POTOVANJA PRIPOROČAMO

Kjer je gost še vedno kralj, ali kako je videti dopust v Albaniji …

Radijska voditeljica Jerica Zupan nam je zaupala nekaj podrobnosti s počitnic v Albaniji, ki očitno postaja priljubljena destinacija.

Pravi, da je bila izbira Albanije splet okoliščin. S fantom Timom vsako leto prepozno rezervirata počitnice in tudi letos je bilo tako, poleg tega pa sta Hrvaška in Grčija, kjer sta običajno dopustovala, vedno dražji. “Albanija pa zaenkrat še ni preplavljena s turisti, pravzaprav tu nisva srečala še nobenega slovenskega turista. Malce raziskovanja ne škodi ..,” pravi Jerica.

Izbira lokacije

Hmm… v katero mesto vržeš svojo zadnjico, je odvisno od tega, kaj si želiš. Nama sta predvsem pomembna velikost mesta in to, da je morje lepo. Vlorë, največje obmorsko mesto ni tako lepo, a obala je res dolga! Midva sva izbrala Ksamil. Mesto je skoraj čisto na jugu (samo nekaj kilometrov od grške meje), od Krfa in se nahaja približno 10 kilometrov stran od Krfa. Do ideje za Ksamil sva prišla preko prijateljev, ki so tam že bili, a zadnjo besedo so imele slike na Googlu in Tripadvisor.

Pot 

Vize Slovenci ne potrebujemo. Samo avto in enega heroja, ki bo vozil toliko časa. Priporočava pot, ki jo najdete na spletni strani ViaMichelin preko Beograda v Ohrid in, da tam tudi ostanete kakšen dan ali dva. Meja z Albanijo je praktično takoj za vogalom, midva sva pot načrtovala glede na znamenitosti, ki sva si jih želela ogledat.

Ena od izbir za potovanje do Albanije je tudi trajekt in midva sva se zaradi tega, ker je najin avto v zadnjih izdihljajih, odločila za to možnost. Prišla sva do Ancone, a ker trajekta tisti dan ni bilo, so nama vrnili nekaj denarja in naju napotili do Barija. Plovba iz Ancone traja 25 ur, iz Barija pa 9, tako, da sva v Albanijo prišla zjutraj, namesto popoldne. Niti ne tako slabo. Po nočni plovbi sva se izkrcala v Durëssu, potem pa naju je čakalo še slabih šest ur vožnje po hitri cesti do Ksamila, vmes sva si privoščila še daljši postanek v Gjirokästru.

V Albaniji nimajo službe za pomoč na cesti, zato priporočam, da imate s seboj kakšno kantico bencina in orodje. Ceste so po večini v odličnem stanju. Vsaj cesta od Durrësa do Gjirokästra je bla ena najlepših. Bolj, ko se pomikaš proti manjšim, mestnim cestam, hujše so. Po poti sva naštela približno 5 groznih lukenj, kjer bi verjetno lahko ostala brez gume. Cene bencina se razlikujejo od črpalke do črpalke, so pa približno enake kot pri nas. Večina vozil v Albaniji je znamke Mercedes, BMW in Audi in midva sva s Peugeotom 206 kar izstopala. Nenehno prehitevanje je stalnica, ne gane jih niti nasproti vozeči avto. Malo pohupajo in signalizirajo z dolgimi lučmi in se vse uredi brez težav. No, mene je bilo malo strah.

Cene 

Razmerje med njihovo valuto in evri je 133 lekov = 1 euro. Hrana je na splošno zelo poceni, v restavraciji za kilogram školjk odšteješ 500 lekov, torej 3,8 evrov. Mešana solata je na primer 300 lekov, ponekod celo manj. Zajtrki so po 300 lekov (recimo umešana jajčka na različne načine). Poceni so tudi prenočišča. Midva sva stanovala v čisto novem in malo boljšem apartmaju in za 12 nočitev odštela približno 400 evrov, kar je tu že višji standard. Sicer je odvisno od lastnika, ampak večinoma se da okoli cene še pogajati. Moram pa poudariti, da so ljudje v Albaniji izredno prijazni, kar je pravzaprav neprecenljivo.

Hrana 

Cene so v restavracijah podobne in s hrano imava dobre izkušnje. Pravzaprav sva jedla odlično in pri iskanju restavracij nama je zelo pomagal TripAdvisor. Mene je še najbolj prepričala Gjiri Hartes, restavracija na plaži. Natakarji obvladajo angleško in se ti popolnoma posvetijo, hrana zelo kakovostna in sveža, na koncu sva za posladek dobila še lubenico. Malenkost, a dovolj, da sem z veseljem pustila napitnino.

Nastanitev 

Apartma, v katerem sva stanovala, je na Bookingu na voljo šele od junija in za tako nove zadeve nikoli ne veš. K sreči plačaš, kadar želiš in, če nama ne bi bilo všeč ali morda sploh ne bi obstajal, bi šla drugam. Ko sva prišla, sva bila navdušena. Vsak večer sva s strehe občudovala popoln razgled – na eni strani jezero, na drugi morje. Sicer pa lahko prideš v Albanijo brez rezervacije. Ob cesti namreč stoji nešteto ljudi, ki ti mahajo s kartoni in vabijo, da bi pri njih rezerviral apartma ali hotelsko sobo. Nekateri ponujajo nočitev za 20 evrov, vendar ne vem, kakšna je kakovost.

Kultura 

Opazila nisem recimo nobene nudistične plaže, sicer pa ni  posebnosti, razen tega, da moraš imeti kopalke.

Znamenitosti in aktivnosti

Albanija je primerna za vse generacije. Plaže so rajske, ponekod so urejene tako, da otroci lahko varno skačejo v vodo, obiščeš lahko sosednji Krf in si ogledaš znamenitosti. Midva sva recimo obiskala Butrint, njihov nacionalni park in  trdnjavo Gjirokästre… Navdušena sva bila nad pokrajino, razgledom, hrano, pijačo, še najbolj pa nad ljudmi. Tu si za njih kralj in kot gosta te tudi zelo spoštujejo.

Foto: osebni arhiv

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.