DOGODKI PRIPOROČAMO

Vabljeni na že 47. Praznik terana in pršuta!

Tudi letos se bo od petka 11.8. do nedelje 13.8, odvijal v vasi Dutovlje na Krasu.

Na njem bodo številni kraški proizvajalci predstavljali svoje izdelke in pridelke, med katerimi bosta najbolj v ospredju prav teran in pršut. Celotno dogajanje pa bo popestril pester spremljevalni program ter nastopi priznanih glasbenih skupin.

Na Krasu že nestrpno odštevajo dneve do 47. Praznika terana in pršuta, ki bo letos potekal kar tri dni. Dogajanje se bo začelo v petek 11.8. na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, kjer bodo v popoldanskih urah odprli razstavo kamnoseških izdelkov ter diaprojekcijo fotografij Alumni kluba Višje strokovne šole Sežana. Temu bo sledil kulinarični dogodek ”Terra Carsus – Kulinarika Krasa”, ki sta ga zasnovala organizator dogodka Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana ter Območna obrtna zbornica Sežana. Na njem se bodo predstavili številni kraški vinarji, gostinci, sirarji in pršutarji, ki bodo obiskovalcem ponujali svoje dobrote.

Prav tako kulinarično obarvana bo tudi sobota 12.8., ko bodo kraški gostinci v večernih urah ponujali svoje dobrote na prireditvenem prostoru v Dutovljah. Obiskovalce pa bodo zabavale glasbene skupine Rok’n’band, Pop Design in Nera.

Še pred tem pa bodo na Osnovni šoli Dutovlje odprli razstavo slik kraškega slikarskega samorastnika Marjana Miklava in društva kmetic Sežanske občine, ki bo na ogled tudi še v nedeljo.

Zagotovo najbolj pester program pa je predviden za nedeljo 13.8., ko se bo v Dutovljah začelo dogajati že zgodaj zjutraj. Organizator dogodka namreč pripravlja voden pohod po Teranovi poti na kateri si bo moč ogledati tako vinograde kot tudi tipične kraške domačije, kamnite kraške štirne, korita, kale in še kaj. Za ljubitelje kolesarjanje pa so pripravili prav tako voden kolesarski izlet, ki so ga poimenovali ”S kolesom na teran in pršut”. 25 km dolga krožna proga je pretežno nezahtevna, speljana pa tako, da si boste na poti lahko ogledati nekatere lokalne znamenitosti ter preizkusili lokalne dobrote. Za udeležbo na izletu je v primeru predhodne prijave po elektronski pošti info@sport-sezana.com treba vodniku na dan prireditve plačati 15 €. Brez predhodne prijave in na dan izvedbe izleta, bo cena nekoliko višja, in sicer 22€. Za otroke do 14 leta je udeležba brezplačna, dodatne informacije o dogodku so na voljo tudi na spletni strani www.visitkras.info/praznikteranainprsuta

Dopoldne bo svoja vrata odprla tudi pršutarna Kras Šepulje v Šepuljah, kjer bodo na voljo vodeni ogledi pršutarne, razstava in degustacija pršutov. Ob 11.00 pa bo organizirana tudi posebna Vodena degustacija kraškega pršuta in vin iz kleti Vinakras.

V popoldanskih urah se bo dogajanje preselilo na ulice, kjer se bo ob 15.00 začela tradicionalna povorka, ki bo potekala skozi Dutovlje. Že uro prej pa bodo z aktivnostmi pričeli tudi na prireditvenem prostoru. Tam bodo na voljo degustacije pršutov in vin različnih kraških ponudnikov, na kraški tržnici pa bodo domačini ponujali svoje pridelke in izdelke, kot so sivka, mlečni izdelki, domača zelenjava, nakit ter izdelki iz kamna. Ob tem bo prikazana tudi obdelava kamna, predstavila pa se bodo številna lokalna društva in skupnosti. Za otroke je pripravljen poseben otroški program, v sklopu katerega se bodo lahko udeležili ustvarjanih delavnic, se priključili športnemu programu ali se zabavali ob ježi konj.

Sklepni del prireditve, ki ga bo povezoval TV in radijski voditelj Evgen Ban, se bo začel odvijati po 16.00 uri. V sklopu te bodo podeljena priznanja najboljšim kraškim vinarjem ter tudi najboljšim vozovom. Kristina Tavčar, trenutna kraljica terana, pa bo lento predala svoji naslednici. Sicer pa bo dogajanje popestrila revija kraških harmonik ter nastopi kulturnih društev. Večer in s tem tudi Praznik terana in pršuta, se bo sklenil z nastopom skupin Zvite Feltne in Modrijani, ki bodo kot vedno poskrbeli za nepozabno zabavo vse do jutranjih ur.

Odprta bodo tudi vrata Bunčetove domačije in številnih vinskih kleti

Ob pestrem dogajanju bo vse tri dni na Bunčetovi domačiji v Dutovlja na ogled tudi soba pisatelja Borisa Pahorja, ki so jo odprli 22. junija letos. Na dvorišču omenjene domačije bo vsako uro možen tudi ogled Pepine kraške zgodbe (pozlačena medalja na RHS Chelsea Flower show 2012) ter Pepinega kraškega vrta (zlata medalja v kategoriji malih vrtov na Hampton Court Place Flower Show 2009). Vrtova prikazujeta ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstvenega primera kulturne krajine in pripovedujeta zgodbo kraškega človeka.

Poleg tega od 10. junija pa vse tja do 30. avgusta na Krasu poteka tudi projekt Poletje odprtih kleti, ki bodo odprte tudi v času praznika. Podrobnosti o sodelujočih vinarjih, urnikih odprtih klet in zemljevidi so na voljo na spletni strani www.visitkras.info

Več informacij:

Spletna stran: www.visitkras.info/praznikteranainprsuta

Kontakt:

GEMINI MEDIA, Tina Ambrožič, odnosi z javnostmi; mail: tina@geminimedia.info

ZAVOD ZA ŠPORT, TURIZEM IN PROSTI ČAS: Ana Hrast, mail: stip@visitkras.info

Foto: Jaka Ivančič

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.