pomokamo prt. Razvaljamo testo, nato ga razvlečemo. Pustimo 10 minut, da se suši.

Testo naj bo širine za 2 pekača in dolžine za 3 pekače.

Na sredinsko tretjino širine po celotni dolžini (za tri pekače) nadevamo skuto. Pokapamo s kislo smetano, nato še z maslom. Eno tretjino testa prekrijemo na nadev (pomagamo si s prtom). Skuto nadevamo na sredinsko tretjino, pokapamo s kislo smetano in maslom. Drugo tretjino testa prekrijemo na nadev (pomagamo si s prtom). Skuto nadevamo na prekrito testo, pokapamo s kislo smetano in maslom. Tretjo tretjino testa prekrijemo nadev, še enkrat nadevamo skuto in pokapamo s kislo smetano in maslom. Še z zadnjo tretjino prekrijemo nadev. Z namazanim pekačem pokrijemo prleško gibanico, zamotamo v prt in obrnemo. Vrhnjo plast premažemo s kislo smetano. Damo v segreto pečico in približno 30 minut pečemo na 200°C.

Tik preden postrežemo, posipamo s sladkorjem v prahu.

DOBER TEK!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.