HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Družina Puklavec: Strast do vina delijo z veseljem

Ena vodilnih slovenskih vinskih kleti P&F Jeruzalem je tudi uradno spremenila ime v Puklavec Family Wines. S tem je zgodba, ki jo je leta 1934 začel Martin Puklavec, dobila epilog in podjetje še tesneje povezala z regijo.

Območje Ljutomersko-Ormoških goric in Jeruzalema, kjer se nahajajo njihovi vinogradi, sodi med najboljše vinorodne lege za bela vina na svetu. Ena največjih vinskih kleti v Sloveniji, ki ima bogato in dolgo vinsko tradicijo, veliko vlaga v razvoj najsodobnejše tehnologije pridelave vin in na takšen način se trudijo zagotoviti pogoje pri katerih vina lahko ohranijo vse naravne danosti iz grozdja. Njihovi obiralci še vedno ročno oberejo vsak grozd. Odločili so se namreč, da ohranijo umetnost ročnega obiranja grozdja, na kar so zelo ponosni, postopek pa je konec koncev tudi del regionalne dediščine in bistvenega pomena za kakovost njihovih vin. Svoje doda tudi najustreznejši čas za obiranje, ki ga vestno določata njihova vinarja, saj je natančnost tista vrlina, ki pomaga izoblikovati edinstven značaj vin. Vina Puklavec Family Wines so sveža, sadna, sortna in vsem dostopna in v družinskem podjetju so veseli, da lahko vino, ki zagotovo sodi med najlepše užitke, delijo z drugimi.

Zgodovina vinske kleti je precej podobna zgodovini družine. V 30. letih prejšnjega stoletja je Martin Puklavec prevzel položaj tajnika vinarske zadruge v Ormožu in kmalu postal direktor in gonilna sila za gradnjo kleti, ki jo poznamo danes. S svojim inovativnim vodstvom je odigral pomembno vlogo pri razvoju regije v eno od najboljših vinorodnih regij na svetu. Leta 2009 se je zgodovina ponovila, ko je podjetje spet prevzel član družine Puklavec. Skupaj s svojo družino in okoliškimi kooperanti je Vladimir Puklavec trdno odločen, da bo izpolnil očetovo vizijo: pridelovati najboljše vino.

Prlekija je znana predvsem po gostoljubnosti domačinov, pristni prleški kulinariki in vrhunskih vinih. Vinorodni podokoliš Ljutomer-Ormož v podravski deželi nudi idealne pogoje za pridelavo belih vin, ki slovijo po svoji odličnosti. Tako ni naključje, da so vina iz te regije prejela že toliko mednarodnih priznanj. V tem severovzhodnem delu Slovenije so se z vinarstvom ukvarjali že davno pred prihodom Rimljanov. Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo tu ustavili na najlepšem hribu, da bi si odpočili. Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam. Vas, ki so jo poimenovali Jeruzalem, še danes velja za nepozaben kraj s čudovitimi razgledi na okoliške vinograde.

V tem severovzhodnem delu Slovenije so se z vinarstvom ukvarjali že davno pred prihodom Rimljanov.

Vinogradi družine Puklavec se raztezajo na 1.100 hektarih, od česar imajo v lasti 590 hektarov. Ležijo na nadmorski višini 250–350 metrov in so razporejeni po več gričih. Podokoliš Ljutomer-Ormož ima možnost, da se zaradi svojih belih vin uvrsti med najboljše vinorodne regije na svetu. Poseben ponos regije je lokalni šipon, ki ima izvrsten okus z osvežujočo kislino in polno aromo s sadno zeliščnimi notami. Terase, ki se nahajajo na gričih, omogočajo grozdju, da med zorenjem prejme kar največ sonca, hladne noči pa ohranjajo svežino. Vino razvije še boljši okus zaradi prsti, bogate z mineralnimi snovmi, ki izvirajo iz časa Panonskega morja pred desetimi milijoni let in v prav nič nenavadnega ni, če v vinogradu najdejo ostanke školjk.

Nekaj zanimivosti:

  • Rekord trgatve je 155 ton grozdja oziroma 55.000 trt v enem dnevu.
  • V njihovi vinski kleti dela 88 vinogradnikov
  • Njihovi vinarji po končani trgatvi, v času fermentacije, poskusijo 30 do 50 vzorcev dnevno.
  • Ekipa skrbi za več kot 1.924.000 trt, to je skoraj 1 trta za vsakega Slovenca.

Glavni enolog je Mitja Herga in skupaj s prijateljem in kolegom enologom Rokom Jamnikom pridelujeta najboljša vina. Natančno se posvetujeta o grozdju, času trgatve in okusu, pred seboj pa imata vedno samo en cilj – pridelati zares enkratno vino. V regiji veljata za izredno nadarjena vinarja, saj dobro razumeta zahtevno ravnovesje med aromami, kislinami in sladkorji in vedno iščeta popolnost. Mitja je domačin, rojen je v Ormožu, zato regijo pozna do potankosti. Ima bogate izkušnje, ki si jih je nabiral v različnih vinskih kleteh doma in po svetu, vse od Južne Afrike do Nove Zelandije. Njegova predanost in natančno delo se kažeta v svojevrstnem stilu vina, z avtentičnim karakterjem okoliša. Rok je odraščal na Dolenjskem in preden se je pridružil podjetju Puklavec Family Wines, je delal v butični vinski kleti na slovenski obali. Svoje znanje je pred tem izpopolnjeval v različnih kleteh, tudi na Novi Zelandiji.

Puklavec Family Wines so tudi ena od redkih vinskih kleti z lastno trsnico saj verjamejo, da je za doseganje vrhunskih standardov pomembno začeti na samem začetku. Tesno sodelujejo s Kmetijskim inštitutom Slovenije in v trsnici vsako leto vzgojijo 170.000 novih trt. Njihov cilj je ustvariti najboljšo trto za njihov terroir, kar posledično omogoča pridelavo najboljših vin. Nekatera njihova vina dosežejo tako visok nivo kakovosti, da jih uvrstijo tudi v arhivsko klet, ki ji pravijo kar “naša zakladnica” in tisto, kar se nahaja v njej je dokaz, da so bela vina tega okoliša tako posebna, da zadržijo vrhunsko kakovost desetletja. Med vini, ki mirno počivajo pod tanko plastjo prahu, se najdejo ekskluzivna vina najrazličnejših letnikov in generacij vinarjev, ki najbolje odsevajo zgodovino kleti. Eden naših najboljših letnikov je legendarni Sauvignon 1963, ki tudi po več kot 50 letih izraža bogate sortne arome in poln okus.

Po letih intenzivnih raziskav so uspeli ustvariti tudi penine po klasični metodi, ki hitro našle svoj krog ljubiteljev. Z združevanjem lokalne sorte šipon z drugimi mednarodnimi sortami, so ustvarili kompleksne in živahne penine, ki v steklenicah zorijo do 60 mesecev. Prenovljen del kleti za penine je postal tudi pomemben sestavni del ekskluzivnih ogledov kleti.

Pred kratkim so na dogodku v Ljubljani, ki se je odvijal v čarobnem okolju Mestnega muzeja, prijateljem in ljubiteljem predstavili dve novi liniji vrhunskih vin. Prva, Jeruzalem Ormož, predstavlja izbor najboljšega iz vinogradov kleti, v njej pa se prepletajo stoletna tradicija vinarstva in sodobni pristopi enologov. Pri kreiranju teh izjemnih vin ni bilo nič prepuščeno naključju. Od izbora najboljših trsov in leg vinogradov do ročnega trganja grozdja in skrbnega negovanja vina v kleti. Linijo vrhunskih vin, ki bo pod zlato etiketo kupcem na voljo na izbranih policah slovenskih trgovin, sestavljajo tri vina: Sivi pinot, Sauvignon ter sladki duet Traminec in rumeni muškat. Vsa tri vina so svojevrstna in elegantna, na voljo pa bodo v omejeni količini 10 tisoč steklenic.

Pri kreiranju teh izjemnih vin ni bilo nič prepuščeno naključju.

Druga linija, ki bo ljubiteljem vrhunskih vin na voljo v izbranih restavracijah, je linija ekskluzivnih vin Seven Numbers. Ta predstavljajo edinstveno dediščino družine Puklavec, pri katerih je ključnega pomena tudi sama geografska lokacija. Najboljši vinogradi kleti Puklavec Family Wines so, kot vina iz linije Seven numbers, označeni s sedmimi številkami. S tem je vinska klet dosegla sledljivost vsake steklenice, ki sommelierju in končnemu kupcu prikaže točno lego vinograda in izvor grozdja. Z razumevanjem posamezne lokacije, njene mikroklime in geološke sestave tal ter najsodobnejšo tehnologijo v kleti, so predani enologi kleti Puklavec Family Wines pripravili novo, edinstveno linijo, ki bo nadgrajevala najboljše krožnike vrhunskih kulinaričnih mojstrov.

K široki ponudbi belih vin iz Slovenije pa so želeli dodati še kakovostna rdeča vina. Popolne pogoje za pridelavo rdečih sort grozdja so našli v Makedoniji, v hriboviti pokrajini, kjer grozdje uživa sonce od zgodnjega jutra do poznega popoldneva. V vinogradih vzgajajo Cabernet Sauvignon, Merlot in lokalno sorto Vranec. Vina so sadna in živahna, obenem pa tudi prefinjena in prijetno nežna.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.