POTOVANJA PRIPOROČAMO

Ortenia: Popolni odklop v idiličnem Podčetrtku

Obstajajo kraji, ki jih je včasih res težko opisati z besedami. Takšni, ki jih moraš doživeti in občutiti energijo, ki tam vlada. Eden takšnih je posest Ortenia v Podčetrtku.

V zadnjem času se zdi, kot, da vsi samo še divjamo, da smo dobesedno prilepljeni na telefone in računalnike in, da je popoln odklop od vsega samo še zelo oddaljena želja. Ampak, obstajajo kraji, kjer je to še mogoče in kjer vsaj za dan ali dva pozabiš, da se na desetine kilometrov stran življenje vrti s svetlobno hitrostjo. Idilična lokacija posestva Ortenia, tik ob gozdičku in potoku je prava oaza miru in sprostitve (čeprav imajo seveda tudi brezplačni wifi). Moje prva opazka ob prihodu tja, je bila “Kakšen mir je tukaj!”. Zvečer se je slišalo samo nežno brbotanje masažnega bazena pod mojim apartmajem in petje ptičev in, če ne bi bila res precej lačna, bi verjetno še nekaj časa uživala v teh prijetnih zvokih. Večerjala sem v nekaj kilometrov oddaljeni domačiji Amon.

Predstavljate si, da se zjutraj potem zbudite popolnoma spočiti, prvo jutranjo kavo pijete v postelji s pogledom na grad v Podčetrtku in se na idilični terasi lotite domačega zajtrka po vaši izbiri, ki vam ga v košari postavijo pred vrata apartmaja. Posest že sama ponuja kar nekaj sproščujočih aktivnosti: opravite lahko trening v telovadnici iz katere je prelep razgled v naravo, si privoščite masažo, obiščete savno, se prepustite mehurčkom v masažnem bazenu, ali pa se odpravite na sprehod. Narava ponuja veliko možnosti za športne aktivnosti (jahanje, kolesarjenje, pohodništvo), raziskovanje kulturne in zgodovinske dediščine Kozjanskega, v bližini so Terme Olimia, Bistrica ob Sotli, Rogaška Slatina ….

Prvo jutranjo kavo pijete v postelji s pogledom na grad v Podčetrtku in se na idilični terasi lotite domačega zajtrka po vaši izbiri, ki vam ga v košari postavijo pred vrata apartmaja.

Kar se tiče kulinarike, sem obiskala že omenjeno domačijo Amon, ki se nahaja tik ob igrišču za golf Olimje, kjer lahko opravite tudi tečaj golfa. Priporočam, da si za aperitiv naročite njihovo hišno penino in tudi domači ravioli z bučo in tartufi so bili zelo okusni. Na poti od Podčetrka do Rogaške Slatine se nahaja gostišče Jurg, ki je bilo v soboto za kosilo nabito polno, zato priporočam rezervacijo. Zelo prijazno osebje in okusna, domača hrana. Za nedeljsko kosilo pa se zagotovo izplača zapeljati do Bistrice ob Sotli v Gostilno Šempeter, kjer vam bodo postregli s specialiteto, zaradi katere se k njim vozijo iz cele Slovenije – pečenega kopuna. Več informacij o številnih možnostih preživljanja prostega časa v Podčetrtku in okolici najdete najdete tukaj. Skratka, posest Ortenia priporočam tako za romantični oddih v dvoje, kot za vikend s prijateljicami, praznovanje kakšne okrogle obletnice ali pa družinski pobeg v naravo, saj je res neskončno kombinacij in možnosti, ki si jih lahko prilagodite tako, da ustrezajo vašim željam in pogledom na to, kaj je idealen oddih.

Na posestvu se tako lahko na primer tudi poročite. Že sama lokacija ponuja izjemno “pravljično” scenografijo, sodelujejo pa z lokalnimi mojstri kulinarike, spalne kapacitete pa so ravno dovolj za mladoporočenca in ožje spremljevalce (priče, starše). Že kar nekaj mednarodnih korporacij pa tudi najema celotno posest Ortenia za izobraževanje in dodatno usposabljanje svojega vrhnjega managementa (t.i. team buildinge). Prednosti so seveda v miru, odmaknjenosti, neokrnjenem naravnem okolju ter v vsej potrebni infrastrukturi, ki jo ponujajo je potrebna za kar se da učinkovito izvedbo tovrstnih dogodkov. Nezanemarljiva pa je tudi sporočilnost ki jo slednje podajajo, z najemom prav eko apartmajev za izvedbo lastnih dogodkov. Zavezanost k trajnostnemu ravnanju je namreč vse pogosteje vključena v filozofijo in politiko poslovanja gospodarskih družb.

Na tem koncu Slovenije sem bila že večkrat in vedno znova me navduši prijaznost ljudi in v Orteniji ni bilo nič drugače. Seveda, to sodi k poslu, ampak gre za tisto iskreno prijaznost, ko vidiš, da nekdo res z veseljem opravlja svoj posel in je tam zaradi tega, da se ti počutiš dobro. Miha Jazbinšek, direktor Ortenije je eden tistih, ki se zaveda, da je turizem obenem zahtevna, a zelo lepa panoga. “Vsaka stvar, s katero se profesionalno ukvarjaš je na neki način zahtevna, vendar gre pri turizmu za neposredno vplivanje na občutke gostov, z možnostjo takojšnjega spremljanja učinkov. Kar je na nek način lažje. Turizem je panoga, oziroma posel, kjer lahko gostu hkrati ponudimo lepoto narave, estetiko vrhunskih arhitektk (prejemnic Zelenega svinčnika 2014 – ZAPS), oblikovalcev (domačih in tujih) in obrtnikov, pestrost destinacije, ter doživetja in občutke po katerih sami hrepenimo, obenem pa jim podajamo jasno sporočilno noto trajnosti, ki je vse bolj aktualna in na nek način nujna, če želimo prihodnjim generacijam ohraniti lepote v katerih uživamo danes,” pravi.

Ortenija so prvi ekološki apartmaji v Sloveniji, zasnovani na principih inovativne trajnostne gradnje.

Zadnji stavek se nanaša na pomembno dejstvo: Ortenija so namreč prvi ekološki apartmaji v Sloveniji, zasnovani na principih inovativne trajnostne gradnje. Materiali iz katerih so zgrajeni in opremljeni, so naravni in ustvarjajo zdrave bivalne razmere. Vidni deli stavbe so zgrajeni iz lesa, izolacijski material v notranjosti sten pa je iz celuloznih vlaken in opremljen z naravnimi tesnilnimi materiali. Fasada, obložena z lesom, je zgrajena po metodi difuzijske odprte gradnje, kar omogoča, da stavba diha. Vlago v notranjosti uravnava glineni omet. Za ogrevanje vode in prostorov uporabljajo obnovljiv vir energije − vodo, ki jo črpajo iz globine 80 metrov. 100% porabljene električne energije izhaja iz obnovljivih virov (certifikat – modra energija). V vodnem zbiralniku zbirajo deževnico s streh, ki jo nato uporabljajo za splakovanje sanitarij ter zalivanje zunanjih površin. Pohištvo apartmajev in skupnih prostorov je iz masivnega neobdelanega, oljenega hrastovega in bukovega lesa slovenskega proizvajalca. Vse uporabljene tkanine so naravnega izvora, brisače, posteljnine in kopalni plašči so izdelani iz ekološkega bombaža. Prostore čistijo izključno s certificiranimi ekološkomi čistili. Inventar krasijo ročno izdelani dekorativni izdelki iz blaga, gline in lesa, ki so jih oblikovali slovenski oblikovalci. Gostom Ortenie – apartmajev v naravi je na voljo vsa certificirana ekološka kozmetika ter higijenski dodatki iz ekoloških in reciklirnih materialov. Skratka, pri gradnji so se zelo potrudili, da se gosti počutijo kar se da močno povezani z naravo in to jim je več kot uspelo.

“Pri receptu za zadovoljnega gosta bi izpostavil dve ključni začimbi, in sicer izhajanje iz samega sebe, kar z drugimi besedami pomeni, da gostu ponudiš nivo storitev, ki ga sam pričakuješ od gostitelja ter pozorno poslušanje sugestij in priporočil gosta, ki ti na neposreden način pripomorejo k izboljševanju storitev,” razloži Jazbinšek in doda, da je vzdrževanje nivoja storitev že vseskozi sestavni del njihovega poslovanja, saj v matičnem podjetju MK projekt, ki se zadnjih 12 let uspešno ukvarja z izdelavo investicijske dokumentacije, vrednotenji ter pridobivanjem EU sredstev za njihove stranke, že vrsto let delujejo skladu s standardom kakovosti ISO 9001. Ta jih napotuje k doslednem spremljanju ter stalnim izboljšavam sistema kakovosti. Poleg tega pa v Ortenii-apartmajih v naravi, sledijo standardom, ki jih predpisuje mednarodni okoljski certifikat GreenGlobe in v okviru katerega so po zadnji zunanji presoji prejeli 93 od 100 točk.

Foto: arhiv posestva Ortenia

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.