DOGODKI PRIPOROČAMO

The Slovenia je izbrala: Najboljša je Hiša Franko!

 V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji – The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2017 je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala slovesna podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije.

V založbi The Slovenia so po nekaj mesečnih pripravah strokovne komisije in skoraj dvomesečnem glasovanju s strani Chefs&Foodies Akademije ter ljudstva, v naboru 140 predlaganih restavracij, dobili finaliste in zmagovalce regije, ter zmagovalca po oceni strokovne komisije. Mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, zagotavljanje visoke kakovosti ponudbe in storitev, povečanje obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev, je vodilo in bistvo projekta.

Slovenija se v zadnjem času spreminja v pomembno in cenjeno zeleno destinacijo polno kulinaričnih doživetij, obiskovalci nas cenijo in se radi vračajo, ne samo zaradi izjemne raznolikosti in naravnih lepot, ampak tudi zaradi bogate in izbrane ponudbe hrane in pijače. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.

Vizija založbe je mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, dolgoročen dvig kakovosti storitev in obisk v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev. K izboru smo povabili tako strokovno kot ljubiteljsko javnost in tako smo skupaj pridobili vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij – najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika.

Po zaključenem glasovanju smo dobili nabor 30 finalistov iz vseh regij in zmagovalce petih regij, ter zmagovalca po mnenju strokovne komisije.

Najboljših pet regijskih restavracij (razvrščeni po abecednem redu)

Sever: Gostilna Danilo, Gostilna Krištof, Hiša Raduha, Dvor Jezeršek, Vila Podvin

Jug: Gostilna Rakar, Gostilna Repovž, Gostišče Kapušin, Ošterija Debeluh, Restavracija Grad Otočec

Vzhod: Gostilna Rajh, Hiša Denk, Pavus-Grad Tabor, Restavracija Mak, Restavracija Sedej

Zahod: Domačija Klinec, Gostilna Mahorčič, Gostilna pri Lojzetu , Gostilna Tomi, Hiša Franko

Ljubljana in osrednja Slovenija: Gostilna As, Gostilna Belšak, Gostilna Mihovec, Gostilna na gradu, Gostišče Grič, Restavracija Cubo, Restavracija JB, Restavracija Strelec, Skaručna, Sushimama

Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2017 so pridobile restavracije Vila Podvin na severu, Ošterija Debeluh na jugu, Gostilna Rajh na vzhodu, Hiša Franko na zahodu, in Restavracija Strelec na območju Ljubljane in osrednje Slovenije, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije. Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2017 je pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.

Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2017 je pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.

Dogodek in podelitev je povezovala Mojca Mavec, za glasbeni del pa je poskrbel priznani skladatelj, saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski.

Posluh za izbor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards so podprli partnerji: Erste Card – Diners Club kot generalni sponzor, Lidl Slovenija in Duke Group kot sponzorja dogodka ter Radgonske Gorice, voda Mattoni, vina Movia, Golden Products, vina Poljšak in Majal mesnine, Cvetličarna Emporia kot podporniki dogodka. Za hrano so poskrbeli Gostilna Rajh, Restavracija Cubo, Gostilna Tomi, Restavracija Sedem, Gostilna na Gradu, Kaval Group. Zahvala gre tudi članom komisije in številnim medijskim partnerjem, ki so prepoznali edinstvenost projekta.

Strokovna komisija v sestavi mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor), Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book -Top 100 Destinations) je imela pri ocenjevanju restavracij le eno vodilo; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom.

Strokovna komisija je imela pri ocenjevanju restavracij le eno vodilo; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom.

Način izbiranja: Vsak član strokovne komisije je v vsaki regiji predlagal do 15 restavracij, z izjemo LJ in okolice, kjer je predlagal do 25 restavracij. Skupaj so predlagali 140 restavracij po celotni Sloveniji in končni seznam predali v glasovanje Akademiji. Vsak član Chefs&Foodies Akademije je v vsaki regiji izbral do 5 oz. 10 (LJ) najboljših. (Člani so bili izbrani s strani organizatorja in strokovne komisije. Imena glasovalcev Akademije Foodies so znana izključno organizatorjem). Glasovi Akademije štejejo 75% vseh glasov. Končni rezultat je 5 oz. 10 (LJ) najboljših restavracij ter razglasitev po 1 zmagovalne restavracije v vsaki regiji, dobimo torej 5 regijskih zmagovalcev. Hkrati strokovna komisija podeli tudi nagrado “Nagrada strokovne komisije”; ta je lahko samo 1 za celotno Slovenijo. V glasovanje ljudstvu je bila predana enaka lista restavracij, ki jih je izbrala komisija. Glasovi ljudstva štejejo 25% vseh glasov.

Foto: Oto Žan

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.