HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Še deset let nazaj je le malo gostov ločilo med suhim in polsuhim vinom!

Dvorni bar je še ena od tistih zgodb, ki so se začele iz ljubezni do hrane in vina ter hitro prerasle v mnogo večjo zgodbo.

Danes je Dvorni bar stičišče ljubiteljev vina, priljubljena lokacija za redna tedenska srečanja s prijatelji, v njem lahko organizirate otroški rojstni dan, pridete na vročo čokolado, na odličen burger in pivo. Bar pa je namenjen tudi tistim, ki ob kozarcu vina radi še kaj dobrega pojedo, oziroma “popikajo”, kot radi rečemo bolj po domače. Ponudba tapasov je namreč impresivna. Od hladnih s tatarskim biftkom, do toplih, med katerimi se znajdejo na primer tudi kranjska klobasa s hrenom in gorčico, hobotnica po galicijsko, ocvrta zelenjava v tempura testu, ali pa samo preprost krompirček s pikantno omako.

Uresničevanje vinske zgodbe v Dvornem baru, ki se lahko pohvali z zagotovo eno največjih ponudb vin na kozarec v Sloveniji, se je začelo leta 2005. Ob klepetu s Tadejem Kordišem smo s kozarcem odličnega vina in v varnem zavetju njihove vinske kleti Amfora, ki se skriva v osrčju prostora, preizkušali različne tapase in poslušali o zgodovini Dvornega bara. “S prijatelji in sodelavci smo veliko potovali, tudi po Španiji, kjer nas je povsem navdušil njihov način druženja ob kozarcu dobrega vina in  tapasih. Všeč mi je ta ideja sproščenega druženja in tam je na primer na šanku tudi po 500 t.i. pinčosov, v njih so zataknjeni zobotrebci in ko poješ, zobotrebce samo zložiš na krožnik, natakar jih prešteje in plačaš.

Ko smo odpirali Dvorni bar je bila že v začetku osnova ideja ta, da bi gostom ponujali čim več vin na kozarec.

Ko smo odpirali Dvorni bar je bila že v začetku osnova ideja ta, da bi gostom ponujali čim več vin na kozarec. Morate vedeti, da so bili to časi, ko je bilo dovolj, da si imel v lokalu kavo, pivo, “jack colo”, refošk, cviček in Haložana. Potem pa se je ponudba končala, “ razlaga Tadej in kasneje, ko so lokal širili in dodali hrano, so bili tapasi seveda prvi na seznamu jedi, ki so jih začeli ponujati gostom. Danes je zgodba precej drugačna in skorajda vsak lokal mora imeti v ponudbi na kozarec vsaj deset belih, deset rdečih vin in narezek ali dva. V Dvornem baru je ta številka mnogo večja  – preko 100 vrst vin na kozarec. Razpon je velik, od cvička do Caroline select, ki na primer stane 29,50 eur. Ponujajo osem penin na kozarec in štiri macerirana vina – oziroma, zadnje čase je zanje bolj popularno ime oranžna vina.

Kakšen je povprečni okus Slovencev?

Vinska kultura se je v zadnjih letih v Sloveniji močno razvila in prav Dvorni bar je tisti, za katerega lahko rečemo, da so pionirji ponudbe vin na kozarec, se pravi ponudbe na bolj masovnem nivoju, dostopne vsem, saj so vinoteke takrat že obstajale, a so bile bolj butične. Gostje niso bili tako izobraženi in tudi vinarji niso bili takšne zvezde, kot so sedaj. “Še deset let nazaj nihče ni ločil med polsuhim in suhim vinom in včasih je bila veliko bolj pomembna količina kot pa kakovost,” pravi Kordiš, ki se zaveda, da je zelo pomembno, da se na vino spozna tudi njegovo osebje, zato tudi vlaga v različna vinska izobraževanja.

“Gosta vedno najprej vprašamo, v katero smer naj gremo s poskušanjem vina in po odgovoru takoj vemo, ali imamo pred seboj nekoga, ki vino pije le ob posebnih priložnostih ali pa t.i. dnevnega pivca vina. Slednji namreč skoraj vedno izberejo suho belo. Izjema so ženske družbe, kjer največkrat naročijo rose, penine oziroma prosecco, ki je po priljubljenosti v svetu že prehitel šampanjec, se pa tudi odločijo za katero od bogatejših rdečih vin. Včasih se je vse ustavilo pri tramincu in rumenem muškatu, danes pa tudi dame že zelo dobro obvladajo in se spoznajo na različna vina. Pri moških sta še vedno najbolj priljubljeni rebula in malvazija, med turisti pa pinela in zelen,” razlaga.  V največje veselje mu je, kadar se gost odloči, da se bo glede izbire prepustil njihovem vodstvu. Tudi zato, ker lahko na primer prav v Dvornem baru na kozarec poskušajo široko paleto kakovostnih, vrhunskih in predikatnih vin, ki so dosegljiva v takšni obliki in jih je precej težko dobiti drugje.

Včasih se je vse ustavilo pri tramincu in rumenem muškatu, danes pa tudi dame že zelo dobro obvladajo in se spoznajo na različna vina.

Dvorni bar je svojo zgodbo začel predvsem zaradi velike ljubezni do vin in gostoljubnosti. Tradicionalni so postali tudi že dogodki, ko dobi kateri od vinarjev priložnost gostom predstaviti svoja vina, ki jih sicer Dvorni bar že ima v redni ponudbi, včasih pa so to tudi vinarji, katerih vin ni v vinski karti.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.