HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Taverna Kupljen je pravi zaklad sredi vinske ceste v Prlekiji

Pristnost, avtentičnost, spoštovanje do narave in gostov. Tako bi lahko povzeli opis Taverne Kupljen, kjer smo uživali v gostoljubju, dobri hrani in vrhunskih vinih. Oddaljena je le 25 km od avtoceste, od Ptuja.

Jeruzalemski griči poleg odličnih vin skrivajo še en zaklad: restavracijo Taverna Kupljen v vasi Svetinje, sredi vinske ceste med Jeruzalemom in Svetinjami, med Ormožem in Ljutomerom, na vrhu hribčka, ki ponuja zares lep razgled daleč naokoli. Ob jasnem vremenu tako lahko vidite vse do Varaždina, spodnje Avstrije, zahodne Madžarske, Pohorja in Panonske nižine. Na mestu, kjer je zdaj priljubljeno gostišče, ki je svoja vrata odprlo leta 1985, je bilo nekoč vinarsko gospodarsko poslopje, še vedno pa je ohranjene kar nekaj zgodovine, kot na primer 67 metrov globok studenec iz katerega se Taverna še vedno napaja in pa več kot 200 let stara lipa, ki jo najdemo na zemljevidih s časov Marije Terezije. Pravzaprav je celotno gostišče opremljeno v duhu starih časov. Mize, sedeži, stoli in šank so narejeni iz odsluženih preš in sodov, s sten, na policah so razstavljene številne starine, te pa lahko občudujete tudi v galeriji nad glavnim prostorom. Zanimiv okras sta tudi amfori, ki ju je tja prineslo vinsko bratstvo. Gostje imajo tako možnost ob dobri hrani in vinu uživati v glavnem prostoru, na galeriji, v lovski sobi, ki jo krasijo številne lovske trofeje in pa na terasi. Gostišče Taverna jih lahko sprejme do 130, ko ni glasbe ali do 70 gostov ob večerih z glasbo, 50 dodatnih sedišč pa je še na veličastni terasi, ki jo uporabljajo ob lepem vremenu in toplih poletnih večerih, vsaj 6 mesecev na leto.

Seveda pa samo lep razgled in prijetno vzdušje nista dovolj. V Taverni so znani po dobri hrani, njihovo vodilo pa je lokalno in sezonsko, saj le tako lahko zagotovijo sveže in zrele sestavine. Jedilnik je nastal pod taktirko ustanovitelja posestva Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje Jožeta Kupljena, ki je imel 40 let izkušenj z delom v restavracijah v Nemčiji. Sicer mora imeti restavracija svoj železni program, po katerem je znana, a pravi čar in in vse svoje znanje pokaže v dnevni ponudbi, ki je popolnoma odvisna on sezonske in lokalne ponudbe. Zagotovo je ena od priljubljenih specialitet postržjača ali pa krompir Taverna, ki je navdušil tudi našo ekipo, poleg tega pa so znani tudi po mesu – t.i. dry aged govedini prleške, na paši gojene, govedine pasme Charolais, Angus in Simmertal, suho mesnatih izdelkih, paštetah, ki so izdelane iz deloma lastne govedine, svinjine in ulovljene divjadi, na krožnikih pa se znajdejo sezonske gobe, z jurčki in lisičkami na čelu, ki jih ponujajo v vseh možnih oblikah, od carpaccia do juh.

V Taverni so znani po dobri hrani, njihovo vodilo pa je lokalno in sezonsko.

Pod Taverno je stara obokana klet, ki jo lahko obišče in v njej degustira vino do 50 gostov. Ta klet je bila nekoč sestavni del gospodarskega poslopja nekdanjega lastnika, ki se je po tradiciji ukvarjal z vinogradništvom. Klet je vseskozi prijetno hladna, v njej dozorevajo najboljša vina Jeruzalemasko Svetinjskih goric, ki jim pravijo tudi slovenska Toskana. Del Taverne je tudi sodobna vinoteka, kjer lahko vina Kupljen degustirate in kupite.

Sicer pa je gostišče znano tudi po tem, da se v njem vedno nekaj dogaja. Valentinovo in pust sta takorekoč pred vrati in, če se še odločate, kje bi ju preživeli, je Taverna kar dobra odločitev. Prirejajo namreč valentinov ples z duom Petras, posebno večerjo, hišno presenečenje za vse zaljubljence, nekaj posebnega pa je tudi pustovanje, ki se konča z nagradami za najboljše maske. Potem je tukaj še postavljanje klopotca, ki se dogaja 15. avgusta. Prleški fantje ob spremljavi domačih muzikantov postavijo klopotec, ki je izdelan na starinski način, velik praznik je seveda v teh krajih tudi trgatev, ustrezno pa se mu poklonijo tudi v Taverni.  11. novembra pa napoči trenutek alkimije: mošt postane vino. Da čarovnija deluje, gostom pokažejo s pravkar rojenim zlatom: Kuplje-Novim mladim vinom. Nepozaben in živahen pa je tudi slivestrski dan. Uvod v praznovanje je že novembra, na 1. advent, ko se postavi in začne polniti več kot 2 metra visoka edinstvena božično/vinska jelka. Gostje Taverne jo do silvestrovega napolnijo z vsemi 570 Kupljenovimi buteljkami, seveda že izpraznjenimi. Vstop v novo leto pospremijo z ognjemetom, zabava pa običajno traja vse do jutra. Priporočamo, da za vse dogodke rezervirate mizo, saj je običajno po njih kar veliko povpraševanja (tel.02 . 719 41 28). Vedno ustrežljivi šef Taverne Marjan Novak in prijazni natakarji bodo ustregli vašim željam.

Na srečo pa se gostom po žurkah ni potrebno voziti domov. Gostišče ima namreč osem, lepo opremljenih dvoposteljnih sob in  eno večjo sobo, v kateri je dodatna postelja za otroke. Posebnost je še majhna podeželska hišica za dva sredi vinogradov. Oddaljena le pol kilometra od Taverne, nudi pobeg za zaljubljene in tiste, ki iščejo pristen stik z naravo. V ceno vsake nočitve je zajet tudi odličen zajtrk. In še zanimivost: vse sobe se nahajajo na zahodni strani gostišča in ob lepih večerih lahko uživate ob opazovanju sončnega zahoda.

Taverna pa je v zadnjem času postala tudi prizorišče vinsko kulinaričnih dogodkov. Zadnji lanski dogodek je potekal z Ribogojnico Fondo oz. Ireno Fonda, naslednji pa se obeta 18. marca, ko bosta moči združila Vino Kupljen, ki bodo predstavili rdeča vina, in Šunkarna Kodila iz Murske sobote. Dogodek se bo začel v vinoteki, kjer se boste ob pozdravu iz kuhinje spoznali z vsemi glavnimi akterji dogodka. Potem sledi meni s petimi hodi, vsakega pa bo pospremila razlaga Janka Kodile, kaj vas čaka na krožniku. Ob razlagi vinarja Sama Kupljena boste spoznali tudi vino, ki bo hrano spremljalo. Za doplačilo lahko poskusite tudi francoska vina najvišjega ranga (vsa nad 90 Parker točk) iz Bordoja in Burgundije. Ob koncu pa vas čaka še presenečenje v vinoteki, kjer bo Samo Kupljen predstavil še svoje nove destilate iz vina.

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.