LIFESTYLE PRIPOROČAMO

Uživajte tako, kot so znali že stari Rimljani!

Med Celjem, Hrastnikom in Sevnico so stari Rimljani že leta 39 p.n.št odkrili božansko termalno vodo v Rimskih Toplicah in zgradili prve koritaste kopalne kadi. Te skupaj z rimskimi novci in drugimi ostaninami pričajo o teh najstarejših termah našega prostora.

Vrelca termalne vode, ki sta skozi stoletja omogočila razvoj zdraviliškega turizma, sta še posebej blagodejna za ljudi z ortopedskimi, revmatičnimi in boleznimi dihal, izvirata okoli 1000 metrov pod zemljo in imata na površju med 36 in 38 stopinj celzija.

Rimske Toplice so sicer majhen kraj ob Savinji, z manj kot 1000 prebivalci, ki se kakopak imenujejo Rimljani, saj se kraj resnično lahko postavi z impozantno zgodovino svojih term, ki jih z vseh strani obdajajo zeleni hribčki in v parku orjaške sekvoje. Prav te pričajo o nekdanjem slovesu teh v zeleni obroč obdanih toplic, ki so jih obiskovali evropski aristokrati. Znamenite sekvoje so v zdraviliški park pripeljali iz londonskega botaničnega vrta Kew Gardens in jih v čast obiska  angleške princese in pruske prestolonaslednice Viktorije zasadili leta 1879. Nekdanja Viktorijina promenada se danes imenuje Ruska steza, saj so jo med prvo svetovno vojno uredili ruski ujetniki.

Princesa Viktorija pa ni bila edina slavna osebnost, ki se je namakala v zdravilni vodi Rimskih Toplic. Mejnik v razvoju kraja je zagotovo leto 1840, ko sta  posestvo kupila tržaški veletrgovec Gustav in njegova soproga Amalija Uhlich in postavila temelje pozneje svetovno znanemu zdravilišču. Med najslavnejšimi gosti Rimskih Toplic, ki so z Zdraviliškim in Sofijinim dvorom postale drugo najpopularnejše zdravilišče tedanjega avstrijskega cesarstva, so bili avstrijski cesar in ogrski kralj Ferdinand, Napoleonova sestra Carolina Bonaparte – princesa Murat, za katero so zgradili marmornato kopel, ki je še danes na ogled v historičnem delu Rimskih Term, in srbski jezikoslovec Vuk Karadžić.

Tudi polpretekla zgodovina toplic je več kot zanimiva, saj jih je po drugi svetovni vojni v upravljanje dobila JLA. In kot je ob nedavnem obisku Rimskih term, kot se danes imenuje prelepo zdravilišče, obujal spomine gospod iz Pule, ki je pred 38 leti med služenjem vojaškega roka po nesreči tu okreval: ˝V Zdraviliškem dvoru smo bili navadni vojaki, v Sofijinem pa so bili oficirji. Tu smo imeli najboljše možne ortopede, fiziatre in druge specialiste, pri moji rehabilitaciji pa mi je verjetno najbolj pomagala ta zdravilna voda. Sem sem prišel na dveh berglah, po treh mesecih pa sem Rimske Toplice zapustil brez bergel in le tukajšnji rehabilitaciji se lahko zahvalim, da sem lahko vse življenje normalno delal.˝ In kako je Rimske Toplice obiskati prvič po 38 letih? ˝Krasno je, skoraj jih ne bi prepoznal. Včasih sta bila le dva hotela, danes so trije. Zelo na nivoju. Preprosto prelepo. In še danes so tu poleg wellnessa, v medicinskem centru Valetuda  posebej specializirani za rehabilitacijo po poškodbah, težave s sklepi in predvsem za zdravljenje hrbtenice. V tem smislu se ni dosti spremenilo.˝

Po osamosvojitvi Slovenije so toplice dolga leta propadale. Leta 2011 pa so odprli popolnoma prenovljen kompleks Rimskih term, ki ga sestavljata prenovljena Zdraviliški in Sofijin dvor ter povsem na novo zgrajen Rimski dvor, ki se s svojo zeleno barvo popolnoma zlije z okoljem. Leta 2014 je Rimske terme, takrat že v stečaju, kot edini ponudnik kupil armenski poslovnež Valery Arakelov. Čeprav je bila javnost v povezavi z novim kupcem, ki je terme v stečaju kupil za komaj petino naložbene vrednosti, sprva skeptična, danes zaposleni, teh je okoli 60, še približno dvajset pa jih v termah dela v visoki sezoni, o svojem direktorju pripovedujejo z naklonjenostjo, saj da živi z in v Rimskih termah, v kratkem pa naj bi se mu v Rimskih Toplicah pridružila tudi njegova družina.

Danes so Rimske terme center dobrega počutja s tremi hoteli kategorije štirih zvezdic. Odlikujejo ga udobje, kakovost, pester  program aktivnega oddiha, notranji in zunanji bazen s termalno vodo, storitve masaže in nege telesa ter unikaten historični del vodnih nimf z avtentičnimi kamnitimi kadmi, avtentično kadjo Napoleonove sestre Murat iz belega marmorja in sodobnimi hidromasažnimi kadmi. Historični del si je, če za kopeli ni časa, vredno vsaj ogledati.

Na sprehodih po parku dvestoletnih sekvoj si človek spočije dušo, ob vodenem obisku muzeja Rimskih term spozna pri nas neprimerljivo dve tisočletji dolgo zgodovino, z vzponom na razgledni stolp si ogleda prelepo hribovito panoramo in zunanji mozaični bazen. In voda? Ne vroča, ne hladna, osvežujoča. Brez vsiljivega vonja po kloru in vendar navdaja z vtisom snažnosti. Po namakanju v tej termalni vodi o njenih učinkih na telo prva spregovori na dotik mehka koža. Mozaične separe kopeli človeku vlivajo občutek zasebnosti. Nasploh je kompleks tako velik, da kljub popolnoma polnim hotelom gneče ni zaslediti. Nobenega  hrupa in odvečnega vrveža. Mir. In ti pomenljivi latinski reki s prevodi – v sobah z visokimi stropovi, kongresnem centru,  restavracijah z dobro hrano, Viktorijini kavarni, ki jo ob večerih preplavijo zvoki klavirja in na kopališču –  dajo človeku misliti in stalno razpršenim mislim hkrati možnost počiti in vsaj za hip poleteti.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.