POTOVANJA PRIPOROČAMO

Namig za počitnice: Obiskali smo Banja Luko

Mesto ponuja odlično kulinarično izkušnjo po zelo ugodnih cenah, pestro nočno življenje in avanturistična doživetija. V okolici mesta se nahaja več nacionalnih parkov in term z izvirsko toplo vodo (banj).

To čudovito mesto, ki me je popolnoma navdušilo, sem obiskal na povabilo Turistične organizacije Banja Luke. Mesto je  upravno središče Republike Srbske in ima približno 250.000 prebivalcev, od Ljubljane pa je oddaljeno približno tri ure in pol vožnje. Zaradi tega, ker ima veliko zelenih površin, ji pravijo tudi mesto zelenja. Seveda so ena od prvih stvari, ki jih morate tam poskusiti, znameniti banjaluški čevapi, sestavljeni iz 70 % govejega in 30% ovčjega mesa. Mi smo jih preizkusili v tradicionalni restavracijo »Roštiljnica Obelix«. Kot prilogo so nam ponudili lepinjo, pečeno na žaru, mlado čebulo, kajmak, ajvar in odlično domače pivo Nektar. Slednjega so pred približno 200 leti začeli variti menihi Trapisti in 10 minut vožnje iz centra mesta se nahaja tudi njihov samostan. Tam si lahko ogledate muzej v katakombah pod cerkvijo, kupite njihov domači sir Trapist, ki je narejen po originalni Francoski, več stoletij stari recepturi in domače eliksirje. V neposredni bližini samostana se nahaja tudi restavracija z divjačinskimi specialitetami »Lovački bar« kjer so nam postregli z domačo jelenovo in medvedjo salamo, srninim golažem, medvedovo šapo in ostalimi specialitetami.

Znamenitost Banja Luke so tudi dolgi čolni – Dajaki, s katerimi se lahko zapeljete po reki Vrbas, ki teče skozi center mesta. Ob reki je tudi več odličnih restavracij, izpostavil bi “Restaurant Kazamat”. Nahaja se v srednjeveški trdnjavi nad reko, priporočam pa, da si tam naročite kakšno jed izpod peke –  zelo priljubljene vrste mesa so jagnjetina, teletina in divjačina.

Sicer pa v Banja Luki za ogled priporočam še:

 • Muzej sodobne umetnosti Republike Srbske, ki se nahaja v stari železniški postaji.
 • Muzej Republike Srbske in pa zgodovinska zbirka o taborišču Jasenovac.
 • Palača »Banska Uprava«.
 • Cerkev »Hram Hrista Spasitelja«
 • Starodavna mošeja »Đamija Ferhadija«.
 • Trdnjava Kastel.
 • »Duga« humanitarna galerija žensk, ki so trpele v vojni. Pri njih lahko kupite zelo lepe ročno izdelane spominke.
 • Pokrita in moderno tržnico, ki se nahaja pod trdnjav Kastel. Tam lahko kupite domače pridelke, meso in mesne izdelke, ter tekstil po ugodnih cenah.

Mesto je znano tudi po pestrem nočnem življenju in zelo lepih, zgovornih ter urejenih dekletih. Mi smo obiskali Klub Debela Berta ob Hotelu Bosna.

V neposredni bližini, na vzpetini Čelinac ob vasi Markovac, na nadmorski višini 280 metrov, se nahaja Vinarija Jungić. V njej Željko Jungić na šestih hektarih vinogradov prideluje odlična in večkrat mednarodno nagrajena vina. Navdušeni smo bili nad njegovim Šikarjem Barrique privatna selekcija 2009 in Cabernet Sauvignon 2010. Prideluje pa tudi Vranac, Merlot, Balatin, avtohtono Tamjaniko, damski Rose in Chardonnay.

V skopju posestva Jungić je tudi konoba, ki ponuja domače lokalne jedi in narezke, v njej pa lahko seveda poskusite vsa njihova vina.

Za izlete v okolico mesta pa priporočam:

 • Narodni park Kozara s spomenikom in muzejem posvečenim znameniti junaški bitki v 2. svetovni vojni.
 • Ogled slapov in izvira čudovite in čiste Reke Krupe. Na njej so mlini, v katerih meljejo domačo moko iz pšenice in ajde. Moko lahko po ugodnih cenah tam tudi kupite.
 • Obisk pravoslavnega samostana Sv.Ilija v Krupi na Vrbasu.
 • Obisk etno vasice »Ljubačka dolina«. Res je osupljiva,  saj so restavrirali kompletno vasico z originalnimi materiali iz 18. in 19. stoletja in lepo prikazuje, kakšno je bilo takrat življenje v Bosni. V sklopu vasice so tudi šola, hlev, lekarna, trgovina in odlična restavracija. V njej v narodnih nošah strežejo domače jedi pečene »izpod sača« in »uštipke«, male okusne ocvrte miške, ki jih postrežejo s kajmakom.
 • Obisk vasice Piskavice in ogled tradicionalnega Srbskega običaja »krstna slava«, kjer v v narodnem domu v vasi igralci prikažejo ta običaj, skupaj s sprejemom s kruhom, soljo in domačim žganjem, domačo večerjo s pečenim odojkom na žaru, sarmami in ostalimi dobrotami, ki jih pripravijo kmečke žene.

Vsi ljubitelji vodnih športov ne smete zamuditi raftinga ali vožnje z kajakom po kanjonu reke Vrbas. Več rafting klubov tam ponuja res nepozaben spust po reki. Po ugodni ceni ponujajo tudi dvodnevne pakete skupaj s prenočiščem in prehrano. Kot posebno znamenitost naj omenim še nočni rafting, saj je del kanjona ob kajak progi na reki Vrbas osvetljen in to je res posebno doživetje. Vsi rafting klubi spoštujejo Evropske varnostne standarde, vsi vodiči imajo licence in vas tudi primerno opremijo.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.