POTOVANJA PRIPOROČAMO

Namig za počitnice: obiščite Makedonijo!

Na povabilo makedonske agencije za promocijo turizma in slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways smo obiskali Makedonijo, ki  je pri nas po krivem vse prevečkrat zapostavljena. 

Adria Airways leti dnevno iz Ljubljane v Skopje, na novo letališče Aleksander Makedonski, udoben let pa traja dobro uro. Na povabilo prijaznih organizatorjev smo na letalu poskusili tudi topli obrok, ki ga ponovno ponujajo v poslovnem razredu in bili smo prijetno presenečeni.

Makedonija s svojo mešanico kultur in bogato zgodovino ponuja vrhunske kulinarične užitke. Ker ima Skopje skoraj milijon prebivalcev, tudi nočno življenje ni zanemarljivo. Vsi poznamo makedonske tradicionalne specialitete kot so Tavče gravče (pasulj s papriko pečen v pečici), mešano meso na žaru, odlične solate in predjedi z ovčjim sirom, pečene paprike na žaru, različni ajvarji in zelo okusna zelenjava, ter sadje. Tako kot sicer v makedonski kulturi, se tudi v kulinarki začuti pridih celotnega Balkana, Grčije, Turčije … Manj znano je da jugu države pridelujejo tudi mak in tobak ter, da ima Makedonija tudi vrhunske klimatske pogoje za gojenje vinske trte.

Skopje je rojstni kraj znane dobrotnice in redovnice Matere Tereze, ki je bila rojena v hiši v strogem centru Skopja leta 1910. V njen spomin je v  bližini njene rojstne hiše spominska hiša Matere Tereze, v kateri sta muzej in kapela in tam smo se poklonili dobrotnici, ki je celo svoje življenje namenila pomoči najrevnejšim v Indijski Kalkuti.

Mesto Skopje je razdeljeno na dva dela. V novem delu Vardar, ki se nahaja  na levem bregu reke je ogromno zanimivih novih stavb v neoklasicističnem slogu. Tako smo lahko občudovali velik in zelo bogat arheološki muzej, muzej posvečen makedonskem uporu, muzej holokavsta, več ministrstev, Slavolok zmage, veliko fontano, ki je posvečena Aleksandru Makedonskemu, ter tri nove mostove, ki so polni bronastih kipov zaslužnih Makedoncev.

Čez slavni kamniti most se nahaja stari del mesta, Stara Turška Čaršija, kjer smo nakupovali v tradicionalnih trgovinicah z nakitom in preprogami, v etno lokalčkih pa smo si privoščili  domače orientalske sladice kot na primer različne baklave, bureke in podobno. Okus orienta pa je dala črna močna turške kave v tradicionalni kavarni v turškem slogu – Harem kafe.

V bližini Skopja se nahaja tudi »Etno Selo«, vasica s tradicionalno arhitekturo hiš iz različnega dela Makedonije in pa planina Vodno s katere je čudovit razgled na mesto.

Vse nas je presenetilo dejstvo, da je Makedonija v svetu znana vinska destinacija, saj ponuja res ogromno število odličnih vinskih kleti, ki pridelujejo vrhunska vina. Mi smo si ogledali eno najboljših – Chateau Kamnik, ki se nahaja v bližini Skopja, v dolini reke Vardar. Kamnik je klet, ki se ponaša s prestižnim nazivom: največkrat svetovno nagrajena Makedonska vinska klet. Njeni vinogradi se raztezajo na 15 hektarih južne lege na 300 m nadmorske višine. Pridelujejo vrhunska vina kot so: Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot Vranec, Sivi pinot, Montepulciano, Temjanika…Vina kleti Kamnik na različnih vinskih ocenjevanjih po svetu pobirajo najvišje ocene, kot so npr. Vinitaly, Mundos Vini, Vinalies Paris in pa Decanter World Wine Awards, kjer je vino Terroir Vranec 2011 dobil zlato medaljo za najboljše rdeče vino srednje in vzhodne Evrope.

Makedonija je tudi v svetu znana vinska destinacija in ponuja res ogromno število odličnih vinskih kleti, ki pridelujejo vrhunska vina.

Vina smo degustirali tudi v čudovitem dvorcu, iz katerega se odpira razgled na vinograde in celotno posestvo ter ostali brez besed ob Sivem Pinotu 2011, Chardonnayu 2015 in pa Terroir Vrancu Grand reserva 2013.

V sklopu posestva se nahaja tudi restavracija s hotelom »Lovska hiša«, kjer so nam postregli z odlično večerjo v šestih hodih in z vinsko spremljavo. Poudarek je bil na tradicionalni makedonski kulinariki na modernejši način in divjačini.

Foto: Peter Irman

Peter Irman

Peter Irman

1 Komentar

Kliknite tukaj za pisanje komentarja
  • Prijeten opis in prekrasne fotografije mojstra in umetnika 🙂

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.