Intervju Z NASLOVNICE

Ljubitelji hrane in vina, vabljeni na nepozaben sprehod po slovenskih vinorodnih deželah

Nekdanji radijec Sašo Papp z ekipo v soboto, 24. junija, v Portorožu pripravlja dogodek, ki bo obiskovalcem pobliže predstavil slovenska vina in lokalno kulinariko. Na edinstveni lokaciji v starih skladiščih soli se tako obeta zanimiv sprehod po Sloveniji …

Kakšen je namen festivala?

VinoFest je namenjen predstavitvi in promociji slovenskih vin in vinarjev turistom, ki so v tistem času v Sloveniji in pa seveda vsem drugim zainteresiranim. Ne enem mestu želimo za en dan ponuditi takorekoč Slovenijo v malem. Poleg tega je sam prostor dogodka, stara skladišča soli med Piranom in Portorožem, čudovit dodatek, ki bo pripomogel k izboljšani izkušnji. En dan bomo torej uživali in spoznavali slovenska vina ter lokalno kulinariko in tako morda dali obiskovalcem kak namig, da se bodo odpravili raziskovati še več.

Kakšna bo rdeča nit dogodka? Kaj obiskovalce tam čaka?

Ideja dogodka je, da se bomo sprehodili skozi vinorodne dežele, torej bodo vinarji iz enega konca Slovenije s spremljajočo kulinariko predstavljeni skupaj, da bodo obiskovalci dobili občutek, da se sprehajajo po Sloveniji. Vstopili bodo v Istri in najprej poskusili njihove avtohtone sorte in ostale dobrote, nato pa se odpravili raziskovati ostale konce Slovenije. Na ta način bodo lahko obiskovalci, predvsem pa turisti,  na enem mestu dobili občutek, kako raznoliko vinsko ponudbo imamo. Seveda ne bodo nujno morali potovati “po vrsti”, ampak ta ideja, da se vsak konec Slovenije predstavlja kot ena destinacija z vinom in s hrano, je pač nek koncept za katerega menimo, da lahko ponudi drugačno in zanimivejšo izkušnjo kot drugi festivali kjer ni tega poudarka. To pa je izjemno pomemben za prvi stik z določenim področjem oziroma z vinorodnim okolišem, da človek dobi boljšo predstavo.

Na ta način bodo lahko obiskovalci, predvsem pa turisti,  na enem mestu dobili občutek, kako raznoliko vinsko ponudbo imamo.

Boste podeljevali tudi kakšne nagrade? 

Nagrad letos ne bomo podeljevali, VinoFest je bolj namenjen uživanju in degustiranju ter predvsem okrivanju novega. Novih okusov, novih vin, novih vinarjev. Na tem svetu je čisto preveč odličnih vin, da jih ne bi odkrivali in uživali v raznovrstnosti. Glede nagrad pa morda več v prihodnjih letih, če se bo dogodek odvijal v tej smeri. Je pa res, da bodo obiskovalci lahko ocenjevali vina glede na njihov okus in tako bomo imeli podatke o tem, katera vina so jim bila najbolj všeč. Vendar bo to letos brez posebnih razglasitev najboljših, glede na to, da organiziramo tako velik dogodek prvič in so skrbi in fokus drugje (smeh). Se bomo pa po dogodku odločili, ali bomo objavili najboljše ocenjeno vino festivala ali ne.

Kaj si na splošno mislite o nagradah na vinskih dogodkih. Ali to po vaših izkušnjah kaj vpliva na priljubljenost določenega vina?

Nagrade so dobrodošle, predvsem se lahko z njimi pohvalijo vinarji in seveda dajejo uporabnikom oz. uživačem nek občutek in morda tudi nek osnovni izbor med množico vin, ki so na trgu. Se pa moramo zavedati, da, če recimo na nekem festivalu neko vino dobi naziv “najboljše belo vino”, da po eni strani ta nalepka zagotovo pomeni kakovost in vrhunski izdelek, po drugi strani pa je pomembno to, da je vino všeč prav vam in ne strokovni komisiji oziroma sodnikom.

Pri nas je zdaj res ogromno podobnih dogodkov na temo kulinarike in vina, kar je sicer super. Kako lahko kot organizator poskrbiš, da izstopaš, kako se lahko ločiš od drugih? 

Dogodkov je resda veliko, vendar so različno veliki, z različno ponudbo, za različne ciljne skupine. VinoFest skuša na enem mestu predstaviti različnost in kakovost slovenske vinske ponudbe predvsem turistom, ki so v tistem času na Obali, seveda pa so vabljeni tudi domači navdušenci nad dobro kapljico. Želimo tudi komunicirati, da se vino ne pije nujno samo v obleki ali v hotelu, ampak da lahko uživamo v njem tudi ob morju ali v skladišču (smeh). Torej, vino je zato, da v njem uživamo, ne pa da ima še zmeraj prizvok, da je le za izbrance in kravatarje. Sem prepričan, da je tudi Bachus v logotipu uzivajmo.si takšnega mnenja.

Slovenija postaja vedno bolj priznana kulinarična in vinska destinacija. Ali znamo to dobro izkoristiti in, kje je po vašem mnenju še prostor za izboljšavo?

Vedno je prostor za izboljšavo (smeh). Sloveniji kot prepoznavni državi v vinskem in kulinaričnem svetu manjka tradicija, zgodovina. Seveda jo imamo, vendar o tem, oziroma o nas, v globalnem merilu malokdo karkoli ve. Zadeve se premikajo v pravi smeri, vendar imaš, ko si v industriji, kjer se dnevno srečuješ z informacijami o tem, tudi precej zgrešeno predstavo o tem, koliko takšne informacije pridejo do ljudi. Seveda, vsaka odlična ocena vinarja oziroma njegovega vina na tistem najvišjem nivoju, ali pa imenovanje najboljše kulinarične šefinje na svetu veliko pripomorejo in mozaik se sestavlja, sočasno pa sem velikokrat slabe volje, ko opažam, da mnogi še vedno spregledajo kaj ponujamo v Sloveniji in kako raznolika je vinska ponudba. Odkar se zadnje leto in pol intenzivno ukvarjam z razvojem vinske platforme vinoo.co sem bolj “in” v tem svetu.

Zdaj ste verjetno že dodobra spoznali slovensko vinarsko sceno. Katera vina so trenutno najbolj “in”, na katera se ljudje najbolje odzivajo?

Andreja, to je pa zelo nehvaležno vprašanje (smeh). Ampak pričakovano in kar nekako logično. Opažanja, ki jih bom zdaj stresel z rokava niso ravno empirično dokazana, pa vendar … Seveda je treba najprej povedati, da večina ljudi še vedno poseže po cenejših vinih in se s tem zadovoljijo. V tem ni po svoje nič slabega, čeprav je istočasno zanimiva ugotovitev, da so res vrhunska slovenska vina še zmeraj poceni v primerjavi s tujino. Kar pomeni, da za nekaj evrov več lahko kupiš zares nepozabno buteljko.

Mi smo kar že nekaj vin dostavili končnim kupcem po Evropi in recimo opažamo, da so odzivi res super. Predvsem, ko ti nekdo reče, da ima rad res težja rdeča vina in tako v Nemčijo pošlješ en izbor za katerega meniš, da bi lahko zadovoljil tak okus in potem dobiš ob vsaki flaši, ki jo ta uporabnica odpre s svojim možem pohvalo, da je pa to res noro dobro in fajn in da ne more verjeti, ker tako dolgo ni poznala Slovenije na vinskem zemljevidu. In to so ljudje, ki se navdušijo in naročijo še in načrtujejo tudi že krajši vinski dopust pri nas.

Nekateri sicer pravijo, da je to že mimo, oziroma, da oranžna ali jantarjeva vina ne bodo več dolgo “in”, jaz pa menim, da se ta trend šele začenja.

Seveda pri debati o tem, kaj je trenutno najbolj “in” ne moremo mimo zrelejših in maceriranih belih vin. Nekateri sicer pravijo, da je to že mimo, oziroma, da oranžna ali jantarjeva vina ne bodo več dolgo “in”, jaz pa menim, da se ta trend šele začenja. Seveda to niso vina za mimogrede ali za vsak dan, ker so zahtevnejša, kompleksnejša, ampak imajo svoj čar in predvsem tudi svoje mesto v kulinariki. Vse več vinarjev, ki se doslej niso ukvarjali s tem, se vsaj spogleduje oziroma delajo svoje eksperimente na tem področju. Velika večina ljudi pa česa takega niti še ni poskusila, zato je priložnosti veliko.

 Ali Slovenci na tem področju dobro sledimo svetovnim trendom?

Vedno bolj. Trendi so predvsem v iskanju lokalnega, avtohtonih sort, torej da poskusiš nekaj kar je lokalna posebnost in česar ne pridelujejo drugje. In seveda povezano s tem poudarek na zemlji kjer trta raste, t.i. terroirju, ki seveda močno vpliva tudi, če tam raste kakšna od bolj svetovnih oz. globalnih sort. Vsaka mikrolokacija ima posebnosti in tako se pri nas recimo pridelajo drugačen Sauvignon, Chardonnay ali pa Modri pinot kot kje drugje. In zavedanje tega in poudarjanje drugačnosti je veliko bolj zanimivo tudi za vse, ki poskusijo naša vina. Pa še nekaj je treba dodati. Slovenija bo v svetovnem merilu vedno lahko le butična pridelovalka izjemnih vin, zato je treba graditi in “prodajati” prav to.

Foto: KoKa Press

Facebook

Na Skrivni večerji, ki je na Valentinovo v Gledališče Glej potekala pod taktirko Ivo Tomsic in Željka Bohar, smo uživali tudi mi😋👨‍🍳👩‍🍳. Z vami delimo nekaj utrinkov in jedilnik😀

Vina Kraljica Torterija Sorbara Steak House Skrivna večerja
#acquapanna #sanpellegrino #underberg

Pozdrav iz kuhinje
Penina Kraljica brut rose (100 % pinot noir)

Slovenska postrv, rdeča in rumena pomaranča, prekajen kaviar, rdeča pesa, zeleno jabolko, smrekovo olje, okisana vrtnica
Penina Kraljica brut rose

Hobotnica, rdeča omaka iz morskih sadežev
Pinela

Rebra slovenskega black angusa (vzrejen v Kamniku), cvetača, rumenjak, sveži istrski tartufi
Kraljica črna (50% merlot in 50% barbera))

90 dni starano slovensko govedo, solkanski radič, kostni mozeg, ragu iz jadranskih škampov
Merlot (posebna polnitev samo za Skrivno večerjo)

Underberg

Ljubezenski trikotnik (Željka Bohar)
Gel iz limone in limete, makova hrustljava podlaga, vanilijeva krema z makom, pena iz malin
Kraljica Sladka (laški rizling, suhi jagodni izbor)

Ivo Tomsic Sorbara Steak House Željka Bohar Torterija Vina Kraljica Gledališče Glej
#skrivnavecerja #acquapanna #sanpellegrino #underberg
Foto: Peter Irman
... Preberi večPreberi manj

Oglej si na Facebook