LIFESTYLE PRIPOROČAMO

Lahko najamete nadomestno vozilo, če za nesrečo niste krivi vi?

Po prometni nesreči se oškodovanec za poplačilo škode običajno obrne na zavarovalnico.

Tokrat se ne bomo ukvarjali s problematiko plačila stroškov serviserjev oziroma korektnega obračuna ekonomske totalke, pač pa s pravico do najema in povračila stroškov nadomestnega vozila v primeru, kadar za prometno nesrečo niste krivi.

Večinoma vam bodo zavarovalnice na vaše vprašanje, ali vozilo v takšnem primeru lahko najamete, preprosto odgovorile, da vam ta pravica ne pripada. Povprašali vas bodo ali imate morda sklenjeno zavarovanje avtomobilskega kaska ali avtomobilske asistence. V kolikor teh zavarovanj nimate, četudi je povsem jasno, da za prometno nesrečo niste krivi, bodo zavarovalničarji vztrajali, da vam nadomestno vozilo iz odgovornostnega zavarovanja povzročitelja škode, ne pripada. In to je laž.

Zakonska podlaga za takšno upravičenje je nedvoumna. Tudi sodna praksa se je že večkrat izrekla, da je oškodovanec do najema nadomestnega vozila iz naslova odgovornostnega zavarovanja povzročitelja škode, upravičen. Zavarovalnice namreč špekulirajo, da oškodovanec, ki od njih na podlagi odgovornostnega zavarovanja povzročitelja škode zahteva povračilo stroškov za nadomestno vozilo, spričo dolgotrajnosti sodnih postopkov in s tem povezanih pravdnih stroškov, ne bo tvegal, da bi najel vozilo in se spustil v spor z zavarovalnico. Racionalen in ponižen oškodovanec bo izpad uporabe lastnega vozila raje nadomestil drugače. Vozilo si bo izposodil od prijateljev, sorodnikov ali koga drugega. Potrebno se je zavedati, da takšna izposoja vozila ni zastonj. Znesek povračila stroškov za uporabo takšnega vozila je seveda nižji od tistega, ki bi ga sicer plačali podjetju, ki se z izposojo vozil ukvarja.

Tudi sodna praksa se je že večkrat izrekla, da je oškodovanec do najema nadomestnega vozila iz naslova odgovornostnega zavarovanja povzročitelja škode, upravičen.

Oškodovancem, ki vozilo potrebujejo, da se peljejo v službo ali da odpeljejo otroke v vrtec, šolo ali drugam, svetujemo, da racionalno ravnajo, stisnejo zobe in najamejo vozilo za kategorijo nižjega cenovnega razreda, čeprav so upravičeni do najema enakega vozila, kot je poškodovano. Pri najemu naj ravnajo s skrbnostjo dobrega gospodarja in pridobijo vsaj dve najemni ponudbi za nadomestno vozilo in se odločijo za cenovno ugodnejšo. Pozorni morajo biti tudi na čas najema, ki sme trajati do prevzema lastnega vozila iz servisne delavnice oziroma v primeru ekonomske totalke, do nakupa drugega vozila. Aktivnosti v zvezi z odprodajo razbitine in nakupom drugega vozila, morajo biti izvedene s skrbnostjo dobrega gospodarja, učinkovito in hitro. Neopravičljivo dolgo iskanje drugega vozila ne bo uživalo sodnega varstva v primeru spora z zavarovalnico.

Strošek najema nadomestnega vozila predstavlja pravno gledano t.i. »navadno škodo«, ki se kaže v zmanjšanju premoženja, ki bi ga sicer imeli, v kolikor do škodnega dogodka ne bi prišlo. Prav nobene razlike ni med »navadno škodo«, ki se izkristalizira ob izstavitvi računa serviserja za popravilo vozila in računom za stroške najema nadomestnega vozila za čas trajanja popravila oziroma iskanje drugega vozila. V kolikor bi takšne račune plačali iz lastnega žepa, bi brez dvoma ugotovili, da je v obeh primerih  plačujete račune, ki so povezani s škodnim dogodkom in škodo, za katero niste odgovorni. Ravno poplačilu »navadne škode« in poplačilu »izgubljenega dobička« ter poplačilu »nepremoženjske škode«, so namenjena odgovornostna zavarovanja, ki jih moramo na podlagi Zakona o obveznih zavarovanj v prometu skleniti z zavarovalnicami.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.