HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Restavracija, kjer spoštujejo zdrav življenjski slog

V Super Babi so dokazali, da lahko tudi zunaj jeste okusno in bolj zdravo.

“Kot športnik sem se zadnjih 28 let spopadal z vprašanjem, zakaj imam vedno težave s prehranjevanjem v gostilnah. Vedno, ko sem šel jesti kam izven doma, sem moral sprejeti kompromis: ali jesti okusno ali pa zdravo,” pravi Georgije Trifunov, vodja podjetja Pri babici. Pod to blagovno znamko že imajo dve poslovalnici s tradicionalno slovensko hrano, nedolgo nazaj pa se jima je pridružila še Super Babi. Osnova ideja restavracije, ki se nahaja na Dunajski cesti v Ljubljani, je bila združiti zdrav življenjski slog z gostinstvom. “Danes vem, kako zelo je pomembna prehrana. Ne samo za doseganje dobrih rezulatatov pri športu, ampak tudi za lep izgled in zdravje v celoti. V Super Babi ponujamo okusno hrano z natančnimi informacijami, kaj jedi vsebujejo in vsaka stranka lahko s pomočjo naše spletne aplikacije zelo hitro izbere sestavo makro hranil, ki ji ustrezajo. Gostinska podjetja se v resnici nikoli niso ukvarjala s tem vprašanjem, kako zdravo je, kar postrežejo. V prvi vrsti je vedno bila ekonomska računica in želja po čim več strankah. Tako kot ostali v prehrambeni industriji, so tudi v gostinski panogi zelo hitro ugotovili, kaj je najbolj donosno: poceni jedi iz najbolj poceni sestavin, ki imajo prednost pred kakovostjo in hranilno vrednostjo. Vse to je pripeljalo do situacije, ko si mora vsak, ki želi jesti kakovostno in vedeti kaj uživa, hrano pripravljati sam doma, kar pa je ob današnjem načinu življenja mnogokrat težko. Mi pokrivamo to tržno nišo,” nam je razložil Gerogije.

Vsak lahko izbere svojo dieto

Med drugim v Super Babi ponujajo tudi jedi, ki so narejene po načelu zadnje čase zelo priljubljenega LCHF prehranjevanja. LCHF dieta je sicer le eden od uspešnih načinov zdravega prehranjevanja, ki pozitivno vpliva tudi na zmanjševanje telesne teže. Gre za prehrano z malo ogljikovimi hidrati, zmernim vnosom beljakovin in veliko maščobami. Kot pravi Georgije, se ta način prehranjevanja vedno bolj uveljavlja ne samo kot način za doseganje optimalne telesne teže, temveč tudi kot oblika prehranjevanja, ki deluje v smeri preprečevanja in zdravljenja kroničnih boleznih sodobnega časa. Ko se prilagodimo na tak način prehranjevanja, izgubimo občutek lakote, prenehamo ves čas razmišljati samo o tem, kdaj in koliko bomo pojedli, obenem pa telo naučimo, da začne učinkovito porabljati maščobo kot vir energije – tako tisto ki jo zaužijemo, kot tisto, ki je v telesu shranjena v obliki odvečnih kilogramov. Po drugi strani pa je tak način tudi časovno učinkovit, saj lahko količino obrokov bistveno zmanjšamo (na 3 obroke dnevno). Zato je primeren za vse tiste, ki imajo bodisi zelo natrpan urnik, ali pa niso pripravljeni celotnega življenja podrediti prehranjevanju in postati suženj svoje diete, kar se nedvomno zgodi tistim, ki podležejo mitom o šestih ali celo osmih obrokih na dan. Predvsem pa ima LCHF metoda veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje. Znižuje raven »slabega« holesterola (LHD), krvnega pritiska, krvnega sladkorja in bistveno zmanjšuje izločanje inzulina. Z malo domišljije in iznajdljivosti je mogoče veliko večino jedi pripraviti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Sploh odkar so na trgu izdelki kot so na primer moka z zanemarljivo majhno količino ogljikovih hidratov, testenine z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in podobno. Tudi v njihovi restavraciji lahko naročite hamburger, ki je narejen iz kruha, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je med privrženci LCHF diete zelo priljubljen. Seveda lahko po načelu LCHF naredijo tudi sladice, saj lahko sladko jed izdelajo brez uporabe sladkorja. Za sladilo uporabljajo naravna nadomestila sladkorja, ki nimajo energetske vrednosti, torej so brez kalorij, vendar sladke.

Z malo domišljije in iznajdljivosti je mogoče veliko večino jedi pripraviti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Vendar pa Georgije opozarja, da obstaja več različnih načinov za doseganje optimalne telesne teže. V grobem bi jih lahko razdelili v tri skupine. Diete pri katerih se izogibamo ogljikovih hidratov (npr. LCHF dieta), diete pri katerih se izogibamo maščobam (t.i. ciklizacija OH) in diete pri katerih se izogibamo ogljikovim hidratom in maščobam hkrati (beljakovinska dieta). “V želji, da bi ugodili potrebam vseh naših obiskovalcev, smo za vsako jed določili količino makrohranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob), ki so zapisana ob vsaki jedi in se v seštevku izpišejo tudi na računu. S tem smo pri Super Babi omogočili vsem, ki se na tak ali drugačen način izogibajo določenim makrohranilom, zelo enostavno vključevanje obrokov v svojo dieto. Seveda smo s tem prihranili tudi nekaj seštevanja tistim, ki se prehranjujejo po metodi IIFYM (If it fits your macros). Da je izbira jedi za obiskovalce še bolj enostavna, smo v spletni aplikaciji omogočili, da posameznik izbere svojo dieto, nato pa se mu vse jedi glede na izbrano dieto razvrstijo v tri kategorije: zadošča kriterijem diete (zeleno obarvana jed), delno zadošča kriterijem diete (rumeno obarvana jed) ter ne zadošča kriterijem diete (rdeče obarvana jed). Osnovna ideja naše kuhinje je, da ima gost točno informacijo, kakšna makrohranila vsebuje vsaka jed. Tako naprimer vegetarijanec izbere jedi brez mesa, vegan jedi samo rastlinskega porekla in podobno. Te informacije so zelo pomembne tudi za ljudi, ki imajo določene zdravstvene težave povezane s prehrano.

Kuhinja za zmage

Dejstvo je, da je želja vseh obiskovalcev fitnes centra, da bi z vadbo izboljšali počutje, imeli več energije, lahko bolj koncentrirano in dlje časa opravljajali miselno delo, imeli močnejši imunski sistem, bili bolj vedri, optimistični in podobno. Kar nekaj ljudi pa se odloči za obisk fitnesa predvsem zaradi želje po oblikovanju svojega telesa. Ne glede na razlog, zakaj se posameznik odloča za vadbo v fitnes centru, je jasno, da zgolj z treningom ne bo dosegel željenih rezultatov. Še posebej velja to za tiste, katerih glavni cilj je oblikovanje telesa. “Za oblikovanje telesa in za doseganje katerega koli izmed zgoraj napisanih ciljev je nujno potrebno, poleg redne telesne vadbe vsaj 3x tedensko, veliko pozornost nameniti prehrani. Sicer je težko točno določiti razmerju v katerem pravilna prehrana in pravilna telesna aktivnost pripomoreta k doseganju želene telesne teže, vendar se strokovnjaki strinjajo, da je uravnotežena prehrana celo bolj pomembna kot sam trening in bistveno bolj pomembna kot se večina posameznikov zaveda. Jasno je, da eno brez drugega ne gre, vendar pa je vpliv dobro začrtane diete na končni rezultat velikokrat spregledan, podcenjen in premalo upoštevan pri načrtovanju poti do učinkovite izgube odvečnih kilogramov. Ravno zaradi tega, smo se začeli zavedati, da moramo našim članom nujno omogočiti tudi dostop do zdrave, kvalitetne in okusne hrane, ki jo je mogoče vključevati v vse vrste diet.  Ob vsem tem mora biti še cenovno dovolj dostopna, da si bo lahko večina privoščila prenesti skrb za pripravo svoje dietne hrane iz svojih, na naša ramena,” razloži Georgije, tudi sam sicer cenjen osebni trener.

Jasno je, da eno brez drugega ne gre, vendar pa je vpliv dobro začrtane diete na končni rezultat velikokrat spregledan, podcenjen in premalo upoštevan pri načrtovanju poti do učinkovite izgube odvečnih kilogramov.

“S tem, ko smo v sklopu fitnes centra odprli restavracijo, smo po našem mnenju prvi v Sloveniji, ki svojim strankam nudimo vse, kar nujno potrebujejo za uspešno izgubo odvečnih kilogramov in za doseganje vseh ostalih pozitivnih učinkov, ki jih telesna vadba prinaša našemu »duhu in telesu«. Ko namreč sprejmemo dejstvo, da je v resnici urejena prehrana bolj pomembna za izgubo telesne maščobe kot sama vadba v fitnes centru, lahko v šali rečemo, da je fitnes center ki svojim obiskovalcem ne omogoča dostopa do hrane, ki podpira in pospešuje doseganje njihovih ciljev, nekaj podobnega kot da bi nekdo zgradil olimpijski bazen za plavanje, vodo pa bi natočili v višini kolen. Obiskovalci bi sicer bili mokri, lahko bi se celo za silo naučili plavati, vendar pa v takem bazenu ne bi vzgojili dobrih plavalcev. Na enak način lahko vidimo veliko večino obiskovalcev fitnes centrov. Mesece in mesece hodijo na treninge, vendar pa kljub vloženemu trudu, zapravljenemu času in denarju, ostajajo iz meseca v mesec ne enaki stopnji telesne pripravljenosti. V našem centru na Dunajski cesti 190 v Ljubljani si takega dela z strankami ne znamo predstavljati. Našim strankam z našo pomočjo in podporo zagotavljamo napredek in vidne rezultate, ali če hočete, pri nas vzgajamo zmagovalce,” nam je še razložil Georgije in dodal, da je približno slaba polovica njihovih obiskovalcev t.i. LCHF “fanov”, zato ni čudno, da sta med največkrat naročenimi jedmi LCHF burger in goveja pleskavica s prilogo.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.