HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Iz prve roke: Kakšna je razlika med rdečimi in rumenimi bananami

Pred časom me je na faceboooku pritegnila objava s fotografijo rdečih banan in, ker sem sama velika ljubiteljica tega sadeža, sem šla takoj akcijo …

Prijatelja, ki je objavil fotografijo in zapis o rdečih bananah, sem zasula z vprašanji: kakšen okus imajo, po čem se razlikujejo od tistih običajnih rumenih, ki jih vsi poznamo, kje jih lahko dobim, kaj lahko iz njih vse pripravim … V odgovor sem dobila cel šop lepih rdečih banan in tako sem si lahko iz prve roke odgovorila na vsaj eno od zgornjih vprašanj.

Torej (tako sem jih okusila jaz, verjetno bi se našel kdo z drugačnim opisom): okus se skorajda ne razlikuje od tistega, ki smo ga vajeni, za odtenek bolj sladke so in imajo rahel pookus po malinah. To pa je poleg tega, da so seveda drugačne barve, tudi edino, po čemer se razlikujejo od “navadnih”, rumenih banan.

NEKAJ SPLOŠNIH ZGODOVINSKIH ZANIMIVOSTI O BANANAH 

  • Večina vrst banan prihaja iz jugovzhodne Azije, džungel Malezije, Indonezije in Filipinov, kjer še vedno rastejo različne vrste divjih banan.
  • Prvi zapis o bananah naj bi bil v sanskrtu 500 let pr. n. št.
  • Beseda banana naj bi izvirala iz arabske besede banaan, kar pomeni prst.
  • Banane so začeli vzgajati že 8000 let pr. n. št.
  • Z bananami so začeli trgovati proti koncu 14. stoletja.
  • Portugalski mornarji so pripeljali banane v Ameriko iz zahodne Afrike v 16. stoletju.
  • Banane so na Zahodu postale široko sprejete kot hrana leta 1876, potem ko so se na proslavi v Filadelfiji prodajale po  10 centov in zavite v folijo.
  • David Evans Strickler je izumil »banana split« leta 1904, ko je kot mladi zaposleni delal v pensilvanski trgovini, v kateri je prodajal gazirane pijače.
  • Razvoj prevoza je omogočil, da so banane postale 4. najbolj priljubljena rastlina na svetu.
  • Bananin olupek je komični element oziroma element komedije postal v 19. stoletju. Leta 1879 je namreč priljubljeni časopis Harper’s Weekly kritiziral ljudi, ker so bananine olupke metali na tla, saj namreč »tisti, ki mečejo bananine olupke na pločnik, počnejo veliko škodo javnosti in bodo po vsej verjetnosti odgovorni za zlomljene ude«. Tega niso napisali brez razloga, saj so bili v tistem času prijavljeni zlomi zaradi tega, ker so ljudje stopili na bananin olupek, kar je včasih vodilo tudi do amputacij nog. Težava je bila nato zakonsko urejena, ko je leta 1909 mestni svet St. Louisa izglasoval, da je »metanje bananinih olupkov na tla v javnosti« nezakonito.

IZBRSKALA SEM TUDI MALO DRUGAČEN RECEPT, KI NI RAVNO SMUTI ALI PRESNA SLADICA (in ker bo kmlau otvoritev sezone žara): RAŽNJIČI IZ BANANE IN KLOBASIC

Pripravimo marinado: sojina omaka, ananasov sok, poper, česen in peteršilj zmešajte v mešalniku in naredite gladko zmes.

Nato razrežite klobasice na četrtine, ananas, banane, zeleno in rdečo papriko  na koščke (najbolje je 16 enakih koščkov). Vse sestavine nataknite na ražnjiče in pecite na žaru približno 8 minut. Med peko ražnjiče obračajte in mažite z marinado. Postrezite s koščki limete.

Foto: Peter Irman, Shutterstock

 

Zanimivosti in recept sem povzela po spletni strani derbybanane.com

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.