HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Hamburger že dolgo ni več samo hamburger in gostje pričakujejo veliko več kot le bombeto in meso!

Tudi v Domžalah sledijo trendom in kot gobe po dežju tam rastejo lokali, kjer ponujajo dobre hamburgerje. V Mangoopu jih delajo z občutkom in strastjo.

Đura Zdenko in Miha Cerar sta dva izjemno simpatična fanta, ki sta le v slabem mesecu osvojila srca kar precejšnega števila ljubiteljev hamburgerjev. Navdušila sta tudi našo ekipo, v kateri je tudi zaprisežen vegan, ki je na svoj račun prišel s falafel burgerjem. In tudi sicer se v Mangoopu trudijo ustreči gostom, ki imajo zaradi tega ali onega razloga posebne želje. Hamburgerje strežeta skozi okence v prikolici, ki sta jo “parkirala” na dvorišču Hiše na Travniku in tako postala del kompleksa, v katerem se poleg njiju nahajajo še Kavarna Hiša, Hostel, del domačije pa je preurejen v prostore za različne vadbe. Skratka, v kompleksu lahko mirno preživite ves dan, malo telovadite, si privoščite masažo, kaj dobrega pojeste in se posladkate z domačimi sladicami, ki jih strežejo v kavarni.

Ampak glavni razlog našega obiska je bil Mangoop, saj smo slišali, da Zdenko in Miha pripravljata presneto dobre burgerje. Slednji sicer prihaja iz gradbeniške stroke, a je velik navdušenec nad kulinariko, Zdenko pa je v gostinstvu že 15 let in se je hamburgerje naučil delati v priljubljeni ljubljanski piceriji Dobra Vila. “Ugotovil sem, da mi gre to zelo dobro od rok in na splošno me zelo zanima vse, kar je povezano z žarom. Rad ustvarjam in pri žaru imaš res veliko možnosti, da se izraziš,” pravi Zdenko in dodaja, da burgerji že zdavnaj niso več samo bombica, meso, solata, paradižnik, kečap in majoneza.

 Burgerji že zdavnaj niso več samo bombica, meso, solata, paradižnik, kečap in majoneza.

“Lahko si daš duška z ustvarjanjem. Velikokrat slišim, da nekdo reče, da za dober burger velja pravilo, da je več bolje. Ampak to absolutno ne drži. Pomembno je, da se sestavine povežejo, to je tisto, kar naredi okus. Mogoče so kakšne sestavine in kombinacije na prvo žogo videti nenavadne in mogoče kdo takšen burger tudi bolj sumničavo gleda, ampak so skupaj sestavljene z namenom in imajo smisel. Neke sestavine ne moreš v jed “poriniti” samo zato, ker je to nekaj novega ali v trendu, paziti moraš tudi, da so okusi uravnoteženi. Sam na primer doma veliko preizkušam in se igram z različnimi strukturami, idejami, okusi, sestavinami ….  Velikokrat izhajam iz tega, da si poskušam v spomin priklicati klasične jedi, tiste, ki smo jih jedli kot otroci in podobno. Tako sem na primer pred časom sestavil zanimivo kombinacijo in v bombico naložil špinačo, kislo smetano, t.i. dollar chips krompir, meso in jajce na oko. To me je spomnilo, kako smo včasih jedli pire krompir, špinačo in jajce ali pa hrenovko. Običajno me kar odnese v raziskovanje in v moji glavi se takoj, ko začutim okuse, začne odvijati zgodba”.

Medtem je Miha na mizo že prinesel prvi burger, njihovo klasiko (imenuje se Mangoop) in komaj sem dočakala, da je fotograf Peter oddelal svoje. Pravzaprav me je najbolj mikalo poskusiti bombico, saj se pri hamburgerjih velikokrat zgodi, da vsi poudarjajo, kako kakovostno meso imajo, pozabijo pa, da je velik del zgodbe tudi dober kruh. Zdenko bombice zamesi in speče sam, vsak dan pa temu opravilu posveti dobri dve uri. “So kot plašč, ki objamejo vse sestavine v hamburgerju,” poetično opiše njihovo vlogo in pravi, da je ena od pomembnih sestavin tudi ta, da jih dela z občutkom in, da v njih da tudi veliko sebe. V začetku je to delo zaupal neki pekarni, vendar je čez čas ugotovil, da to ni bilo to. Da se v njih ni čutilo njegove strasti in veselja do tega dela.

Čar hamburgerja je tudi to, da je relativno hitro pripravljen in ponuja veliko možnosti tako za gosta kot za tistega, ki jih peče. “Omogočajo, da se lahko prilagajaš gostu in njegovemu okusu, seveda do dolečen meje, ker preveč kompliciranja stvari lahko tudi zaplete. Vendar pa vsakemu poskušava ustreči, kolikor le lahko. Vseeno pa moram opozoriti na to, da so najini hamburgerji sestavljeni tako, da je vsaka omaka prilagojena svojemu burgerju. Če naročiš na primer burger Mangoop in si zaželiš omake, ki jo ponujava v drugem burgerju, ne bo dobro, saj se okusi ne ujamejo,” razloži Zdenko. Pravi, da njuni gostje običajno prvič naročijo burger tak, kakršen je v “originalu”, potem pa ga postopoma začnejo prilagajati svojemu okusu, kakšno sestavino odvzamejo in kakšno dodajo.

Hamburgerji so v zadnjem času postali resen posel in tudi konkurenca na tem področju je velika. Tega se Zdenko in Miha dobro zavedata. Gostje poleg dobrih okusov pričakujejo tudi lepo prezentacijo na krožniku. Tako kot na vsakem področju, tudi pri hamburgerjih tempo določajo trendi, vseeno pa Zdenko pravi, da bolj kot modnim smernicam sledi okusom. “Pravi burger mora biti sočen, poješ pa ga tako, da ga ravno prav stisneš. Tako, z občutkom. In pri nas vam ni treba biti nerodno, če se vam pri tem okoli ust pocedi malo omake. Pravzaprav je to kompliment. Še lepše pa je, če so gostje pri tem, ko grizejo v hamburgerje tudi tiho, saj takrat veva, da sva naredila zares dobrega,” še dodajata za konec.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.