HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Samo za odrasle: Sladice s čokoladnim kremnim likerjem

Uživači smo obiskali Torterijo in med ustvarjanjem čudovitih sladic pod prste gledali Željki Bohar. Zaupala nam je dva recepta, za katera je dobila navdih v znanem kremnem likerju. 

BAILEYS ČOKOLADNA PENA (sladica v lončku, 6 lončkov po 2,5 dcl)

Kavni drobljenec:

  • 150 g masla
  • 50 g kakava
  • 1 jajce
  • 150 g moke
  • 3 jušne žlice instant kave
  • 100 g sladkorja v prahu

Zmes ročno pregnetemo in pustimo, da testo ostane razdrobljeno. Pečemo na peki papirju, 10 minut na 170 stopinj.

Baileys pena:

  • 100 g mascarponeja
  • 250 g sladke smetane
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 150 ml Baileys Chocolat Lux

Mascarpone, sladko smetano in sladkor v prahu zmešamo. Na polovici mešanja dodamo Baileys. Stepamo zelo močno, a hkrati previdno, da smetana ne začne razpadati.

Pripravimo kozarce in sladico sestavljamo plast za plastjo: najprej drobljenec, potem pena, nato koščki nastrgane koščke temne čokolade. Plasti zlagamo toliko časa, dokler ne pridemo do vrha kozarca. Na koncu sladico posujemo z drobljencem in koščki nastrgane čokolade.

 

BAILEYS KAVNA TORTA

Za tortni obroč premera 16 cm (10 kosov)

Kavni drobljenec:

  • 50 g masla
  • 17 g kakava
  • 0.5 jajce
  • 50 g moke
  • 1 jušna žlica instant kave
  • 35 g sladkorja v prahu
  • Dodatno maslo: 50 g

Zmes ročno pregnetemo in pustimo, da testo ostane razdrobljeno. Pečemo na peki papirju na 170 stopinj 10 minut. Ko se ohladi, dodamo še 50g stopljenega masla in maso nato močno pritisnemo ob dno namaščenega pekača za torto. Še dodatnih 5 minut pečemo na 160 stopinj in potem pustimo da se ohladi.

Francoski biskvit:

  • 1 jajce
  • 100 g temne čokolade
  • 70 g maslo
  • 20 g sladkorja
  • 1 dcl viskija, ruma ali podobne pijače
  • 10 g gladke moke

Jajce stepemo skupaj z maslom in sladkorjem. Dodamo stopljeno čokolado, alkohol in moko. Zmes vlijemo v pekač za torte in pečemo na 160 stopinj 5 minut.

Ohlajen biskvit namestimo na že ohlajeno piškotno podlago.

Kavna krema:

  • 30 g sladkorja
  • 15 g kakava
  • 20 g škroba/gustina
  • 3 jušne žlice instant kave
  • 2 jajci
  • 150 ml mleka
  • 100 g masla
  • 50 g temne čokolade

Zmešamo sladkor, kakav, instant kavo in škrob. Dodamo jajca, da se naredi gosta zmes  – kot pasta. Počasi dodajamo mleko in neprekinjeno mešamo. Kuhamo na srednje močnem ognju dokler se ne zgosti in dodajamo po vrsti stopljeno čokolado, alkohol in maslo. Vse skupaj se mora povezati v gladko zmes. 15 minut naj stoji na sobni temperaturi, potem pa skledo zavijemo v folijo in za 2 uri postavimo v hladilnik.

Baileys krema:

  • 80 g mascarponeja
  • 80 g sladke smetane
  • 80 g kremnega sira
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 200 ml Baileys Chocolate Lux
  • 25 g temne čokolade
  • 1 vrečka želatine v prahu

Mascarpone, kremni sir in sladko smetano zmešamo skupaj s sladkorjem v prahu. Na polovici mešanja dodamo Baileys in stopljeno temno čokolado. Stepemo zelo močno, ampak previdno da smetana ne začne razpadati. Želatino stopimo in dodamo v pripravljeno zmes, previdno jo vmešano z mešalnikom in čim prej sestavimo torto.

Na piškotni podlagi že počiva francoski čokoladni biskvit …  Najprej nanj nanesemo kavno kremo, nato še Baileys kremo.

Torto poljubno okrasimo s smetano ali beljakovimi meringami.

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.