HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

J. Charpentier: Šampanjci za vsak okus

V romantični francoski vasi Viller-sous-Chatillon v Šampanji, na gričih, ki gledajo proti mestu Reims, se odvija zanimiva šampanjska zgodba.

Zgodovina šampanjca Charpentier se je začela pisati pet generacij nazaj. Pravzaprav je plod združevanja dveh generacij – Pierra Chaprentierja na eni strani in Henrija Claisseja na drugi. Leta 1920 se je Pierre Charpentier odločil, da bo postal vinar. Takrat so bili v prvi polovici 20. stoletja vinarji predvsem prodajalci grozdja, ki so ga nato naprej prodajali trgovcem s šampanjcem. Prodajali so ga tudi lokalnim odjemalcem, saj takrat ekonomska situacija ni bila ravno najbolj cvetoča. Pierre Charpentier je med drugim prideloval tudi rdeče vino, da bi tako zadostil povpraševanju. Toda v najtežjih časih je bil sod dražji od samega vina …

Pierre in Marguerite Charpentier sta imela tri otroke, od katerih je bil Marcelin tisti, ki je leta 1946 od očeta nasledil podjetje. Leta 1954 je pričel pridelovati šampanjec pod imenom Marcelin Charpentier. S soprogo Solange so se jima v zakonu rodili trije otroci, med drugim tudi leta 1949 sin Jacky. Leta 1960 je Marcelin mnogo prekmalu umrl in podjetje je naprej vodila Solange, pomagali pa so ji njen brat, sestra in Jacky. Že zelo zgodaj je začel širiti posel in leta 1969 so imeli že 40 arov zemlje. Leta 1971 je zasadil prve nasade trt in napolnil prve steklenice. Henri Claisse je izhajal iz kmečke družine, ki se je ukvarjala s poljedelstvom. Leta 1900 se je odločil za novo dejavnost in sicer za vinogradništvo. Na začetku 50-ih let ga je nasledil sin Marcel Claisse, ki je začel pridelovati šampanjec, ki ga je poimenoval po sebi – Marcel Claisse. Leta 1949 se je Marcel poročil s Huguette Moutardier, ki je prihajala iz mesta Le Breuil in dve leti kasneje se jima je rodila hčerka Claudine, ki se je leta 1975 poročila z Jackyem Charpentierjem. To je bil tudi trenutek, ko sta se pod imenom J. Charpentier združili znamki Marcel Claisse in Jacky Charpentier. Nekaj let kasneje se je par preselil v vas Villiers-sous-Chatillion, njun največji cilj je bil širiti podjetje in pri investicijah nista prav nič oklevala. Nazadnje so klet povečali leta 1997.e

Njun največji cilj je bil širiti podjetje in pri investicijah nista prav nič oklevala

Claudine in Jacky Charpentier imata dva otroka. Jean Marc je rojen leta 1979, Marie-Pierre pa leta 1988. Jean Marc se je posvetil vinarstvu in to tudi študiral ter diplomiral enologije, marketinga in prava. Od leta 2004 je aktiven v domačem podjetju.

Prav Jean Marc je tisti, ki je pred dnevi v restavraciji Strelec osebno predstavil njihov nabor šampanjcev, degustacijo pa je vodila Mira Šemić, priznana sommelierka 4. stopnje WSET London. O šampanjcih nam je povedala: “Izvrstni šampanjci hiše J. Charpentier so pravi pokazatelj kakovosti vedno večjega števila malih proizvajalcev iz Šampanje. Po dolgih letih pridelave in prodaje grozdja so se v petdesetih letih tudi sami lotili pridelave šampanjca. Izvrstno grozdje z 38 leg v petih komunah (občinah op.a.) je odlična popotnica za izredno kakovostne »mehurčke«. Ponujajo celo pahljačo visoko kvalitetnih šampanjcev pridelanih iz treh standardnih šampanjskih sort: chardonnaya, modrega in mlinarskega pinota. Bogastvo arom in okusov, harmoničnost, koncentracija in eleganca pri dolgem prijetnem zatonu so glavne karakteristike teh izvrstnih šampanjcev za vsak  okus – od mladih (zorjenih 2 leti na kvasovkah) do zorjenih, bogatih ki pridejo na tržišče, po petih letih počasnega zorenja v kleti”.

Gostje v restavraciji Strelec so šampanjce lahko tako poskušali pod vodstvom izjemne sommelierke in ob odličnih jedeh izpod rok chefa Igorja Jagodica in njegove ekipe.

Foto: Peter Irman, Andreja Freyer

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.