DOGODKI PRIPOROČAMO

Bili smo na predstavitvi šampanjcev, francoskih vin in žganih pijač

Business France, komercialni oddelek Francoskega veleposlaništva, je v četrtek, 19. januarja 2017, v Hotelu Slon pripravil predstavitev francoskih vin, šampanjcev in žganih pijač, namenjeno profesionalni publiki.

Dogodka so se v večjem številu udeležili uvozniki, grosisti, trgovci na drobno in zastopniki restavracij, kar je odraz velikega zanimanja Slovencev za francoska vina in žgane pijače, ki so visoko cenjeni tudi v Sloveniji. Degustacije se je udeležila tudi Nj. eks. Marion Paradas, francoska veleposlanica v Sloveniji.

Predstavniki desetih francoskih podjetij so slovenski strokovni javnosti predstavili skoraj 100 različnih vin, ki prihajajo iz svetovno znanih francoskih vinorodnih pokrajin: Alzacije, Bordeauxa, Burgundije, doline reke Loare, doline reke Rone, regije Languedoc-Roussillon, Šampanje in jugozahoda Francije (regija Sud-Ouest). Pridelovalci in trgovci z vini in žganimi pijačami so predstavili raznovrstne šampanjce, odlične armagnace in pomarančni liker iz armagnaca, pestro ponudbo belih, rosé in rdečih vin, vključno z biološko pridelanimi, po katerih je tudi na slovenskem trgu vedno več povpraševanja. Med njimi je večina takih z zaščiteno označbo porekla ali kontroliranim geografskim poreklom. Pridelovalci večinoma sledijo tradiciji, ki jo dopolnjujejo s sodobnimi tehnologijami; vinsko trto obirajo ročno in nekateri izmed njih obdelujejo vinograde z integriranimi postopki.

Obiskovalci so lahko okusili vina, ki so osvojila Zlato medaljo (Médaille d’Or), odlična »grand cru« vina, izjemna bela vina, kakovostna in kompleksna rdeča vina, specialne cuvéje, redka vina ter tudi bolj živahna, sadna, nežna in lahkotna vina. Ob tem so lahko okusili še izjemne in rafinirane šampanjce, ki prihajajo iz Romeryja, samega srca Šampanje, ter elegantne in izrazne šampanjce, ki se ponašajo s certifikatom HVE (visoka okoljska vrednost z bogato biotsko raznovrstnostjo) in dolgoletno tradicijo, ki sega v leto 1675. Nežno so prehajali od suhih do sladkih vin ter od popolnoma suhih šampanjcev (brut nature) do polsuhih.

Prav vsaka pijača, ki smo jo na predstavitvi lahko poskusili, je imela svoj značaj in okus, ki si ga zapomniš. Degustacija je tako ljubiteljem šampanjcev in francoskih vin kot tudi tistim, ki bolj prisegajo na žgane pijače, razširila obzorja. Še posebej so nas navdušili roseji, tako šampanjci kot vina.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.