LIFESTYLE Z NASLOVNICE

Kako na razgovoru za službo narediti najboljši vtis?

Iskanje nove službe je lahko precejšen stres, sploh razgovor, kjer moramo v nekaj minutah na sogovornika narediti kar se da najboljši vtis. Za nasvet sem prosila Edvarda Kadiča, priznanega slovenskega strokovnjaka s področja govorice telesa in vodjo Delta Life Coaching Akademije.

Verjetno se veliko ljudi, ko jih povabijo na razgovor, vpraša tudi, kaj naj oblečejo. Torej, kako se najbolj primerno oblečemo, da nas jemljejo resno?

Glede oblačil na razgovoru za službo velja napotek, katerega avtorica je pravzaprav Coco Chanel. Če je obleka prava, bo sogovornik opazil človeka, če ne, pa obleko. Paziti velja na nekoliko bolj umirjene barve, da ni veliko motilcev kot so razni volančki ali nakit, ki bi opletal okoli nas, dame pa morate tudi paziti, da oblačila niso preveč izzivalna, tudi če je vaš sogovornik moški. V poslovnem svetu namreč velja nenapisano pravilo, da bolj je oseba izzivalno oblečena, nižja je njena kredibilnost in manj si želimo resnega sodelovanja z njo. Seveda si marsikdo želi potem bolj zabavnega sodelovanja, vendar to verjetno res ni namen obiska v tem primeru.

Ali je pomembno, v kakšne barve se oblečemo? Priporočate katero?

Barve so še kako pomembne. Obstaja veliko pristopov in različnih teorij pomenov samih barv. Najprej bi opozoril na posebno pazlljivost pri skladnosti barv, predlagam pa tudi nekoliko bolj umirjene tone. Pri moških nekoliko bolj izstopa kombinacija modre in rdeče (npr. modra obleka, rdeča kravata), še posebej pri vodstvenih položajih, pri ženskah pa je ob poslovnih kostimih, ki so običajno v temnejših tonih, to nekoliko bolj pogojeno z modnimi zapovedmi. Seveda pa je tudi barve potrebno prilagoditi glede na delovno mesto in kulturo podjetja. V kreativnih poklicih je tudi same svobode glede oblačenja oz. barv nekoliko več, pri nekoliko bolj formalnih delovnih okoljih, kot so na primer uradi, odvetniške storitve in podobno, pa moramo biti temu primerno tudi barvno prilagojeni.

Bi morali pred razgovorom vaditi in na primer se pri tem gledati v ogledalo? Opazovati našo držo, mimiko …

Vaja pred ogledalom zagotovo pomaga. Predlagam pa tudi vaje vizualizacije in pozornosti na dihanje. Če želimo biti na razgovoru za službo avtentični, to, kar v resnici smo, moramo biti predvsem umirjeni. To pa najlažje storimo z usmerjanjem pozornosti na dihanje ter vizualizacijo veselja, zadovoljstva in uspešnega zaključka samega razgovora. Glede opazovanja drže mogoče predvsem napotek, da je to še posebej pomembno, če imamo na sebi popolnoma nova oblačila. Torej, da vidimo, kako se najbolje počutimo v njih oz. kako nam oblačila padejo, ko se v posamezni drži dobro počutimo.

Če želimo biti na razgovoru za službo avtentični, to, kar v resnici smo, moramo biti predvsem umirjeni.

Kakšna naj bo naša telesna govorica? Katerih pet elementov bi izpostavili?

Seveda velja posebno pozornost nameniti prvemu vtisu: nasmešek, dober očesni stik, samozavestno rokovanje in jasna izgovorjava pozdrava ter svojega imena. Bi pa tokrat posebej izpostavil pet elementov, ki na razgovoru za službo pridejo še posebej prav:

  • Sedite na dve tretjini sedala. Ne na sam rob, ker boste izpadli nesamozavestni, niti ne do konca, polno v stol, ker boste izpadli arogantno. Sedite tako globoko, da boste še vedno morali s hrbtenico držati svojo pokončno držo
  •  Roke odložite na naslon stola. Naj vam tam počivajo v miru. Če gestikulirate med govorjenjem, uporabljajte le dlani, roke naj vam še vedno v miru počivajo na naslonih, oziroma, naj se čim večkrat potem tja tudi vračajo.
  • Če naslona ni, dlani odložite v naročje. Ne križajte jih na prsih niti ne prepletajte preveč dlani. Ker bo napetost v vas verjetno precej visoka, boste pri prepletenih dlaneh začeli trdneje stiskati prste, kar pa se bo videlo navzven.
  • Stopala naj bomo trdno na tleh. Pravimo, da se prizemljimo. Seveda vam ni potrebno biti ves čas zlepljeni s tlemi, le preveč ne umikajte stopal pod stol in smiselno enako, ne raztegujte svojih nog naprej proti sogovorniku. Hitro boste razumljeni kot nekdo, ki vdira v njegov ali njen prostor. Tega pa načeloma ljudje ne maramo.
  • Ne pozabite na nasmešek in dober očesni stik. Ni se vam potrebno smejati za vsako ceno in zadrževati nasmeška na ustnicah tudi, če je vprašanje neprijetno. Vseeno pa bodite pozorni na svoj nasmešek. Nasmejanim, sproščenim ljudem, pripišemo več kredibilnosti. To pa še kako potrebujete prav na razgovoru za službo.

Kako izpademo bolj samozavestni, a hkrati ne preveč “pametni”?

V svoji novi knjigi Samozavestna govorica telesa sem vpeljal t.i. “pravilo 2/3”. Izhodišče je razumevanje, da samozavest neverbalno izražamo skozi zavzemanje prostora (govorica telesa) in skozi uporabo glasu (vokalizacija). Če ostaneva pri govorici telesa, gre torej za ti. dve tretjini maximalne drže. To pomeni, da če so naša stopala pri ti. nevtralni stoji tam nekje na polovici razdalje med skupaj in max narazen, moramo za samozavestno stojo stopala nekoliko razmakniti. Če jih razmaknemo preveč, bomo izpadli arogantni, če pa jih ne, bomo ostali nevtralni ali celo podrejeni. To pravilo potem lahko smiselno prenesemo tudi na druga področja telesa. Torej, samozavestno je: nevtralno + še malo. To velja za stojo, za držo rok (kanček bolj jih razmaknimo), za držo telesa (kanček močneje se izbočimo), za držo brade (kanček višje jo dajmo, kot bi bila nevtralno) in podobno. Seveda pa pazimo, da ne gremo predaleč. Smiselno tudi prilagodimo naše drže glede na spol. Ženske so pri tem nekoliko bolj zadržane, medtem ko pa si pa moški pri tem kar radi damo duška. A ne pozabimo, če bomo zašli predaleč, bomo izpadli “pametni” oz. arogantni.

Kakšna je najboljša reakcija na vprašanje, na katerega ne vemo takoj odgovora? Razgovor za službo je nemalokrat tista situacija, kjer ljudje “zmrznejo” …

Skrajna možnost je seveda iskren odgovor, da ne veste, lahko pa odgovor priskrbite do takrat in takrat. Po vseh teh letih dela z ljudmi ugotavljam, da ljudje prav posebej cenimo iskrenost. Saj se tudi oseba, ki na razgovoru sprašuje, zaveda stresne situacije. No, res pa ne gre vedno za tako popolno blokado. Običajno gre bolj za potrebo po dodatnem času, da lahko v miru zberemo misli. Predvsem bodite prepričani, da ste res dobro razumeli vprašanje. Kar malo težko verjamem, da bi vas vprašali nekaj, o čemer res nimate nobenega pojma. Včasih je dobro ponoviti vprašanje in tako razčistiti, za kaj točno gre. Prav tako pa tudi ne bo nič narobe, če si vzamete nekaj trenutkov za razmislek. Velja pa ob tem napotek, da doma med vajo za razgovor sedite. Možgani bodo namreč vaš položaj telesa povezali s tematiko, o kateri teče pogovor in tako bo veliko manjša možnost, da bi vam vaše znanje kar tako izpuhtelo. Ta napotek izhaja iz mojih treningov o nastopanju v javnosti. Ti. prazne misli (“black out”), katerega smo mnogi predavatelji že izkusili, pogosto izhajajo iz dejstva, da so vaje na nagovor potekale sede, govorjenje pa potem stoje ali celo v gibanju po odru.

Velja pa ob tem napotek, da doma med vajo za razgovor sedite. Možgani bodo namreč vaš položaj telesa povezali s tematiko, o kateri teče pogovor in tako bo veliko manjša možnost, da bi vam vaše znanje kar tako izpuhtelo.

Kako po telesni govorici izpraševalca vemo, da smo na pravi poti, ali pa, da nam ne gre preveč dobro? 

Pozorni bodimo predvsem na ti. znake odprte in zaprte govorice telesa. Če naš sogovornik polno sodeluje, ga marsikaj zanima in nas podpira v razgovoru, je verjetno to boljši znak, kot da sedi tam kot ledena gmota, nas komaj kaj pogleda in nas potem še hladno odslovi. Predvsem se navadimo zaupati občutkom in ob tem pazimo, da teh naših občutij ob razgovoru ne bomo povezovali z morebitnimi občutji strahu, pomanjkanja samozavesti ipd. zato, da si bomo začeli prigovarjati: “Za to službo nisem dovolj dober, ne bom je dobil ipd.”. Prav zaupanja svojim občutjem se morajo mnogi šele naučiti. Raziskave kažejo, da je več kot 70% naših občutkov o osebi, o kateri si ustvarimo prvi vtis, pravilnih. Zakaj potem ne bi zaupali tem občutjem, če se motijo v manj kot tretjini primerov?

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.