HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Kako smo uživači spoznavali uhudlerja, posebneža med vini

Obirali smo grozdje iz katerega pridelujejo znamenito vino uhudler in obiskali posestvo, ki je last Martina Weineka, ki je v nadaljevanki Komisar Rex igral kriminalista Kunza.

Kot člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se udeležili mednarodne novinarske trgatve, ki je na pobudo predsednika društva Draga Bulca prvič potekala v tujini, na Južnem Gradiščanskem (Süd Burgenland) v Avstriji. Čudovita, zelena pokrajina, ki je polna vinogradov in manjših zidanic precej spominja na naše Kozjansko. Vse hiše so lepo urejene, nekatere so krite s slamo, kmetije pa so v povprečju precej majhne.

Uživači smo se udeležili trgatve v vinogradu družine Pfeiffer v Eltendorfu, kjer smo trgali samorodne trte, ki so dovoljene samo v tem delu Avstrije in iz katerih pridelujejo znamenito vino uhudler. Potem, ko je konec 19. stoletja bolezen filoksera uničila evropske sorte trt, so pomorščaki iz Amerike prinesli hibridne trte, ki so bile zelo odporne na vse bolezni in skoraj ne potrebujejo kemičnega škropljenja proti škodljivcem in boleznim. V Sloveniji so to vrste Izabela, Jurka in Šmarnica.

Ker se je ščasoma izkazalo, da se pri proizvodnji vina iz teh trt sprošča metilni alkohol, so jih leta 1961 v Evropi prepovedali. A pridelovalci iz Južne Gradiščanske so leta 1992 skupaj z deželno svetnico za kmetijstvo v Gradiščanski vladi, gospo Vereno Dunst, birokratom v Bruslju dokazali, da se pri pravilni proizvodnji vina iz teh vrst grozdja  metilni alkohol ne sprošča (potrebno je namreč pravočasno ločiti kožice in  peške in uporabljati zaprte hidravlične preše) in si tako do leta 2030 priborili izjemo, ki jim dovoljuje pridelavo uhudlerja samo na področju Gradiščanskega. Vino Uhudler je sicer lahko, vsebuje približno 10,5 % alkohola ter ima prijeten sadni okus , ki spominja na jagode. Zelo je primerno tudi za proizvodnjo okusnega penečega se vina Uhudler Spritz.

Vino Uhudler je sicer lahko, vsebuje približno 10,5 % alkohola ter ima prijeten sadni okus , ki spominja na jagode.

Deželna Vlada Gradiščanske in Süd-Ost Journal sta organizirala ogled vinskih kleti, kjer pridelujejo uhudlerja, obiskali smo jih v spremstvu urednika omenjenega časopisa, g.Hannesa Kroisa in njegovega sina Doriana Kroisa. Peljala sta nas v čudoviti vinski muzej Moschendorf, v Hotelu Krutzel v Heilegenbrunnu in v večkrat nagrajenem gostišču Mirth pa smo poizkušali več jedi pri katerih se kot glavna sestavina uporablja vino uhudler ( vinska kremna juha, smuč v vinski omaki in različne sladice). V sklopu podjetja Mirth prideluje gospod Matthias svoje vino uhudler in ima še hotel ter mesnico, ki je  specializirano za izdelke iz divjačine, goji pa tudi divje prašiče.

Eden izmed pridelovalcev vina in odličnega penečega se vina uhudler je tudi znameniti in zelo znani avstrijski filmski ter dramski igralec g.Martin Weinek ( igral je inšpektorja Kunza v nadaljevanki Komisar Rex), ki nas je sprejel na svoji čudovitem posestvu Weinek .

Obiskali smo tudi kmetijo družine Hirmann, kjer so se specializirali za pridelavo različnih domačih sokov, žganic in pa za proizvodnjo kar 37 vrst domačega kisa. Med drugim izdelujejo tudi kis iz kivija, češenj, hrušk, marelic, špargljev… in pa seveda tudi vinski kis iz uhudlerja.

V Buschenchanku ( pri nas je to osmica) Wolfshütte, kjer lahko pridelovalci vina prodajajo svoje izdelke in hladne prigrizke nekaj mesecev brez davka, smo ob glasbeni spremljavi harmonike poizkusili njihovo tipično »leseno dilco«na kateri je več kot 15 različnih specialitet kot so domača zaseka, različne suhe mesnine, vložena zelelnjava, različni siri in sirni namazi ter paštete in okusen domač rženi kruh.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.