POTOVANJA PRIPOROČAMO

Fotoreportaža: Obiskali smo Bali, otok bogov

Del naše ekipe se je teden dni mudil na tem čudovitem otoku in tudi tokrat so nas gostili v Zala Vila Bali, počitniških vilah, ki jih je zgradil Slovenec.

O Baliju najprej lahko napišem to, da sem ga v zadnjih dneh letošnjega marca obiskal že šestič in, da ga enostavno obožujem. Na njem vlada neka posebna energija, ki je mešanica tropskega podnebja, različnih kultur, omamnih vonjav, katerih vir so ulični prodajalci hrane, raznolikosti narave, živo zelene barve riževih polj, vulkanov, modrega in toplega morja, spiritualnega vzdušje v templjih, odlične kulinarike, okusnega tropskega sadja in prijaznih domačinov. Bali, ki mu pravijo tudi Otok bogov, leži malo pod ekvatorjem, kar mu zagotavlja precej stabilno toplo tropsko vreme čez celo leto ( tempratura je nekje med 27 in 31 stopinjami celzija), letna časa pa sta samo dva: suho in deževno obdobje. Suho je od marca do novembra, deževno od decembra do marca. Je edini otok v večinsko muslimanski Indoneziji, na katerem prevladuje hindujska vera, domačini so izjemno gostoljubni in na splošno radi poklepetajo z zvedavimi turisti.

Tokrat sem prvič letel z družbo Qatar Airways, vzleteli pa smo z novega letališča v Zagrebu in leteli preko Dohe v Denpasar na Baliju. Je ena od redkih letalskih družb na svetu, ki se ponaša z 5* Skytrax Airline Quality in izkušnja samega letenja je bila vrhunska, saj imajo letalsko floto s povprečno starostjo 5 let. Na letalu je razdalja med sedeži večja kot pri večini ostalih družb, vsak sedež premore USB priklop za polnjenje telefona ali tablice, velik LCD zaslon na katerem si potnik lahko ogleda približno 300 filmov na zahtevo, ali pa spremlja poodatke o samem potovanju. Postrežba na letalu je odlična in osebje izjemno prijazno. Vsak potnik dobi ob prihodu na letalo torbico z zobno ščetko in pasto, očali za spanje, nogavicami ter čepke za ušesa. Na letalu je proti plačilu možno uporabljati wifi povezavo.

Potovanje do Balija z vsemi postanki običajno traja nekje cel dan (24 ur), od tega smo na letalu preživeli 16 ur. Pozimi je časovna razlika med Balijem in Ljubljano 7ur +, poleti pa 6 ur +. Kar se tiče premagovanja težave zaradi časovne razlike, oziroma jet laga, je moj edini nasvet ta, da je najbolje že prvi dan potrpeti in ujeti spalni ritem domačinov.

Vsakokrat, ko obiščem Bali, stanujem v kompleksu Villa Zala 5*, ki je v lasti Slovenca Andreja Zorka in njegove indonezijske soproge Ide. Zakonca sta sicer pred časom zgradila še eno letovišče na rajskem otoku Flores, ki je prav tako nekaj posebenga. Kompleks bungalovov Zala Vila Bali se nahaja v vasici Changgu in je preprosto čudovit. Sestavljajo ga štiri razkošne vile, ki so nekakšna mešanica modernega in tradicionalnega tropskega arhitekturnega sloga. Vsaka vila ima svoj plavalni bazen, dve spalnici, dve odprti kopalnici, v katerih raste tropsko rastlinje, osrednji longue prostor pa je pokrit in se nahaja ob bazenu. Vile ponujajo popolno zasebnost in prekrasen  pogled na riževa polja. Gostom so na voljo zasebne kuharice, maserke, dva vrtnarja in dva šoferja.

Vsaka vila ima svoj plavalni bazen, dve spalnici, dve odprti kopalnici ,v katerih raste tropsko rastlinje, osrednji longue prostor pa je pokrit in se nahaja ob bazenu.

Bali turistu res ponuja veliko: od čudovitih plaž, do različnih športnih aktivnosti kot  na primer deskanje na valovih, golf, rafting, pohodništvo, joga, kolesarjenje… . Zanimivi so ogledi vasic, pohod na vulkan, ogled safari živalskega parka, na severu otoka v Lovini lahko plavate z delfini, ribarite, jahate slone, si ogledate gozd, v katerem živijo opice v naravnem okolju, park tropskih ptičev, v mestu Ubud pa so zelo priljubljene kuharske delavnice in priprava tipičnih indonezijskih jedi… Na otoku ponujajo tudi zelo ugodne in kakovostne masaže, pedikure, nege obraza in za uro masaže odštejete na primer le od 6 do 10 eur, zelo ugodni pa so tudi nakupi obrtniških izdelkov.

Indonezijska kulinarika sloni na rižu in njihova tradicionalna jed je nasi goreng, pražen riž z različnimi dodatki kot so piščanec, škampi in različna zelenjava. Zelo priljubljeni so tudi riževi rezanci mie goreng. Priporočam tudi odlično gado-gado, vegansko jed z mešano zelenjavo iz voka in prelivom iz arašidov. Odlično in zelo okusno je Balijsko tropsko sadje in banane, ananas, papaja, kokos, rambutan, dragon fruit ter mango rastejo skoraj na vsakem vrtu. Za zajtrk običajno pripravijo različne jajčne omlete z zelenjavo, palačinke z domačo marmelado iz kokosa ali ananasa, svež kokosov oreh ali pa sveže sokove iz različnega sadja.

Foto: Peter Irman

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.