HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Artičoka, slastno superživilo!

Zadnji majski vikend bo v Strunjanu Praznik artičok, kuharski mojster Marko Gorela iz restavracije Istrian Tapas pa je že začel pripravljati dobrote z artičokami na povsem na svoj način.

Artičoke imajo bogato zgodovino v istrski kulinariki, ker je to njihovo naravno okolje. Njihova uporaba v kuhinji je zelo pestra in raznolika, pripravljali so jih že v beneških časih. “Artičoke so bolj pogosto prisotne šele zadnjih deset let. Predvsem zaradi zavedanja ljudi o zdravi prehrani, saj imajo artičoke znanstveno dokazano lastnosti superživila in predvsem močan vpliv na zmanjšanje telesne teže,” nam je razložil chef Marko Gorela, ki je na našo pripombo, da je to pravzaprav ena smešna rastlina, za katero velja, da jo je težko očistiti in pripraviti (no, vsaj nekateri amaterski kuharji se je bojimo), artičoki takoj stopil v bran.

“Prav nič ni smešna. Ko gre plod v cvet, ko artičoka zacveti v vsej svoji veličini, ima prekrasne vijolične nitke, popestri marsikateri vrt v slovenski Istri. Sicer pa artičoke očistimo na zelo enostaven način. Plod namočimo v hladno slano vodo, da se znebimo mrčesa na njem in lahko jo zaužijemo tudi kar surovo. A takrat moramo biti posebej pazljivi, da uporabimo srček, notranji mehki del artičoke. Ko jo kuhamo, v vodo dodamo česen in vrhunsko oljčno olje,” je dodal še preprost recept.

Marko pa nam je zaupal tudi njegov najljubši način priprave: “Artičoke dušimo v majhni količini vode, ki smo jo aromatizirali s česnom. Ko postanejo mehke, še tople polijemo z oljčnim oljem in pustimo, da se ohladijo. Meni osebno so takrat najokusnejše. Zraven še topel kruh, ki ga namakamo v olje … . Preprosto najboljše!”

Program praznika si lahko ogledate TUKAJ.

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.