POTOVANJA PRIPOROČAMO

Visoka Štajerska: Zeleno srce Avstrije ponuja možnost za čudovit družinski oddih

Če iščete družinski oddih v neokrnjeni naravi, brez navala turistov, s pestro izbiro aktivnosti in kulinaričnim presežkom, potem se kar na dlani ponuja odgovor – Visoka Štajerska (HOCH Steiermark). Gre za pravo zeleno oazo severnih sosedov.

Zvezna dežela Štajerska se oglašuje kot zeleno srce Avstrije, kar nedvomno velja predvsem za njihovo regijo Visoka Štajerska, oddaljeno kakšnih 20 minut vožnje iz Gradca in približno uro z Dunaja. Če se Avstrija lahko pohvali, da ima okoli 48 odstotkov države porasle z gozdovi, ima Visoka Štajerska ta delež še mnogo večji – kar 80 odstotkov je prekriva listnato in iglasto zelenje. Tudi zato je bil les dolga leta eden glavnih virov prihodkov tamkajšnjih prebivalcev, zdaj pa mnogi iščejo nove priložnosti in treba je priznati, da jim uspeva zelo dobro. Zeleni turizem si počasi, a zanesljivo utira pot.

Pokrajino, ki se razprostira od Semmeringa do pogorja Hochschwab in vse prek masiva Eisenerzer Alpen poleg že omenjenega gozda, zaznamujejo še gorato območje in turkizne vode. Možnosti, kako združiti umirjen počitniški turizem in športne ter adrenalinske aktivnosti, je ogromno.

Mnogi so sicer bili že zdaj povezani z Visoko Štajersko, pa morda na to niso bili niti pozorni, saj je tamkajšnje prijetno mestece Mariazell, ki premore kakšnih šest tisoč duš, znano in priljublejno romarsko središče. Približno 600.000 romarjev na leto obišče tamkajšnjo svetovno znano katedralo.

Iz mestnega središča (dobesedno) se lahko povzpnete za kakšnih 600 metrov višinske razlike na goro Mariazeller Bürgeralpe (1300 metrov nad morsko gladino). Nanjo se lahko popeljete s kabinsko žičnico, podate peš ali s kolesom. Odvisno od želja, časa in seveda kondicije.

Gora je tudi že kakšnim slovenskim ljubiteljem belih strmin znana, predvsem zaradi prijetne družinske atmosfere, kjer se sicer na le 11 kilometrih prog ravno najmlajši uspešno učijo prvih zavojem. Če prav mlajši bolj kot ne pridejo na svoj račun v s snegom pobeljenih mesecih, je drugače v poletnih mesecih, ko je gora pravi raj za ljubitelje gorskega kolesarjenja, predvsem downhilla. Na vse so pomislili, ko so urejali proge, tako najdete tiste zahtevnejše za najbolj drzne spustaše, srednje težavna proga, Family-trail in Bike4Kids Park.

Iz mestnega središča (dobesedno) se lahko povzpnete za kakšnih 600 metrov višinske razlike na goro Mariazeller Bürgeralpe (1300 metrov nad morsko gladino). Nanjo se lahko popeljete s kabinsko žičnico, podate peš ali s kolesom. Odvisno od želja, časa in seveda kondicije.

Gora je tudi že kakšnim slovenskim ljubiteljem belih strmin znana, predvsem zaradi prijetne družinske atmosfere, kjer se sicer na le 11 kilometrih prog ravno najmlajši uspešno učijo prvih zavojem. Če prav mlajši bolj kot ne pridejo na svoj račun v s snegom pobeljenih mesecih, je drugače v poletnih mesecih, ko je gora pravi raj za ljubitelje gorskega kolesarjenja, predvsem downhilla. Na vse so pomislili, ko so urejali proge, tako najdete tiste zahtevnejše za najbolj drzne spustaše, srednje težavna proga, Family-trail in Bike4Kids Park

Medtem ko je za ene gora posebna zaradi adrenalinskega užitka, je za mlade nadobudneže še kako poučen izredno dovršen in prijeten tematski park, ki vas popelje skozi zgodovino lesarstva na tem območju. Zunanji park namreč na svojevrsten, zabaven in poučen način prikaže, kako so včasih les pripravljali in transportirali. Ob tem se znova pokaže, kako učinkovito so že takrat uporabljali vodne vire.

Na vrhu gore so uredili tudi umetni vodni vir, namenjem zimskemu zasneževanju, poleti pa je tam najvišje ležeči »wake park« v Evropi. Tik ob umetnem jezeru pa na svoj račun spet pridejo mladi. Biberwasser park je čudovita stvaritev za otroško igro.

Ko smo že pri otroški igri, ob tem bi bil greh, če ne bi omenili Kinderhotela Appelhof v kraju Mürzsteg.  Gre pravzaprav za resort s kakšnimi 120.000 kvadratnimi metri zunanjih površin, namenjenim izključno otroški razigranosti, raziskovanju, izobraževanju in seveda zabavi. Vse do najmanjše podrobnosti je namenjeno otrokom. Množica otroških rekvizitov in naprav, mini živalski vrt (z možnostjo tudi hranjenja, denimo lam, koz in ovac, jahanja konj in podobno), rejli moto steza, »giant« trampolin, zip lining, brezplačna uporaba koles za otroke vseh starosti, zunanji in notranji bazen, je le nekaj poudarkov res čudovitega Appelhofa. A tudi v vremensko slabih dneh otroci ne bodo prikrajšani za raj, saj imajo cel kompleks tudi za notranjo igro in zabavo. V all inclusive paketu poskrbijo tudi, da starši s tistimi res najmlajšimi nimajo prav nobene skrbi glede prehranjevanja, saj imajo vse od raznih kašic do »frutkov« in druge prehrane za nekajmesečne dojenčke.

Ko smo se po nekaj dneh potepanja po Visoki Štajerski podali nazaj proti domu, je bilo mnenje vseh enako, kljub vse večjemu razvoju turizma je območje še vedno precej skrivnostno in kar je najpomembneje – ponuja čudovito in neokrnjeno naravo.

Na začetku smo izpostavili veliko poraslost regije z gozdom, ne smemo pa niti mimo tega, da je Visoka Štajerska tudi zakladnica vodnih virov. Iz tamkajšnjega izvira Kläfferquelle namreč s čisto pitno vodo oskrbujejo celotno avstrijsko prestolnico ter približno polovico Gradca.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.