HRANA&PIJAČA

Zmernost je ključ do uspešne zdrave prehrane!

Tereza Poljanič je strokovnjakinja za zdravo prehrano, certificirana presno veganska kuharica, ki je diplomirala v Los Angelesu, v šoli Matthew Kenney Culinary Chef, je pa tudi avtorica bloga Teresamisu. Svoje kulinarično znanje bo z gledalci na programu POP TV delila kar iz svoje novozelandske kuhinje, kjer bo pripravljala priljubljene jedi v svojem prepoznavnem slogu.

Mi smo se s Terezo pogovarjali o presnem prehranjevanju. O tem, zakaj so nekateri do tega načina skeptični in, kako lahko vsi tisti, ki so radovedni, kaj ponuja, začnejo. Z nami je delila tudi enega svojih najlubših in zelo enostavnih receptov. 

O čem se mora nekdo, ki se  želi začeti prehrajevati presno, najprej poučiti? 

Nikomur ne priporočam stoodstotno presne prehrane, ker je takšna pot zelo omejena in zelo zahtevna. Zmernost je ključ do uspešne zdrave prehrane. Pri presni prehrani priporočam kakšne smutije, solatko in presno sladico, pozimi pa tople juhice in sladice, ki zadišijo iz pečice. Seveda pripravljene iz sezonskih pridelkov, brez rafiniranega sladkorja in iz različnih polnozrnatih mok. Zame je zdrava prehrana takšna, ki je enostavna, nikoli zapletena, vedno polna sestavin, ki so bile ustvarjene z ljubeznijo do našega planeta. Moj jedilnik je večinoma sestavljen iz sveže zelenjave, sadja, žitaric in mojih najljubših stročnic, kot so fižol, leča in čičerika. Nikakor ne gre tudi brez različnih oreščkov, od indijskih do brazilskih, ter semen. Seveda prisegam na polnozrnate sestavine, ki jim občasno dodajam živalske proizvode, a le takrat, ko sem prepričana o njihovem izvoru. Sem človek, ki nikoli ne šteje kalorij, saj s tem, ko si sestavim jedilnik polnovrednih živil, postavim svoje telo v odlično ravnovesje. Moj moto je “si to, kar ješ” in moja izbira bo vedno le tisto, kar mi ponuja narava… Na primer, jabolko obrano pred nekaj urami, okus korenčka z domačega vrta in omamni vonj pravkar dozorelih zapeljivih jagod.

Sem človek, ki nikoli ne šteje kalorij, saj s tem, ko si sestavim jedilnik polnovrednih živil, postavim svoje telo v odlično ravnovesje.

Kateri je največji mit, mogoče tudi neumnost, ki si jo slišala o presni prehrani in absolutno ne drži?

Da je presna hrana samo solata na sto in en način, kar seveda ne drži. Presna hrana je raznolika in z njo imamo toliko različnih možnosti kot s kuhano hrano.

Katere so prednosti takšnega načina prehranjevanja?

Presna hrana ni toplotno obdelana na več kot 48°C. To je namreč pogoj, da so v hrani še ohranjeni encimi. Prednosti presne prehrane so številne, tako za zdravje človeka kot za ohranjanje našega okolja. V presni hrani so ohranjeni vitamini in minerali, ki jih naše telo potrebuje za vzdrževanje in ohranjanje zdravja. Seveda pa presno hrano vzpodbujam v zmernih količinah.

Zakaj misliš, da imajo ljudje pred tem predsodek?

Verjetno mislijo, da je presna hrana brez okusa, mogoče je za nekatere malo strašljiva tudi misel, da bi pojedli nekaj neprekuhanega.

Je vsa presna hrana zdrava?

Zagotovo ne. Nekatere sestavine so še boljše za naše telo, če so toplotno obdelane. Na primer korenje, ker s kuhanjem telo lažje absorbira beta karoten, prav tako kurkuma, ki jo moramo toplotno obdelati, da dobi antibakterijske vrednosti. Zato vedno pravim, da uživajmo prehrano, ki vsebuje oba aspekta, s katerima bomo dobili »najboljše iz obeh svetov«.

Katere so osnovne sestavine, ki jih moramo imeti v kuhinji, če se želimo lotiti presne prehrane?

Kokosovo olje, različne oreščke in veliko sezonske zelenjave in sadja.

Katere jedi priporočaš začetnikom?

Raznolike in polnovredne jedi, jedi, ki so iz sestavin z domačega vrta, tržnice ali od soseda. Zaradi počutja, energije, veselja in pozitivnega vpliva do okolice. Ključ je v tem, da v svoje telo vnašamo dobre stvari, sestavine, ki nam jih ponuja narava v določenem letnem času – plesati v ritmu sezon! In to je tisto kar želim predstaviti gledalcem. Kako pomembno je, da se vrnemo k našim koreninam in se znajdemo s tistim, kar nam je na voljo na tržnicah ali pa celo na domačem vrtu. Prav je, da smo zahtevni in pikolovski pri sestavinah in prehrani, saj s tem podpiramo okoljsko ozaveščeno kuharijo in tako tudi vlagamo vase in naše telo, ter posledično seveda tudi v zdravje.

Ključ je v tem, da v svoje telo vnašamo dobre stvari, sestavine, ki nam jih ponuja narava v določenem letnem času – plesati v ritmu sezon!

Nam zaupaš še kakšen enostaven recept, ki je primeren tudi za začetnike?

Moj prvi presni recept je bil čokoladni avokadov puding. Res zelo enostaven in hiter recept! Potrebujete:

  • 2 banani
  • 1 avokado
  • ¼ skodelice presnega kakava v prahu
  • ¼ skodelice mandljevega ali arašidovega masla
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu
  • ščep soli
  • 2 jušni žlici mandljevega mleka (po potrebi)

V multipraktik dodajte vse sestavine in mešajte do gladkega. Razdelite v posodice in okrasite po želji (lešniki, chia semena, kokos, kokosova smetana ali chia marmelada) in za eno uro postavite v hladilnik.

 

Oddaja Zdravo, Tereza! bo na sporedu vsako nedeljo ob 18.20 uri na POP TV.

Po uspešni prvi sezoni bo Tereza koncept zdrave priprave vsakodnevnih obrokov povzdignila na še višjo raven. Naučila nas bo, kako z lahkoto kuhati okusne, zdrave jedi s sestavinami, ki jih ima čisto vsak v svoji shrambi in so prijazne za vsak žep. V oddajah bomo okušali barvite rižote, športne prigrizke, zdrave recepte za otroke in tudi slovenske jedi, narejene na Terezin način. Raziskovala bo čudovito in divjo Novo Zelandijo in nas odpelja tudi na Južni otok, kjer bo obiskala tam živeče Slovence. V iskanju najbolj svežih lokalnih sestavin se bo znašla z ambicioznimi gurmani, ki ji bodo razkrili skrivnosti dobre kulinarike. V vsaki epizodi nas bo popeljala na zdravo gastronomsko potovanje s poglobljeno zgodbo različnih kulinaričnih mojstrov.

Foto: POP TV

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.