HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Poletna osvežitev: koktajli s penino

Poleti ni lepšega kot to, da se malo odklopimo in si privoščimo kakšen požirek ali dva osvežilnega koktajla. Tudi ljubitelji penine lahko pridete na svoj račun, saj smo skupaj s Puklavec Family Wines pripravili tri osvežilne recepte s peninami Jeruzalem Ormož.

Osvežujoč koktajl z okusom pasijonke

1 dl penina Jeruzalem Ormož Brut
20 ml sirupa Monin Pasijonka
0,5 dl sodavice ali mineralne vode
6-8 listov sveže mete
2 rezini limete

Po želji koščki mesa pasijonke

Klasični Hugo

1 dl penina Jeruzalem Ormož Brut
20 ml sirupa Monin Bezeg
0,5 dl sodavice ali mineralne vode
6-8 listov sveže mete
2 rezini limete

Če pa imate mogoče še kaj več domišljije in kreativnosti, pa s sirupi Monin lahko pričarate različne okuse poletnih koktejlov. Glavni sestavini sta torej znani. Na vas pa je, da ste kreativni in uživate v poletju.

LOVE sorbet iz Muškatne penine in jagod 

Penina in jagode – čista afrodizijaka. Sorbet ni samo zelo okusen, ampak sila preprost. Priprava vzame malo več kot pet minut časa, čakanje, da se strdi pa kakšnih 8 do 10 ur. Pripravimo ga lahko tudi dan prej.

Sestavine:
300 g sladkih, dišečih jagod
2,5 dcl Muškatne penine
​5 žlic sladkorja
sok 1/2 sočne limone
​ščepec soli

Ostalo:
sveža meta
​maline

Priprava: 

Jagode očistimo, obrišemo do suhega, da voda ne “razredči” okusa in jih damo v kozico. Nekaj jagod si pustimo kasneje za dekoracijo.

Jagodam v kozici dodamo sladkor in na nizkem ognju vse skupaj pogrejemo (50 do 60 stopinj), da se sladkor začne topiti. Tako bomo iz jagod potegnili mnogo več barve in okusa, kot če bi jih samo spasirali. Dodamo limono za dodatno kislino in ohranitev živo rdeče barve ter sol, ki bo okuse še dvignila. Vse skupaj dobro spasiramo, odstavimo z ognja in mešamo, da se sladkor stopi in okusi povežejo.

K toplim (ne vročim) jagodam dodamo Muškatno penino, hitro premešamo in takoj damo v zamrzovalnik.

Po petih urah z vilico od roba kozice proti sredini dvignemo sorbet, ki je začel zamrzovati. Ponovimo spet čez eno uro in nato še 2x vsako uro. Po cca. 10 urah bi vas moral pričakati sorbet prave strukture, kot je na sliki. Mešanje oz. bolje rečeno strganje z vilico je ena najpomembnejših faz priprave sorbeta, da nas zjutraj ne pričaka zaledenela površina, ki bi bila bolj primerna za drsanje kot uživanje.

Žlico za sladoled segrejemo pod vročo vodo in z njo nadevamo sladoled v kozarčke. Sorbet okitimo s svežimi jagodami, malinami in svežimi listi mete. Po želji sorbet zalijemo še s penino.

Recept in fotografije je pripravila Urška Fartelj, avtorica bloga 220 stopinj poševno.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.