HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Najboljših 14 nasvetov za vkuhavanje marmelade

Med recepti, ki se običajno prenašajo iz roda v rod, so zagotovo tisti za vkuhavanje marmelad. Zato recepte naših babic skrbno hranimo, saj so že nekdaj znale ohranjati okuse sezonskega sadja v slastnih marmeladah. Slednje niso nikoli manjkale na mizi ob zajtrkih in v popoldanskih pecivih.

Promocijsko sporočilo

Pripravo marmelad nam precej poenostavi želirni sladkor, ki je v sestavinski osnovi kristalni sladkor mešan s pektinom in citronsko kislino. Zaradi tovrstne sestave je mogoč proces želiranja, ki daje marmeladi njen pristen okus in dolgoročno dobo uporabe brez dodatne primesi konzerviranih sredstev. V slovenskih kuhinjah je verjetno največkrat uporabljen želirni sladkor tisti znamke Wiener Zucker, zato smo preverili, kako se za želeni rezultat najlaže znajdemo pri določanju razmerja med sladkorjem in sadjem, zaupali pa so nam tudi 14 najboljših trikov, ki vam bodo vkuhavanje marmelade precej poenostavili.

Tako na primer kilogramski želirni sladkor koristimo za normalno sladke marmelade, kjer je dobro koristiti sadje, ki nima prevelike vsebnosti naravnega sladkorja v sebi, če ne želimo imeti slajše pripravljene marmelade, polkilogramskega pa pri pripravi marmelad in džemov, kjer je  sadna sestava v osnovi dokaj slajša. Za klasičen, sladek okus marmelade, uporabljamo želirni sladkor 1:1. Za kilogram sadja uporabimo kilogram sladkorja Wiener želirnega sladkorja 1:1 (eno enoto). Za ljubitelje lažjih marmelad, je odlična izbira želirni sladkor 2:1. Za en kilogram sadja potrošimo eno enoto 0,5 kg Wiener želirnega sladkorja.  Za pripravo sladkih, a vseeno lahkih sadnih marmelad, džemov in želejev pa uporabljamo sadje in želirni sladkor v razmerju 3 proti 1.

NASVETI ZA VKUHAVANJE MARMELADE

 1. Pri kuhanju marmelade uporabljajte predvideno količino sadja in ne kuhajte prevelikih količin sadja hkrati (optimalno je 1kg, največ 2 kg sadja).
 2. Za pripravo marmelade uporabljajte zrelo sadje, saj njegova aroma in okus poskrbita sočnost. Sadje naj bo sveže, stabilno in zrelo, a naj ne bo prezrelo, saj je lahko v tem primeru marmelada preveč tekoča.
 3. Sadje pred kuho olupimo, če je potrebno, izkoščičimo in odstranimo peclje. Narežemo ga na manjše koščke, ga zgnetemo s paličnim mešalnikom ali pretlačimo z vilico. Manjši kot so delčki sadja in bolj ko je skrbna priprava, krajši je čas kuhanja marmelade.
 4. Pomembno je, da želirni sladkor vmešamo dokaj hitro potem ko pričnemo s kuho marmelade. Še toliko bolj je to  pomembno, če je sadje pasirano. Sladkor je namreč konzervirno sredstvo in ga je dobro dodati v začetnem stadiju kuhanja
 5. Za pripravo marmelade uporabite nerjavečo posodo z močnim dnom. Posoda naj bo s sadjem in sladkorjem napolnjena do polovice.
 6. Marmelado vedno kuhajte v loncu brez pokrova.
 7. Vsako sadje se mora kuhati vsaj 5 minut, čas kuhanja naprej pa je povsem odvisen od tega, ali je narezano, pasirano, ne dovolj zrelo …
 8. Kako se prepričamo, da je marmelada kuhana? Vzemite žličko marmelade, ki se kuha in z njo pokapljajte hladen krožnik. Če se marmelada lepo strjuje to pomeni, da je kuhana in jo lahko odstavite  z ognja. V nasprotnem primeru kuhajte še malenkost dlje.
 9. Kaj naredimo, če se marmelada ob kuhanju peni? Peno poberemo z žlico in jo zavržemo, marmelado pa prelijemo v kozarce za vlaganje.
 10. Če  je marmelada  preveč gosta, ji lahko dodamo malo vrele vode in dobro premešamo.
 11. Bodite zmerni pri dodajanju raznih dodatkov kot so na primer brandy, alkoholni likerji, začimbe (vanilja, ingver, cimet). Držite se načela manj je več.
 12. Preden vrelo marmelado vlijete v kozarce, jih prej segrejte. Zaradi velike temperaturne spremembe namreč lahko počijo.
 13. Preden jih napolnite z marmelado, kozarce izperite z vrelo vodo, v še vlažne lahko za aromo vlijete tudi kanček ruma.
 14. Idealna temperatura pri kateri hranimo marmelado je med 4 in 12oC.

RECEPT: Slastna marelična marmelada s sladkorjem Wiener zucker

Sestavine: 1kg zrelih marelic, 1 zavitek želirnega sladkorja Wiener zucker 2:1 (bolj skadkosnedi lahko uporabite želirni sladkor v razmerju 1:1).

Priprava: Zrele marelice operemo in dobro odcedimo. Odstranimo koščice in sadje zrežemo na koščke. Marelice pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo zavitek želirnega sladkorja 1:2 in ob stalnem mešanju kuhamo 6 – 8 minut. Naredimo preizkus strjevanja (žličko marmelade damo na krožnik in, če je marmelada trdna, je kuhanje končano; če je še tekoča, jo moramo še kuhati, dokler se ne zgosti). Pripravljene kozarce napolnimo  z marmelado, ki je še vroča.

Po želji lahko skuhani marmeladi dodamo nekaj žličk mareličnega likerja ali ruma za kuhanje. Prav tako lahko 250 g marelic nadomestimo z drugim sezonskim sadjem, na primer z borovnicami.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.