HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

EK Bistro: Kjer imajo glavno besedo jajca

Uživači smo že nekaj časa poslušali hvalnice na račun jajčk benedikt, ki jih menda v na frišno odprtem bistroju EK pripravijo vrhunsko, zato smo se tik pred velikonočnimi prazniki odpravili tja na zajtrk. Pravzaprav si zasluži, da napišem ZAJTRK.

Že med obiskom me je zabaval odziv prijateljev in znancev na fotografije, ki sem jih sproti objavljala na družabnih omrežjih. Videoposnetek, ki prikazuje, kako se rumenjak pocedi iz jajc benedikt, pa mi je prinesel kar nekaj vabil, da se moramo že kaj dobiti. In seveda nujno na kakšnem zajtrku ali na brunchu, “Na primer v tistem lokalu, kjer sta s Petrom fotkala,” se je večkrat glasilo sporočilo … Tudi moža sem morala takoj v soboto peljati na poširana jajca in na srečo sva prišla dovolj zgodaj, saj so naju opozorili, da imajo vse mize od 9.00 naprej že rezervirane. Več kot očiten znak, da je bila odločitev Saša Kralja, ki je po izobrazbi sicer novinar in strokovnjak za odnose z javnostmi, da bodo v bistroju glavna jajca, zadetek v polno, čeprav ga je v začetku skrbelo, kako se bodo ljudje odzvali na jedi s poširanimi jajci. EK je Sašo na Petkovškovem nabrežju, tik ob Žitnem mostu, odprl pred dobrima dvema mesecema, sredi januarja, ki med gostinci velja za precej sušni mesec. Izkazalo se je, da zanj to pravilo ne velja in zelo hitro je postal priljubljeno in trendovsko shajališče, kjer lahko srečate tudi marsikateri znan obraz. Lokal je eleganten in opremljen minimalistično, vse je do potankosti dodelano in velik poudarek je na detajlih, kot na primer to, da ob prihodu strežno osebje prijazno vzame plašč in, da takoj, ko sedeš, dobiš pred seboj kozarec vode. V bistroju vlada izredno prijetno vzdušje, vsi so prijazni in nasmejani. Tam lahko posedaš, se družiš s prijatelji, spiješ kavo ali dve iz slovenske pražarne STOW, proti opoldnevu pa recimo nadaljuješ s proseccom, bellinijem, mimozo, ali pa hišnim koktajlom metEK … In vmes seveda uživaš v dobrotah iz kuhinje.

Da je EK zaživel, je trajalo kar tri leta. “Vedno sem imel rad hrano in že nekaj časa sem si želel imeti takšen bistro. Večkrat sem bil v Londonu in Parizu, kjer je veliko takšnih lokalov, ki so osredotočeni na zajtrke in brunche. Pri nas sem to pogrešal in tako sem se leta 2013 odločil, da se lotim tega projekta,” pripoveduje Sašo. Od odločitve do uresničitve je tako preteklo kar nekaj časa, saj se je odprtja bistroja lotil zelo premišljeno, predvsem pa se je zavedal, da gostinstvo ni enostavna stvar. “Seveda je popolnoma nekaj drugega doma kuhati za prijatelje ali pa imeti lokal. Zato si nisem domišljal, da sem gostinec, kuhar ali kaj podobnega, zato sem tudi poiskal ljudi, ki so vsak na svojem področju najboljši in, ki so mi lahko pomagali razviti idejo. Tako so prostor zasnovali Dekleva Gregorič arhitekti, celostno grafično podobo so izdelali v Londonu, v Studiu Here, jedilnik pa sta mi do konca pomagala razviti Urška in Luka iz restavracije Luda. Res veliko časa je trajalo in poskušali smo misliti na vse podrobnosti, čeprav je po odprtju sledilo še marsikatero presenečenje,” v smehu pripoveduje Sašo in dodaja, da je bil precej velik izziv tudi iskanje kadrov, a je imel srečo in preko priporočil prijateljev našel tisto, kar je iskal.

EK je bilo najprej le delovno ime, a se je obdržalo, saj kljub temu, da je kratko in nenavadno, v sebi skriva več pomenov. Od tega, da je lahko izpeljanka iz besede ekološko – uporabljajo namreč le ekološka jajca, do tega, da se bistro nahaja v vogalu hiše, ki se po nemško izgovori ek (Eck), lahko pa se mirne duše prepustite tudi domišliji. Če se za hip ustavimo pri jajcih, surovini, okoli katere se vrti večina jedi, jih na mesec porabijo na tisoče. Nekje štiri do pet tisoč. “Moja babica je imela odlična jajca in vse življenje sem jih jedel, zato vem, kaj je dobro jajce. So enostavna surovina, a vseeno precej zahtevna za pripravo,” pripoveduje Sašo in doda, da tako rekoč v nepredstavljivih količinah porabljajo tudi maslo. Jedilnik je enostaven in pregleden. Vsak dan zjutraj v kuhinji zamesijo in spečejo domače brioše, ki so izhodiščno pecivo. Postrežejo vam ji z domačo marmelado in maslom, so pa tudi dodatek k jajcem na vse mogoče načine. Sami pečejo tudi cimetove kruhke, angleške mafine, na katerih postrežejo poširana jajca s holandsko omako, v ponudbi so tudi ne-toasti, granola, mlečni riž, različne solate, zelo priljubljena pa je tudi šakšuka. Pripravijo jo v litoželezni ponvi, jed pa bi lahko opisali kot nekakšen sataraš s poširanim jajcem. Vsak vikend želijo ponuditi tudi jed, ki je aktualna samo tista dva dni, razširili pa nameravajo tudi ponudbo krožnikov, ki so bolj primerni za kosila.

Sašu so jajca definitvno življenje obrnila na glavo. “Sicer je tako že nekaj let, vendar pa sem zadnje štiri mesece v bistroju od jutra do večera, domov hodim samo spat. Ampak se ne pritožujem, saj sem si to želel in v tem uživam. Je pa naporno,” priznava simpatični mladenič, ki je sicer med pogovorom skromno poudarjal, da si ne dela utvar, da je gostinec, a ga lahko povsem pomirim, da tega gostje tudi slučajno ne občutimo in, da mu je popolnoma jasno, kako se stvarem streže.

Foto: Peter Irman, Mimi Antolovič (portret Saša Kralja in skupinska fotografija)

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.