HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Marko Gorela: Tapase pripravlja tudi glede na razpoloženje

Chef restavracije Istrian Tapas v Portorožu nam je zaupal, kaj mu pri pripravi teh priljubljenih prigrizkov služi kot navdih. Njegovo vodilo je lokalno, sveže in izvirno.

Lahko na kratko prosim opišite zgodovino tapasov in zakaj so pritegnili vas, da jih zdaj pripravljate?

Istrian Tapas je prva prava portoroška restavracija z istrskimi jedmi. Ker na tem lokalnem območju pred našim odprtjem še ni bilo takšne restavracije, je bilo odprtje Istrian Tapas izziv in hkrati zadoščenje, ko smo videli, da so ljudje dejansko željni majhnih prigrizkov iz lokalnih sestavin. Tapasi sicer izvirajo iz Španije in jih Španci navadno uporabljajo kot prigrizke ob pivu ali kot dodatek ob prijetnem kramljanju s prijatelji. Tapas so majhne porcije jedi, ki jih postrežejo kot prigrizek k pijači ali kot samostojno jed sestavljeno iz več tapasov skupaj. Kot v Španiji tudi v restavraciji Istrian Tapas vlada sproščeno vzdušje, ki te povabi k lahkemu prigrizku ali k obilnejšemu kosilu.

Kaj je pravzaprav bistvo dobrega tapasa?

Bistvo dobrega tapasa pri nas je, da je sestavljen iz lokalnih sestavin preverjenih lokalnih proizvajalcev. Torej vse sestavine pridejo iz lokalnega, istrskega območja. Prav tako pa so tudi jedi same tradicionalne istrske ali pa vsaj pripravljene na star istrski način. Inovativna kulinarična ponudba na krožniku združuje lokalno in tradicionalno s sodobnim. Tapas so torej sveži, lahki in zanimivi prigrizki. Teknili vam bodo zaradi raznolikih in čarobnih okusov. In ne samo sestavine, temveč tudi začimbe, ki jih uporabljamo, pridelajo lokalni pridelovalci. Lokalno v Istrian Tapas pa pomeni sveže, zdravo in poznano, kar daje odliko tudi okusu. Z vsakim grižljajem spoznajte delček Istre.

So kakšna pravila za pripravo in strežbo? In enako, ali so kakšna pravila, kako jih jemo?

Pravil v Istrian Tapas ni, razen tega, da se obiskovalci popolnoma prepustijo užitkom okusov. Imamo pa zanje pripravljene kulinarične napotke.

Gostom nudimo od svežih sardonov, osla, klobase, tofu, v kuhinji sem že pripravljal 40-kilogramsko tuno.

Kakšne kombinacije na primer lahko poskusimo v vaši restavraciji? Kako sestavljate jedilnik in kateri tapasi so do sedaj poželi največ občudovanja in navdušenja?

Jedilnik pripravljamo seveda tudi sezonsko. Vključujemo sezonske sestavine. V času kakijev jih dodamo v jedi, ko je sezona tartufov, pripravimo več jedi s to sestavino, poskrbimo pa tudi, da so jedi ves čas raznolike, da lahko vsakdo vedno najde nekaj zase. Na voljo so torej tako mesne kot vegetarijanske in veganske jedi. Sicer pa je izbira, katere jedi pripravim, zelo odvisna od mojega razpoloženja in posameznega dneva, kaj ponuja okolje. Če dobimo sveže polže, se poigram z okusi, ki ustrezajo hrani s polži. Gostom nudimo od svežih sardonov, osla, klobase, tofu, v kuhinji sem že pripravljal 40-kilogramsko tuno. Lahko pa je dovolj že rezina istrskega pršuta, vrhunsko oljčno olje in ekskluziven mlad kozji sir z domačo marmelado. Sicer pa je največ povpraševanja po tapasih s pršutom – Ano malo pršuta in sardele na šavor.

Letos jih bomo poskusili tudi na stojnici na Odprti kuhni. Se obetajo kakšna presenečenja, pripravljate kakšne posebne okuse posebej za to priložnost?

Pri nas vedno pripravljamo prijetna presenečenja, ne samo sladka. Kaj vas čaka na Odprti kuhni pa najbolje, da preverite sami. Zagotovo bo nekaj istrskega in modernega. Morda vam razkrijem, kje je čar, da v tako majhnem grižljaju okusite toliko pisanih okusov.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.